Jump to content
Workout Athletes

Owsianka - Wasze Przepisy

Quake
 Share

Recommended Posts

• 9 months later...

do zagotowanych płatków owsianych dodaje 2 jogurty greckie (zwykłe, nie żadne "z owocami") albo inny jogurt "naturalny " z większą zawartością białka (czasami też zwykły jogurt jak nie ma tych co wymieniłem albo kefir). do tego jakieś owoce: banan, jabłko, czasem kiwi itp oraz zmielone pestki słonecznika, dyni. czasami trochę orzechów włoskich, ale raczej rzadko, bo zazwyczaj zjadam orzechy oddzielnie - 100gram jako oddzielny posiłek

W dniu 25.05.2018 o 13:16, Quake napisał:

Siema w jaki sposób robicie owsiane i z jakich składników?

Jestem ciekaw waszych przepisów

a ja jestem ciekaw Twoich

• Lubię to 1

26 minut temu, Dynloth napisał:

Jak często jecie owsiankę?   Nie nudzi Wam się jej smak?

2-3 razy w tygodniu. staram się różne owoce dodawać na zmianę chętnie bym poznał sposoby innych, może jakiś byłby fajny i miałbym urozmaicenie

• Lubię to 1

• Administrator

U mnie wiedzy nie zdobędziesz ja stawiam na prostotę i szybkość wykonania

Ale może takie propozycje:

• owsianka na mleku z dodatkiem świeżego ananasa i płatków kokosowych
  • owsianka na mleku słonecznikowym z owocami jagodowymi np truskawkami i borówkami
  • owsianka z jabłkiem, cynamonem orzechami włoskimi i rodzynkami
  • owsianka z cukinią, wędzonym łososiem i chili
  • owsianka na wodzie z suszonymi morelami, jogurtem i nerkowcami z sałatką owocową podana na zimno
  • owsianka mocno kakaowa ze szczyptą chilli, orzechami laskowymi i wiśniami
  • osianka na mleku sojowym z chia, bananem i mango
  • owsianka z przyprawami korzennymi i miksem orzechów 
  • owsianka na mleku migdałowym z musem z malin i płatkami migdałowymi 
  • owsianka na mleku z suszonymi daktylami, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi ze świeżą gruszką 
  • owsianka z masłem orzechowym i bananami
  • Dziękuję 1

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Share

• Recently Browsing   0 members

No registered users viewing this page.

• Similar Content

• By Dynloth
      Siema, poniżej podsyłam Wam 3 przepisy na wartościowe śniadanie wraz z wyliczonymi makroskładnikami.

1. Omlet.
      Składniki:
      - 3 jajka 
      - 3 łyżki mąki 
      - 1 łyżka cukru 
      - 80g płatków owsianych 
      - mleko ok 20ml 
      Wszystko dodajemy do miseczki i mieszamy lub miksujemy. Zawartość wylewamy na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem, smażymy tak aby omlet nabrał złocistych kolorów z dwóch stron. Gotowe.
      Makroskładniki: Kalorie: 750; Białko: 36; Węglowodany: 103; Tłuszcze: 23 (wartości przybliżone)

2. Jajecznica.
      - 4 jajka
      - 2 bułki grahamki
      - masło 
      - szczypta soli 
      Rozgrzewamy patelnię i dodajemy troszkę masła, wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli, smażymy według uznania i preferencji. Bułki można jeśc bez masła lub posmarować małą ilością masła. 
      Makroskładniki: Kalorie: 775; Białko: 43; Węglowodany: 91; Tłuszcze: 28 (wartości przybliżone)

3. Owsianka.
      szklanka płatków owsianych łyżeczka brązowego cukru 2 szklanki mleka (max 2%) łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie) Wszystkie składniki wsyp do rondla. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Kontroluj i mieszaj co jakiś czas, aby nie doprowadzić do przypalenia.
      Owsianka jest gotowa, gdy płatki dostatecznie nasiąkną mlekiem. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
      Makroskładniki: Kalorie: 693; Białko: 29; Węglowodany: 109; Tłuszcze: 17 (wartości przybliżone)

Oto moje 3 propozycje na śniadanie. Wiadomo że jak ktoś potrzebuje mniej kaloryczne śniadanie to wszystko może zrobić dzieląc na 2
      Jeżeli chcesz się podzielić swoim patentem na śniadanie to śmiało, tylko proszę zachowaj mój schemat opisywania posiłków, a jeżeli nie znasz ich makroskładników to dodaj bez nich a ja uzupełnię.
    • By Dynloth
      Siemanko, chciałbym dziś na warsztat rzucić jajka  Ile ich zjadacie w tygodniu, co o nich sądzicie, w jakiej postaci najlepiej Wam smakują i ogólnie jakie sposoby znacie na ich przyrządzenie :)
  • Create New...