Michal Napisano 31 Stycznia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Twoje ciało potrzebuje sodu, by utrzymać prawidłową gęstość płynów. Jego niedobór prowadzi do skurczów mięśni i problemów z transmisją impulsów nerwowych. Wiele osób uważa, że sól i sód są tą samą substancją, jednak nie jest to prawdą. Sól stołowa zawiera 40 procent sodu i 60 procent chloru. Niestety, ale nadmiar soli będzie Ci szkodził. Dlaczego lepiej jest ograniczyć ilość soli w diecie?Sód ma ciekawą właściwość - przyciąga i wiąże wodę w organizmie. W rezultacie, nadmiar sodu w Twoim organizmie powoduje zatrzymanie wody i zwiększenie objętości krwi. Z tego powodu serce musi pracować mocniej, by przepompować ją przez naczynia krwionośne. Prowadzi to do powstania nadciśnienia tętniczego. To prosta droga do chorób serca i zawału.Sód i odchudzanieNadmiar soli w diecie prowadzi do zwolnienia procesu odchudzania. Sód sprawia, że Twoje ciało gromadzi wodę. Gdy za dużo solisz, za każdym razem, gdy stajesz na wadze, jesteś niezadowolony z pomiaru. Działa to także w drugą stronę - gdy zmniejszysz znacznie ilość przyjmowanej soli, stracisz kilka kilogramów, bo organizm pozbędzie się nadmiaru wody. Kilogramy, które stracisz w ten sposób, wrócą, gdy znów zaczniesz często sięgać po solniczkę.Jak dużo soli to za dużo?Większość ludzi przyjmuje znacznie więcej sodu, niż potrzeba - średnio jest to 3,4 miligrama dziennie. Jedna łyżeczka soli zawiera 2,3 miligrama sodu. Nie powinieneś zjadać więcej, niż 2,3 miligrama sodu dziennie. Osoby z cukrzycą, chorobami nerek i nadciśnieniem, a także dzieci, powinny ograniczyć jego ilość do 1,5 miligrama dziennie.Sprawdź, jak dużo go zjadaszJeśli chcesz schudnąć, unikaj jedzenia przetworzonych i paczkowanych potraw, które zwykle zawierają bardzo dużo soli i dodatków w formie soli sodu. Powinieneś także sprawdzić, jak dużo jest sodu w Twoich przyprawach. Znajdziesz go mnóstwo w sosie sojowym, musztardzie, keczupie i sosach sałatkowych. Zamiast nich, wykorzystuj zioła i suszone, naturalne przyprawy, które nie zawierają soli. Uważaj na substytuty soli, które mogą być jeszcze szkodliwsze.Zacznij czytać etykietyZwróć uwagę na etykiety produktów dla osób unikających soli. Unikaj produktów opatrzonych etykietą "bez sodu", "bardzo niska zawartość sodu", "zredukowana ilość sodu", "bez soli". Zamiast nich wybieraj naturalne produkty, które nie zawierają sodu, takie, jak owoce, warzywa, warzywa strączkowe i orzechy (niesolone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.