Skocz do zawartości
Workout Athletes

Zbiór Poradników: Odżywianie.


Dynloth
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Przez Quake
      Założenia diety dla grupy krwi AB:

      Organizm z grupą AB jak kameleon potrafi przystosować się do zmian środowiska i diety. Ma jednak wrażliwy układ pokarmowy i nadmiernie tolerancyjny system immunologiczny(odpornościowy). Osoby z grupą krwi AB są często silniejsi i bardziej aktywni niż z grupą krwi A, których przodkowie prowadzili osiadły tryb życia dodatkowa sila witalna może być spowodowana tym, że ich pamięć genetyczna wciąż zawiera pozostałości zamieszkujących stepy przodków grupy krwi B. Problem tycia osób z grupy krwi AB odzwierciedla mieszany wpływ genów A i B. Czasami stwarza to osobliwe problemy. Przykładowo masz charakterystyczny dla ludzi z grupą krwi A niski poziom kwasu żołądkowego, ale też typowe dla grupy B przystosowanie do jedzenia mięsa. Chociaż więc jesteś genetycznie zaprogramowany do konsumpcji mięsa, to jednak do skutecznego jego metabolizmu masz niedostateczny poziom kwasu żołądkowego, dlatego też zjedzone mięso magazynowane jest w organizmie w postaci tłuszczu. Jeśli chcesz więc stracić na wadze, powinieneś ograniczyć konsumpcję mięsa, jeść niewielkie jego ilości i uzupełniać dietę warzywami i tofu. Grupa krwi AB nie reaguje tak źle na gluten pszenicy, jak grupy 0 i B. Ale gdy zamierzasz schudnąć, powinieneś unikać pszenicy, która powoduje, że tkanka mięśniowa staje się bardziej kwaśna. Grupa krwi AB najskuteczniej utylizuje kalorie, kiedy jej tkanka jest o odczynie nieco alkalicznym.

      Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

      Mięsa i drób
      Wskazane: Baranina, indyk, jagnię, królik.
      Niewskazane: Bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, kuropatwy, kurczaków, mięsa bawołu, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.
       
      Owoce morza
      Wskazane: Albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk.
      Niewskazane: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia, ostrygi, ośmiornicy, raków, sardeli, skrzydelnika, szarej soli, śledzia (marynowanego), węgorza, żółwia, żab.
       
      Jaja i nabiał
      Wskazane: Jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
      Niewskazane: Lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, sera amerykańskiego, sera blue, sera brie, sera camembert, sera parmezan.
       
      Oleje i tłuszcze
      Wskazane: Olej z oliwek.
      Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego.
       
      Orzechy i pestki
      Wskazane: Kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych.
      Niewskazane: Masła sezamowego, orzechów laskowych, masła słonecznikowego, maku, pestek dyni, siemienia sezamu, pestek słonecznika. Fasole i inne rośliny strączkowe Wskazane: Fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona. Unikać: Fasoli aduke, azuki, czarnej, garbanzo, fava, lima, nerkowatej, groszku "czarne oczko".
       
      Zboża
      Wskazane: Orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany.
      Niewskazane: Gryki, kamutu, kasha, mąki kukurydzianej, płatków kukurydzianych.
       
      Chleb i grzanki
      Wskazane: Chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe.
      Niewskazane: Bułek kukurydzianych.
       
      Ziarna i makarony
      Wskazane: Dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy.
      Niewskazane: Makaronu z karczocha, makaronu soba, kaszy gryczanej.
       
      Warzywa
      Wskazane: Botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu.
      Niewskazane: Awokado, fasoli limejskiej, grzybów shitake, grzyba abalone, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, rzodkiewki
       
      Owoce
      Wskazane: Ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona, czarne, zielone, czerwone, żurawina.
      Niewskazane: Bananów, mango, gruszek, granatów, guawy, karamboli, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.

      Soki i napoje
      Wskazane: Sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
      Niewskazane: Soku pomarańczowego.
       
      Przyprawy
      Wskazane: Curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
      Niewskazane: Ziela nagielskiego, anyżku, esencji migdałowej, kaparów, octu balsamic, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, tapioki, żelatyny.
       
      Herbatki ziołowe
      Wskazane: Echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeńszeń.
      Niewskazane: Aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieradki, lipy, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamiona kukurydzy.
       
