Skocz do zawartości
Workout Athletes

ROŚLINNE LODY BANANOWE


Banan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ROŚLINNE LODY BANANOWE

280419280_lodybananowe.thumb.jpg.43afc83a74116761fa1fa83dd6f8ee29.jpg

Potrzebne rzeczy:

  • torebka do mrożonek
  • mocny mikser

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • gorzka czekolada (kakao 70%+)

 

Przepis jest bardzo prosty. Wymaga jednak wcześniejszego przygotowania i odrobiny cierpliwości. 

Pokrojone w plastry banany trzeba porządnie zmrozić. Najlepiej włożyć je do zamrażalnika na noc i pójść spać.

W innym przypadku będziesz zaglądać co pięć minut do lodówki, żeby sprawdzić czy może już są gotowe i zaraz będziesz mógł je zjeść.

Pokrojone banany przygotowane do mrożenia…

do-mrozenia.thumb.jpg.b7e76dc92fc73bbbe0a9756137bd6362.jpg

… i banany zamrożone.

po-zmrozeniu.thumb.jpg.c19351305ba18b9ac474c8bfd24bb837.jpg

Kiedy banany będą twarde niczym kamień lub przynajmniej lód, wrzuć je do swojego miksera. Ja używam Vitamixa, ale każdy mocniejszy sprzęt, który umie pokruszyć lód, da radę.

Blender ręczny też się dobrze sprawdzi. Do bananów dodaj masło orzechowe, najlepiej własnej roboty – do przepisu użyłem masła z orzeszków ziemnych, które przygotowałem tego samego dnia również w Vitamixie. W ten sposób masz pewność, że to, co jesz nie składa się w 60% z orzechów, a w 40% z oleju palmowego i innych dodatków.

Ale do rzeczy! Podczas miksowania uważaj, by nie nagrzać za bardzo bananów – wtedy lody szybko się rozpuszczą.

Zmiksowane lody możesz zjeść od razu, jeśli zbytnio Ci się nie rozpuściły lub jeśli wolisz mniej stałą konsystencję.

Możesz też włożyć je na parę godzin do zamrażalnika (opłaci się czekać!), by nabrały bardziej zbitej konsystencji, takiej jak lody z pudełka.

Dla urozmaicenia możesz dodać pokruszoną w kawałki czekoladę.

Teraz zostało już tylko jedno – JEŚĆ!

Nawet nie zorientujesz się, że pożerasz lody, które nie są zrobione z mleka. Nie dość, że smaczne, nie dość, że słodkie to jeszcze zdrowe i dodające energii. I o to właśnie chodzi!

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Dodane grafiki

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Przez Banan
      ROŚLINNE LODY BANANOWE

      Potrzebne rzeczy:
      torebka do mrożonek mocny mikser Składniki:
      4 dojrzałe banany 1,5 łyżki masła orzechowego gorzka czekolada (kakao 70%+)  
      Przepis jest bardzo prosty. Wymaga jednak wcześniejszego przygotowania i odrobiny cierpliwości. 
      Pokrojone w plastry banany trzeba porządnie zmrozić. Najlepiej włożyć je do zamrażalnika na noc i pójść spać.
      W innym przypadku będziesz zaglądać co pięć minut do lodówki, żeby sprawdzić czy może już są gotowe i zaraz będziesz mógł je zjeść.
      Pokrojone banany przygotowane do mrożenia…

      … i banany zamrożone.

      Kiedy banany będą twarde niczym kamień lub przynajmniej lód, wrzuć je do swojego miksera. Ja używam Vitamixa, ale każdy mocniejszy sprzęt, który umie pokruszyć lód, da radę.
      Blender ręczny też się dobrze sprawdzi. Do bananów dodaj masło orzechowe, najlepiej własnej roboty – do przepisu użyłem masła z orzeszków ziemnych, które przygotowałem tego samego dnia również w Vitamixie. W ten sposób masz pewność, że to, co jesz nie składa się w 60% z orzechów, a w 40% z oleju palmowego i innych dodatków.
      Ale do rzeczy! Podczas miksowania uważaj, by nie nagrzać za bardzo bananów – wtedy lody szybko się rozpuszczą.
      Zmiksowane lody możesz zjeść od razu, jeśli zbytnio Ci się nie rozpuściły lub jeśli wolisz mniej stałą konsystencję.
      Możesz też włożyć je na parę godzin do zamrażalnika (opłaci się czekać!), by nabrały bardziej zbitej konsystencji, takiej jak lody z pudełka.
      Dla urozmaicenia możesz dodać pokruszoną w kawałki czekoladę.
      Teraz zostało już tylko jedno – JEŚĆ!
      Nawet nie zorientujesz się, że pożerasz lody, które nie są zrobione z mleka. Nie dość, że smaczne, nie dość, że słodkie to jeszcze zdrowe i dodające energii. I o to właśnie chodzi!
       
      Smacznego!
×
×
  • Dodaj nową pozycję...