Michal Napisano 2 Lutego 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Olej MCT składa się z tłuszczów o średniej długości łańcucha. Jego najbogatszym źródłem jest olej kokosowy i właśnie z tego oleju, tworzy się produkty dla kulturystów. Bardzo charakterystyczny jest sposób, w jaki nasz organizm przyjmuje olej MCT. Inne oleje organizm najpierw rozbija na niewielkie cząsteczki, natomiast olej MCT wchłania się bezpośrednio do krwi. W Polsce moda na przyjmowanie oleju MCT nie jest jeszcze tak rozpowszechniona, jak na zachodzie, ale jego działanie jest na tyle interesujące, że niedługo ta sytuacja może się zmienić. Co zyskujemy dzięki temu? Najważniejszą korzyścią oleju MCT jest to, że od razu wchłania się i dostarcza nam dużej ilości energii. To bardzo ważne szczególnie wtedy, gdy unikamy w diecie węglowodanów. Często określa się go mianem "paliwa rakietowego" dla mózgu i metabolizmu. Nazwa olej kojarzy się nam zawsze z czymś, co prowadzi do tycia, jednak nie dotyczy to MCT. Ten olej zamieniany jest szybko w ketony, które nigdy nie służą organizmowi do produkowania zapasów tłuszczu. Różnica polega na tym, że olej MCT jest metabolizowany i trawiony w zupełnie inny sposób niż pozostałe tłuszcze. Unikalne właściwości oleju MCT - większość tłuszczów jest metabolizowanych dopiero po rozbiciu na drobne cząsteczki przez żółć. Przypomina to trawienie węglowodanów złożonych - najpierw są rozbijane na krótkie łańcuchy a dopiero później wchłaniane. MCT przyswaja się tak, jak węglowodany proste - zaraz po przyjęciu jest dostępny dla organizmu i dodaje energii. Jeśli chcesz poznać to działanie na sobie, wypij kawę z łyżeczką oleju MCT. Olej ma także kilka innych działań - zmniejsza poziom glukozy we krwi, poprawia metabolizm (zwłaszcza spalanie tłuszczu), poprawia działanie tarczycy, hamuje apetyt i może być pomocny w różnych chorobach. Coraz częściej mówi się o jego pozytywnym działaniu na chorobę Alzheimera, cukrzycę czy choroby autoimmunologiczne. Olej wpływa także na wydzielanie ciał ketonowych, które są zastępczym paliwem dla mózgu. Czy wiesz o tym, że mleko matki ma także bardzo dużo kwasów MCT i nasyconych tłuszczów? MCT nie jest pozbawiony wad – wielu osobom nie smakuje, a jego większa ilość powoduje problemy z trawieniem. Zacznij od małych ilości tego oleju i następnie go zwiększaj, by organizm mógł się do niego przyzwyczaić. Z czasem ciało będzie radziło sobie coraz lepiej z jego trawieniem i dolegliwości nie będą się pojawiały. Przykładowo - możesz zacząć od łyżeczki MCT i z czasem zwiększyć jego ilość do dwóch lub trzech na jedną porcję. Problem z nietypowym smakiem można rozwiązać, jeśli będziemy przyjmowali go w podstawowej formie, czyli jako olej kokosowy. Olej MCT ma sześciokrotnie większe stężenie tłuszczów o średniej długości łańcucha niż olej kokosowy, jednak jego smak jest znacznie gorszy. Kiedy stosuje się olej MCT? Olej MCT sprawdza się najlepiej wtedy, gdy jesteś na diecie niskowęglowodanowej i chcesz poprawić funkcjonowanie mózgu. Ciała ketonowe, które wydzielają się dzięki przyjmowaniu MCT, wpływają na jaśniejsze myślenie i zapobiegają uczuciu zmęczenia. Ma on także działanie odchudzające i nie przyczynia się do otyłości. Dzieje się tak dzięki odmiennemu sposobowi wchłaniania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.