Michal Posted January 28, 2022 Report Share Posted January 28, 2022 Pieprz kajeński to sproszkowana ostra papryka, zawierająca dużą ilość kapsaicyny. Po spożyciu odczuwamy pieczenie i przejściowy ból, jednak nie dochodzi do uszkodzenia tkanek - pieprz stymuluje jedynie komórki nerwowe. Ta przyprawa ma mnóstwo korzystnych działań: Łagodzi stany zapalne - dzięki smarowaniu skóry maścią z pieprzem kajeńskim, można zahamować stan zapalny toczący się w organizmie Hamuje apetyt - mechanizm działania jest prosty - po spożyciu papryki chilli, odczuwamy pieczenie i robi się nam gorąco (niektórzy ludzie się po niej pocą). Gdy jest nam gorąco, maleje nasz apetyt i nie mamy ochoty na tłuste potrawy. Zwiększa metabolizm - to bardzo dobra informacja dla osób, które mają problemy z trawieniem lub powolnym metabolizmem. Jeśli czujesz się ociężały i nie masz energii do pracy, pieprz kajeński pobudzi Cię do działania. To także dobry sposób na mobilizację przed treningiem, dlatego dodaje się ją do wielu stacków przedtreningowych Działanie bakteriobójcze - ostra papryka działa odkażająco na układ pokarmowy. Wrażliwe osoby powinny przyjmować pieprz kajeński w formie kapsułek, które mają wszystkie pozytywne działania przyprawy. Można go kupić także w formie maści o działaniu rozgrzewającym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.