      Używki
      Wskazane: Kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa regularna (z kofeiną).
      Niewskazane: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
       
      Inne przyprawy
      Wskazane: Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.
      Niewskazane: Ketchupu, kwaśnych marynat, marynat z koprem, marynat koszernych, marynat słodkich,
       
      Produkty zalecane w diecie dla grupy krwi AB (sprzyjające spadkowi wagi):
      Tofu - pomaga w efektywnym metabolizmie, Produkty mleczne - regulują produkcję insuliny, Owoce morza - pomagają w efektywnym metaboliźmie, Ananas - pomaga w trawieniu, stymuluje ruchy jelit, Zielone warzywa - pomagają w efektywnym metabolizmie, Wodorosty - regulują produkcję insuliny.
      Produkty niezalecane w diecie dla grupy krwi AB (sprzyjające wzrostowi wagi):
      Czerwone mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tłuszczu, zatruwa przewody jelitowe, Fasolka nerkowata - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Nasiona i pestki - przyczyna hipoglikemii, Fasolka limejska - zakłóca efektywność insulinową, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Kukurydza - zakłóca efektywność insulinową, Gryka - spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Pszenica - spowalnia tempo metabolizmu, zakłóca efektywność insulinową, powoduje nieefektywne zużywanie kalorii.
      Co może zagrażać:
      Rak Anemia, Choroby serca, Astma, Zaburzenia woreczka żółciowego
      Uzupełniać dietę należy poprzez:
      witamina C, głóg, echinacea, waleriana, oset mleczny (wpływa na trawienie, poprawia detoksykacyjną funkcję wątroby) selen Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy..
      Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły. 
    • Przez Quake
      Założenia diety dla grupy krwi 0:

      Grupa krwi 0 ma silny i agresywnym systemem odpornościowym, gotowy i zdolny do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Organizm źle reaguje na nowe środowisko oraz zmiany DIETY. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni.

      Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:

      Mięsa i drób
      Wskazane: Baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona.
      Niewskazane: Bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny.
       
      Owoce morza
      Wskazane: Aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń.
      Niewskazane: Barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego.

      Jaja i nabiał
      Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer -feta- mozzarella - sojowy, mleko sojowe. Niewskazane: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera.
       
      Oleje i tłuszcze
      Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
      Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy.
       
      Orzechy i pestki
      Wskazane: Pestki dyni, orzech włoski.
      Niewskazane: Maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych.
       
      Fasole i inne rośliny strączkowe
      Wskazane: Fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko".
      Niewskazane: Fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
       
      Zboża
      Wskazane: Nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety.
      Niewskazane: Kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut, pszenicy skrobi.
       
      Chleb i grzanki
      Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela.
      Niewskazane: Angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba.
       
      Ziarna i makarony
      Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0.
      Niewskazane: Białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, sola, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk.
       
      Warzywa
      Wskazane: Boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty.
      Niewskazane: Awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy.
       
      Owoce
      Wskazane: Figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone.
      Niewskazane: Figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek. Soki i napoje Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki. Unikać: Soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych.
       
      Przyprawy
      Wskazane: Chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia.
      Niewskazane: Cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii.
       
      Herbatki ziołowe
      Wskazane: Chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz.
      Niewskazane: Aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.
       
      Używki
      Wskazane: Woda seltzera, woda sodowa
      Niewskazane: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych.
       
      Inne przyprawy
      Wskazane: Z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek.
      Niewskazane: Ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych.
       
      Produkty zalecane w diecie dla grupy krwi 0 (sprzyjające spadkowi wagi):
      Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy, Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy, Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy, Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi, Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi, Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
      Produkty niezalecane w diecie dla grupy krwi 0 (sprzyjające wzrostowi wagi):
      Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm, Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm, Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii, Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii, Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy, Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy, Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy, Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy, Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.
      Co może zagrażać:
      Zaburzenia krzepliwości krwi, artretyzm, wrzody żołądka i dwunastnicy, alergie, niska produkcja hormonu tarczycy
      Uzupełniać dietę należy poprzez:
      zwiększenie podaży witaminy B zwiększenie podaży witaminy K wapnia jodu manganu morszczynu (wielocukier wykorzystywany przy produkcji lodów, kosmetyków) Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy..
      Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły. 
    • Przez Quake
      Założenia diety dla grupy krwi B:

      Osoby z grupą B mają silny system immunologiczny(odpornościowy) i dość tolerancyjny układ pokarmowy.Silne i czujne osoby z grupą krwi B zazwyczaj potrafią stawiać opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia, takim jak choroby serca i rak. A nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą. Osoby z grupą krwi B jako że są nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Osoby z grupą krwi B starannie przestrzegające zalecanej diety często mogą obejść groźne choroby i żyć długo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię - groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z "pasieniem się" - jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak groźnie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszków ziemnych, efekt końcowy jest tak samo niszczący. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy.
      Jeśli osoby z grupa krwi B przestają, spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze - to trzymanie się diety. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu.

      Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
      Mięsa i drób
      Wskazane: Baranina, dziczyzna, jagnię, królik.
      Niewskazane: Bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny.
       
      Owoce morza
      Wskazane: Aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola.
      Niewskazane: Barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab.
       
      Jaja i nabiał
      Wskazane: Chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski.
      Niewskazane: Lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string.
       
