Angela Napisano 8 Lutego 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Nie znam osoby, która by jej nie znała :), ale czy wiecie, że to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy? O jej korzystnym wpływie na organizm można by mówić godzinami. Bierze udział w produkcji kolagenu, dlatego jest znakomitym i potrzebnym składnikiem do regeneracji skóry i zapobiega jej starzeniu. Ułatwia wchłanianie żelaza i przeciwdziała wystąpieniu anemii związanej z jego niedoborem. Odgrywa również szczególną role w syntezie lipidów i profilaktyce niedokrwiennej choroby serca, wzmacnia naczynia. Jest szeroko stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, ponieważ wspomaga odporność organizmu. Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów. Wiele osób sięga wtedy do bardzo dużych jej dawek w postaci pastylek. Ale czy słusznie? Nie koniecznie. W 2007 roku udowodniono, że witamina ta nie wpływa na skrócenie czasu infekcji czy złagodzenie ich objawów. Jednak inaczej sprawa wygląda w przypadku działania profilaktycznego kwasu askorbinowego. Okazuje się, że regularna podaż większych dawek witaminy C zmniejsza ryzyko przeziębienia. U osób trenujących lub wykonujących pracę fizyczną, aż o 50%. NIEDOBÓR Przewlekłe (ale nawet te niewielkie) niedobory mogą potęgować powstanie zmian miażdżycowych i nowotworowych. Na ryzyko niedoboru witaminy C narażone są szczególnie osoby palące papierosy, nadużywające alkoholu oraz ludzie w podeszłym wieku. Ale co za dużo, to też nie zdrowo. Niezwykle ważne jest, aby pamiętać, że przyjmowanie zbyt dużych dawek syntetycznej witaminy C, sprzyja tworzeniu się kamieni w nerkach. WYSTĘPOWANIE Witamina C występuje głównie w produktach roślinnych – surowych owocach i warzywach. Do głównych źródeł kwasu askorbinowego należą: owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, papryka, brukselka, kalafior, szpinak, truskawki, kiwi, cytrusy, pomidory. WRAŻLIWOŚĆ NA OBRÓBKĘ TERMICZNĄ Witamina C należy do najmniej trwałych, z uwagi na to, że jest wrażliwa na podgrzewanie. Ponadto, benzoesan sodu stosowany do konserwowania owoców i warzyw, a także niektóre leki np. aspiryna, niszczą kwas askorbinowy. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C można zaspokoić spożyciem np. niewielkiej papryki lub szklanki soku z czarnej porzeczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.