Michal Napisano 1 Lutego 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Dlaczego warto jeść figi? Figi to owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Figi są bogatym źródłem składników mineralnych. Dostarczają min. magnezu, dzięki czemu wspomagają np. walkę ze stresem czy bezsennością. O figach powinny pamiętać osoby, które piją duże ilości kawy lub innych napojów zawierających kofeinę, gdyż te wypłukują magnez z organizmu. Dzięki zawartości wapnia figi wzmacniają kości, co dla osób intensywnie ćwiczących na siłowni może być istotnym czynnikiem. Figi są źródłem nie tylko minerałów, ale i witamin, w tym m.in. witaminy A (beta karotenu, stąd ich pozytywny wpływ na skórę oraz wzrok), witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6), witaminy K oraz witaminy C. Figi zawierają ponadto błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego. Każda z osób dbających o figurę na pewno dba o zapewnienie odpowiedniej ilości błonnika w diecie, a figi są idealnym kandydatem, aby ten błonnik dostarczyć J Figi to owoce nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Można jeść zarówno świeże, jak i suszone – same, lub jako składnik wielu potraw np. sałatek czy płatków. Na załączonym zdjęciu figi zostały podane razem z jogurtem naturalnym, nasionami chia oraz ekspandowanym orkiszem. Sięgajmy, więc po figi oraz delektujmy się ich smakiem i właściwościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.