Skocz do zawartości
Workout Athletes

Witamina C (kwas askorbinowy) nasza tarcza ochronna przeciw bakteriom i wirusom


Angela
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam osoby, która by jej nie znała :), ale czy wiecie, że to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy? O jej korzystnym wpływie na organizm można by mówić godzinami. Bierze udział w produkcji kolagenu, dlatego jest znakomitym i potrzebnym składnikiem do regeneracji skóry i zapobiega jej starzeniu.  Ułatwia wchłanianie żelaza i przeciwdziała wystąpieniu anemii związanej z jego niedoborem. Odgrywa również szczególną role w syntezie lipidów i profilaktyce niedokrwiennej choroby serca, wzmacnia naczynia.
Jest szeroko stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, ponieważ wspomaga odporność organizmu. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów. Wiele osób sięga wtedy do bardzo dużych jej dawek w postaci pastylek.

Ale czy słusznie?
Nie koniecznie. W 2007 roku udowodniono, że witamina ta nie wpływa na skrócenie czasu infekcji czy złagodzenie ich objawów. Jednak inaczej sprawa wygląda w przypadku działania profilaktycznego kwasu askorbinowego. Okazuje się, że regularna podaż większych dawek witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębienia. U osób trenujących lub wykonujących pracę fizyczną, aż o 50%.

 
NIEDOBÓR

Przewlekłe (ale nawet te niewielkie) niedobory mogą potęgować powstanie zmian miażdżycowych i nowotworowych. Na ryzyko niedoboru witaminy C narażone są szczególnie osoby palące papierosy, nadużywające alkoholu oraz ludzie w podeszłym wieku.
Ale co za dużo, to też nie zdrowo. Niezwykle ważne jest, aby pamiętać, że przyjmowanie zbyt dużych dawek syntetycznej witaminy C, sprzyja tworzeniu się kamieni w nerkach.

WYSTĘPOWANIE

Witamina C występuje głównie w produktach roślinnych – surowych owocach i warzywach. Do głównych źródeł kwasu askorbinowego należą: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy, pomidory.

WRAŻLIWOŚĆ NA OBRÓBKĘ TERMICZNĄ

Witamina C należy do najmniej trwałych, z uwagi na to, że jest wrażliwa na podgrzewanie. Ponadto, benzoesan sodu stosowany do konserwowania owoców i warzyw, a także niektóre leki np. aspiryna, niszczą kwas askorbinowy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C można zaspokoić spożyciem np. niewielkiej papryki lub szklanki soku z czarnej porzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...