Michal Napisano 28 Stycznia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Pieprz kajeński to sproszkowana ostra papryka, zawierająca dużą ilość kapsaicyny. Po spożyciu odczuwamy pieczenie i przejściowy ból, jednak nie dochodzi do uszkodzenia tkanek - pieprz stymuluje jedynie komórki nerwowe. Ta przyprawa ma mnóstwo korzystnych działań: Łagodzi stany zapalne - dzięki smarowaniu skóry maścią z pieprzem kajeńskim, można zahamować stan zapalny toczący się w organizmie Hamuje apetyt - mechanizm działania jest prosty - po spożyciu papryki chilli, odczuwamy pieczenie i robi się nam gorąco (niektórzy ludzie się po niej pocą). Gdy jest nam gorąco, maleje nasz apetyt i nie mamy ochoty na tłuste potrawy. Zwiększa metabolizm - to bardzo dobra informacja dla osób, które mają problemy z trawieniem lub powolnym metabolizmem. Jeśli czujesz się ociężały i nie masz energii do pracy, pieprz kajeński pobudzi Cię do działania. To także dobry sposób na mobilizację przed treningiem, dlatego dodaje się ją do wielu stacków przedtreningowych Działanie bakteriobójcze - ostra papryka działa odkażająco na układ pokarmowy. Wrażliwe osoby powinny przyjmować pieprz kajeński w formie kapsułek, które mają wszystkie pozytywne działania przyprawy. Można go kupić także w formie maści o działaniu rozgrzewającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.