      Oleje i tłuszcze
      Wskazane: Olej z oliwek.
      Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola.
       
      Orzechy i pestki
      Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B.
      Niewskazane: Masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu.
       
      Fasole i inne rośliny strączkowe
      Wskazane: Fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata.
      Niewskazane: Fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej.
       
      Zboża
      Wskazane: Orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany.
      Niewskazane: Amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta.
       
      Chleb i grzanki
      Wskazane: Chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa.
      Niewskazane: Bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba.
       
      Ziarna i makarony
      Wskazane: Mąka z owsa, mąka ryżowa.
      Niewskazane: Dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum.
       
      Warzywa
      Wskazane: Bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki.
      Niewskazane: Awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu.
       
      Owoce
      Wskazane: Ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona.
      Niewskazane: Granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru.
       
      Soki i napoje
      Wskazane: Sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny.
      Niewskazane: Soku pomidorowego.
       
      Przyprawy
      Wskazane: Curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka.
      Niewskazane: Cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny.
       
      Herbatki ziołowe
      Wskazane: Imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń.
      Niewskazane: Aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy.
       
      Używki
      Wskazane: Zielona herbata.
      Niewskazane: Coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej.
       
      Inne przyprawy
      Wskazane: Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup.
      Niewskazane: Ketchupu.

      Produkty zalecane w diecie dla grupy krwi B (sprzyjające spadkowi wagi):
      Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii. Produkty niezalecane w diecie dla grupy krwi B (sprzyjające wzrostowi wagi): Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii, Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii, Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną.  
      Co może zagrażać:
      Cukrzyca Syndrom chronicznego zmęczenia Stwardnienie rozsiane Toczeń
      Uzupełniać dietę należy poprzez:
      Magnez, Lukrecję, Miłorząb japoński, Żeń –szeń, Lecytynę Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy..
      Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły. 
    • Przez Quake
      Założenia diety dla grupy krwi A:

      Osoby z grupą A mają wrażliwy przewód pokarmowy oraz słaby układ odpornościowy. Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzących spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w większości składają, się z wygodnych toksyn w przyciągających uwagę ładnych opakowaniach. Ale dla grupy A jest szczególnie ważne, aby otrzymywać pożywienie w możliwie najbardziej naturalnej postaci: świeże, czyste i organiczne. Jeżeli będziesz stosował tę dietę, to możesz wzmocnić system odpornościowy i potencjalnie zapobiec rozwojowi zagrażających życiu chorobom. Gdy przestaniesz jeść mięso, na początku możesz znacznie stracić na wadze, ponieważ wyeliminujesz z diety toksyczne produkty. Pożywienie pochodzenia zwierzęcego spowalnia metabolizm u osób z grupą A, ponieważ odkładają go w organizmie w postaci tłuszczu. Nabiał również jest słabo trawiony przez osoby z grupą krwi A i prowokuje reakcje insulinowe - kolejny czynnik spowalniający metabolizm. Oprócz tego produkty mleczne zawierają wysoko nasycone tłuszcze, które upośledzają serce oraz prowadzą do otyłości i cukrzycy.
      Pszenica jest czynnikiem o niejednoznacznym działaniu w diecie grupy A. Osoby z grupą krwi A mogą co prawda spożywać pszenicę, ale nie powinni jej jeść zbyt wiele, gdyż wówczas ich tkanka mięśniowa legnie nadmiernemu zakwaszeniu. Grupy A nie mogą utylizować energii tak szybko, następuje więc zahamowanie metabolizm. Grupa A powinna zwrócić uwagę na pożywienie zdrowe, niskotłuszczowe oraz uzupełniać je warzywami i zbożami.

      Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać:
      Mięsa i drób
      Wskazane: Najkorzystniejsze dla osób z grupą krwi A byłoby całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety.
      Niewskazane: Baraniny, bażanta, bekonu, cielęciny, dziczyzny, gęsi, kaczki, królika, kuropatwy, serc, szynki, wątróbki, wieprzowiny, wołowiny, wołowiny mielonej.

      Owoce morza
      Wskazane: Dorsz, granik, karp, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, sieja, szczupak, srebrny okoń, ślimaki, żółty okoń.
      Niewskazane: Barakudy, bieługi, flądry, halibuta, homara, kalmara, kawioru, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, morszczuka, muli, okońa, ostrygi, ośmiornicy, plamiaka, przegrzebka, raka, sardeli, skrzydelnika, soli, suma, śledzia, tuńczyka błękitnopłetwego, węgorza, żółwia, żab.
       
      Jaja i nabiał
      Wskazane: Mleko sojowe, ser sojowy.
      Niewskazane: Chudego lub 2% mleka, lodów, masła, maślanki, pełnego mleka, serwatki, sera brie, sera camembert, ser gouda, serka wiejskiego.
       
