Jump to content

Antyoksydanty - dlaczego są takie ważne


Michal
 Share

Recommended Posts

Ludzie powinni dziękować Bogu za tlen. Jeśli nie by go nie było, nie byłbyś w stanie dobiec zbyt daleko. Organizm człowieka pobiega w trakcie tlenu bardzo dużo tlenu - potrzeba go około 15 razy więcej niż w czasie odpoczynku.
Organizm potrzebuje go do wytwarzania ogromnej ilości energii i przetworzenia glukozy i tłuszczu.
 
Niekorzystny wpływ tlenu
Niestety, ale tlen ma jedną wadę. Jest silnie lotną substancją, dlatego prowadzi do powstawania wolnych rodników, substancji, które czynią w organizmie bardzo duże spustoszenie. Większość osób kojarzy wolne rodniki ze stresem oksydacyjnym, który prowadzi do zniszczenia tkanek i w dłuższym czasie powodują one przewlekłe choroby i przyśpieszone starzenie. Każdy, kto oddycha jest narażony na stres oksydacyjny. Osoby, które dużo biegają, przyjmują także więcej tlenu i w ich organizmie dochodzi do większej produkcji wolnych rodników. Niektóre z nich wpływają na zmęczenie mięśni i ich zniszczenie, a także powstanie stanu zapalnego, który przeszkadza nam w bieganiu następnego dnia.
 
Antyoksydanty – najważniejsze informacje
Naturalny wrogiem wolnych rodników są antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki i hamują ich szkodliwe działanie. Są dwie kategorie antyoksydantów - endogenne i egzogenne. Antyoksydanty endogenne to enzymy, które są same produkowane przez organizm. Antyoksydanty egzogenne pochodzą z pożywienia, szczególnie z owoców i warzyw.

Tysiące badań medycznych pokazują, że dieta bogata w antyoksydanty wpływa na zmniejszenie stresu oksydacyjnego i ryzyka rozwinięcia się chorób, które są z nim związane. Na przykład, w 2014 roku prowadzono badania na Harwardzie na populacji 883000 mężczyzn i kobiet. Potwierdziły one, że każda dodatkowa porcja warzyw i owoców wpływa na zmniejszenie ryzyka śmierci o 5%.
 
Szczególnie wartościowe dla sportowców
Inne badania pokazały, że antyoksydanty dają szczególne korzyści biegaczom i innym sportowcom, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowe. Najwięcej antyoksydantów zawierają warzywa i owoce o intensywnych kolorach. Wiśnie zawierają dużo antocyjanów, antyoksydantów, które mają naturalne działanie przeciwzapalne.

Z tego powodu warto przyjmować sok wiśniowy lub same wiśnie wtedy, gdy występują u Ciebie częste problemy ze stawami. W jednym z badań udało się potwierdzić, że jedzenie wiśni przed maratonem pozwala poprawić wyniki. Podawano go przez pięć dni. Następnie biegacze, którzy pili go, nie mieli tak dużych uszkodzeń mięśni i nie wystąpił u nich tak poważny stan zapalny, jak u grupy, która przyjmowała jedynie placebo. Stosowanie antyoksydantów pozwoliło także szybko przywrócić pełną siłę mięśni.
 
Zwróć uwagę na pomidory
Kolejnym produktem, który wpływa pozytywnie na zdrowie sportowca, są pomidory. Podobnie, jak sok z wiśni, sok z pomidorów zawiera duże stężenie antyoksydantów (w tym przypadku beta-karotenu i likopenu), i jest bardziej wartościowy, niż same pomidory. W 2012 roku badacze ze Sztokholmu odkryli, że sok z pomidora znacznie zmniejsza stres oksydacyjny po treningu u osób, które wcześniej nie zajmowały się ćwiczeniami.

W Grecji przeprowadzono inne, ciekawe badania. 15 sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe zastąpiło swoje napoje izotoniczne sokiem z pomidora. Pili go w trakcie treningu i po jego zakończeniu przez 2 miesiące. Badania pokazały, że sok z pomidorów znacznie redukuje ilość markerów wskazujących na uszkodzenie mięśni i stan zapalny.
 
Prawidłowa dieta sportowca
Sportowcy powinni wziąć to pod uwagę i zastąpić chemiczne napoje, środkami o naturalnym działaniu, na przykład sokami. Aby skorzystać maksymalnie z ich korzyści zdrowotnych, powinieneś wprowadzić zbilansowaną dietę, w której znajdą się produkty bogate w antyoksydanty. Znajdziesz je także w orzechach, mleku i rybach (na przykład łososiu).
To znacznie lepszy wybór, niż stosowanie ich w formie kapsułek.

Wolne rodniki, które powstają w trakcie treningu, powodują uszkodzenie tkanki mięśniowej i przyśpieszają moment pojawienia się zmęczenia, ale także stymulują organizm do bronienia się przed działaniem tych substancji. Dzięki temu, mięśnie są bardziej odporne na wolne rodniki. Antyoksydanty w formie suplementów hamują ten naturalny proces. Badacze z Uniwersytetu w Południowej Kalifornii stwierdzili, że dla sportowców uprawiających dyscypliny wytrzymałościowe, stosowanie suplementów z antyoksydantami przynosi więcej szkody niż pożytku.
 
Inne informacje na temat antyoksydantów
Co ciekawe, nowe badania na temat tych pożytecznych substancji, pokazują je z zupełnie innej strony. Naukowcy odkryli, że wiele antyoksydantów to w rzeczywistości toksyny, które nadają roślinom gorzki i kwaśny smak.

Gdy roślina żyje, antyoksydanty chronią ją przed szkodnikami. W organizmie człowieka, antyoksydanty prowadzą do powstania niewielkiej reakcji stresowej. Ciało może wtedy przystosować się do tego bodźca i przygotować się na późniejsze działanie wolnych rodników. Już teraz postaw na naturalne działanie antyoksydantów i nie daj się wolnym rodnikom.
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...