Michal Posted January 27, 2022 Report Share Posted January 27, 2022 Kazeina to białko, które jest jednym z najlepszych wyborów, dla osób zajmujących się kulturystyką. Wpływa ona na kilka aspektów, związanych z tkanką mięśniową, które przedstawimy w tym artykule: Białko kazeiny to około 80% białek, jakie znajdują się w krowim mleku. W litrze mleka znajduje się średnio 2,5 grama tej substancji. Kazeinę wytwarza się przemysłowo na dwa sposoby - poddając ją działaniu enzymów lub kwasów. Ma ona szereg działań na organizm człowieka - z niej, tworzy się hemoglobina i białka krwi, a także mięśnie. Charakterystyczne dla kazeiny jest to, że występuje ona w kilku odmianach, nazywanych literami alfabetu greckiego. Oto najważniejsze zastosowania kazeiny: Wzrost mięśni – jeśli nie dostarczasz swojemu organizmowi odpowiedniej dawki białka i trenujesz, w rzeczywistości spalasz mięśnie. Kazeina powoduje, że rośnie Twoja beztłuszczowa masa mięśniowa. To także sposób na odchudzanie – gdy połączymy przyjmowanie kazeiny z intensywnym treningiem, zrzucisz nadmiar kilogramów. Kazeinę zwykle stosuje się po treningu na noc, dzięki czemu można osiągnąć regenerację organizmu w długim czasie. Czy kazeina jest dobrym wyborem, jeśli chodzi o białko? Moim zdaniem, kazeina jest białkiem wysokiej jakości, ponieważ łatwo się przyswaja i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Nie można tego powiedzieć o białkach roślinnych, w których brakuje niektórych aminokwasów. Przed zakupem produktu z kazeiną, warto zwrócić uwagę na jego jakość. Niektóre kazeiny w proszku zawierają więcej węglowodanów i tłuszczy, a inne są dostępne w formie niemal czystego proszku. W sklepach dla sportowców możesz kupić takie odmiany kazeiny, jak koncentrat, izolat i kazeina micelarna. Różnią się one wchłanialnością i działaniem na organizm. Najmniej wartościową formą kazeiny jest kazeinian wapnia, który słabo się wchłania i ma nieprawidłową strukturę aminokwasów. Dobra kazeina nie jest poddawana podczas produkcji działaniu wysokiej temperatury, przez co nie traci prawidłowej struktury aminokwasów. Kazeina trawi się bardzo wolno, co wpływa na długotrwałe wydzielanie aminokwasów z kazeiny do krwiobiegu. Pod wpływem kwasów żołądkowych, w organizmie dochodzi do wytworzenia skrzepu, dającego uczucie sytości. Dzięki tej właściwości, można zastosować ją jako odżywkę na noc, regenerującą organizm i wspierającą budowę mięśni. Alternatywą dla kazeiny jest białko serwatkowe, białko jaja i białko wołowe, które także charakteryzują się bardzo dobrym wchłanianiem. Czy warto wybrać czystą kazeinę? Kazeina charakteryzuje się słodkim smakiem, który może nie odpowiadać niektórym amatorom kulturystyki. Z tego powodu, warto poszukać preparatów, które łączą białka serwatkowe, białko jaj lub białko wołowe w jednym preparacie. Jeśli nie przeszkadza Ci smak kazeiny i chcesz skorzystać w pełni z jej właściwości, zastosuj ją w formie białka bez dodatków. Kazeina jest też silnym alergenem, dlatego może być stosowana wyłącznie przez osoby, które nie mają problemów z nietolerancją białka krowiego. Jeśli nie odczuwasz żadnych dolegliwości po wypiciu mleka, prawdopodobnie będziesz mógł bez problemów przyjmować także kazeinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.