      Oleje i tłuszcze
      Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego.
      Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego.
       
      Orzechy i pestki
      Wskazane: Masło orzechowe, orzeszki ziemne, pestki dyni.
      Niewskazane: Orzecha brazylijskiego, orzechów nerkowca, pistacjowych.
       
      Fasole i inne rośliny strączkowe
      Wskazane: Czerwona soja, fasola aduke, azuki, czarna, pinto, zielona, groch "czarne oczko", strączkowe czerwone, zielone.
      Niewskazane: Fasoli copper, navy, czerwonej, nerkowatej, tamaryndowej.
       
      Zboża
      Wskazane: Amarant, gryka, kasza.
      Niewskazane: Kiełków pszenicy, otrębów pszenicy, płatków familia, grape nut, siedem zbóż, pszenicy, skrobi.
       
      Chleb i grzanki
      Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela, chleb z kiełków pszennicy, chleb z mąki sojowej, wafle ryżowe.
      Niewskazane: Angielskich grzanek, bułek z otrębami pszennymi, chleba pełnopszenicznego, chleba wieloziarnistego, chleba z mąki durum, chleba z mąki macowej, chleba wysokobiałkowego, pumpernikla.
       
      Ziarna i makarony
      Wskazane: Gryka, kasha, makaron z karczocha, makaron soba, mąka ryżowa, mąka żytnia, owies.
      Niewskazane: Makaronu grysikowego, makaronu ze szpinaku, mąki białej, mąki pełnopszenicznej.
       
      Warzywa
      Wskazane: Botwinka, brokuły, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, dynia, chrzan, cykoria, eskalora, czosnek, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, marchew, mniszek lekarski, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak.
      Niewskazane: Bakłażany, białej kapusty, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, grzybów shiitake, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, papryki: czerwonej, zielonej, żółtej, jalapeno, pomidorów, ziemniaków: białych, czerwonych, słodkich.
       
      Owoce
      Wskazane: Ananas, borówki, czarne jagody, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone, żurawina.
      Niewskazane: Unikać bananów, mandarynek, mango, melonu, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru.
       
      Soki i napoje
      Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok grejpfrutowy, sok z marchwi, sok z moreli, sok z selera, sok z suszonej śliwki, woda (z cytryną).
      Niewskazane: Soku z papaji, soku pomarańczowego, soku pomidorowego.
       
      Przyprawy
      Wskazane: Czosnek, imbir, melasa, miso, słód jęczmienny, sos sojowy, tamari.
      Niewskazane: Kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, pieprzu czerwonego, wintergreen, żelatyny.
       
      Herbatki ziołowe
      Wskazane: Aloes, echinacea, głóg, dziurawiec, łopian, mleczny oset, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, kozieradka pospolita, lucerna, śliski wiąz, waleriana, zielona herbata, żeńszeń.
      Niewskazane: Cayenne, czerwonej koniczyny, kociomiętki, rabarbaru, szczawiu, znamion kukurydzy.
       
      Używki
      Wskazane: Czerwone wino, herbata zielona, kawa bezkofeinowa.
      Niewskazane: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych, piwa, wody Selzera, wody sodowej.
       
      Inne przyprawy
      Wskazane: Musztarda.
      Niewskazane: Ketchupu, majonezu, sosu Worcestershire.

      Produkty zalecane w diecie dla grupy krwi A (sprzyjające spadkowi wagi):
      Oleje roślinne - wzmagają skuteczność trawienia, zapobiegają zatrzymywaniu płynów, Produkty sojowe - wzmagają skuteczność trawienia, szybko są metabolizowane, Warzywa - wzmagają skuteczność metabolizmu, przyspieszają ruch robaczkowy jelit, Ananas - zwiększa utylizacje kalorii, przyspiesza ruch robaczkowy jelit.
      Produkty niezalecane w diecie dla grupy krwi A (sprzyjające wzrostowi wagi):
      Mięso - słabo trawione, magazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej; zwiększa ilość toksyn trawiennych, Nabiał - zaburza metabolizm składników odżywczych, Fasolka nerkowata (kidney) - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm, Fasolka limejska - zaburza wydzielanie enzymów trawiennych, spowalnia metabolizm, Pszenica (w nadmiarze) - osłabia utylizację kalorii.
      Co może zagrażać :
      Choroby serca, Rak, Anemia, Zaburzenia wątroby i woreczka żółciowego, Cukrzyca zwłaszcza typu II
      Uzupełniać dietę należy poprzez:
      witamina B12 witamina C witamina E, kwas foliowy, głóg, echinacea, oset mleczny(wpływa na trawienie, poprawia detoksykacyjną funkcję wątroby) Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy..
      Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły. 
×
×
  • Dodaj nową pozycję...