Jajko – najlepsze źródło białka
Jajka powinny często występować w naszej diecie, a już szczególnie jeśli dużo czasu spędzamy na treningach. Przyglądając się dokładnie ich wartościom odżywczym możemy je zaliczyć do najbardziej wartościowych pokarmów.
Poniżej przedstawiam Wam parę ważnych moim zdaniem powodów, dla których warto jeść dużo jaj:
Są bardzo odżywcze
Jajka są łatwo dostępne i mają niską cenę, sam ten fakt bardzo podnosi ich wartość. Głównym atutem jaj jest jednak ich wartość odżywcza.
Jedno duże ugotowane jajko zawiera:
Witaminę A
Witaminę B2, B5 i B12
Kwas foliowy
Fosfor
Selen
w mniejszych ilościach zawierają: Witaminy D,E,K, a także wapń i cynk.100 gram zawiera ok 77 kalorii gdzie znajdziemy około 6 gram białek, 5 gram tłuszczy i jedynie śladowe ilości węglowodanów.
Zawierają aminokwasy niezbędne
Bardzo dobra wiadomość dla osób trenujących. Jajka posiadają wszystkie 8 aminokwasów niezbędnych, czyli tych które nie są wytwarzane przez nasz organizm i musimy pozyskiwać je z pożywienia.Aminokwasy w naszym ciele odpowiedzialne są za rozbudowę masy mięśniowej, wspomagają regenerację, a co najważniejsze zabezpieczają nas przed katabolizmem mięśniowym (spalaniem).
Są dobre dla zdrowia naszych oczu.
Zawierają Luteinę i Zeakstantynę, czyli dwa silne antyoksydanty, które zbierają się w siatkówce oka. Żółtka jaj zawierają ich dużą ilość, magazyn The American Journal of Clinical Nutrition opublikował badania, z których wynika że spożywanie 1,5 żółtka dziennie po okresie 4 do 5 tygodni podnosi poziom tych antyoksydantów we krwi. Warto też wspomnieć, że niedobory witaminy A, która także występuje w jajkach są najczęstszą przyczyną ślepoty na świecie.
Zawierają cholinę.
Cholina to witamina B4, która pełni ważną rolę w tworzeniu struktury komórek, kontrolowaniu funkcji mięśni i serca, a także wspomaga pracę mózgu związaną z pamięcią. Jedno jajko zawiera aż do ok. 280 mg tej witaminy co stanowi połowę dawki dziennej dla mężczyzn (ok. 550 mg) i ponad połowę dawki dla kobiet (ok. 450 mg).Dodatkowo cholina wspomaga rozpuszczanie w tłuszczach witamin z grup A,D,E, oraz K.
Są dość sycące.
Jajka w samie sobie są dość sycące, a niska ilość węglowodanów sprawia, że są idealne na śniadania. Już wielokrotnie udowodniono że spożywanie śniadań bogatych w białka obniża poziom kalorii jakie przyjmiemy przez resztę dnia, a pomoże przy zachowaniu stałej masy, bądź jej redukcji.
Jedzenie kilku jaj dziennie jest całkowicie bezpieczne i nie ma badań, które wskazywałyby, że jedzenie ponad 9 jaj dziennie było szkodliwe. Stąd także prosty wniosek, jajka są jednym z lepszych produktów wysokobiałkowych. Łatwo dostępne, tanie i bardzo zdrowe. Co więcej większość potraw jajecznych jest prosta w przygotowaniu, a smak jajka dobrze komponuje się z wieloma codziennymi produktami.
0 komentarzy
Rekomendowane komentarze
Brak komentarzy do wyświetlenia