Skocz do zawartości
Workout Athletes

Gluten - czy jest tak straszny jak go malują?


Michal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Każdego roku pojawiają się nowe „mody” zdrowotne. Jedną z nich jest moda na unikanie jedzenia glutenu, która według jej zwolenników, pozwala schudnąć i poczuć się lepiej.

Czym jest gluten? 

Gluten to połączenie kilku białek roślinnych, które występują w takich roślinach, jak pszenica, żyto i jęczmień. Jego głównym zadaniem jest nadawanie produktom mącznym ciągliwej konsystencji, która umożliwia następnie przygotowanie potraw. Bez glutenu chleb byłby twardy, jak żydowski podpłomyk i nie miałby charakterystycznych porów.

Czy gluten jest sprawcą wszystkich problemów zdrowotnych?
Gluten jest obwiniany za takiego dolegliwości, jak:

  • zaburzenia pracy układu pokarmowego
  • ból głowy
  • zmniejszenie ilości zdrowych bakterii jelitowych
  • złe samopoczucie
  • brak energii

 

Okazuje się jednak, że gluten jest niewinny przynajmniej w 99 procentach przypadków – jest szkodliwy tylko wtedy, gdy chorujesz na celiakię.
To choroba, w której organizm człowieka nie toleruje glutenu i gdy tylko pojawia się on w układzie pokarmowym, dochodzi do zniszczenia kosmków jelitowych. Choruje na nią tylko 1% osób i one w rzeczywistości muszą unikać produktów bogatych w gluten. Badania prowadzone przez jednego z lekarzy wykazały początkowo, że gluten może być szkodliwy, jednak szybko zrewidował on ich wyniki.

Okazało się wtedy, że problemy ze wzdęciami po zjedzeniu różnych produktów występują tylko u części osób i nie wynika to wcale z dużej zawartości glutenu w diecie. Osoby, którym powiedziano o tym, że gluten jest szkodliwy, miały znacznie silniejsze objawy po zjedzeniu chleba i innych produktów, które go zawierają, niż pozostałe osoby.

Co daje usunięcie glutenu z diety?
Oprócz odchudzania naszego portfela – praktycznie nic. Jednym z argumentów na rzecz glutenu jest to, że wpływa on na pojawienie się nadwagi, jednak w rzeczywistości, w pieczywie jest go tak mało, że nie ma to nic wspólnego z prawdą.

Gluten nadaje pieczywu smak, natomiast nie wpływa na to, że tyjemy – takie działanie mają pozostałe składniki pieczywa. Gluten znajduje się w większości produktów żywnościowych, a produkty dla osób chorujących na celiakię, są znacznie droższe, niż zwykłe. To „podejrzane” białko znajduje się w wędlinach, deserach i większości żywności mrożonej, dlatego unikanie go, jest bardzo trudne.
Wielu ludzi kupuje żywność pozbawioną glutenu za znacznie większe pieniądze, niż zwykłe jedzenie, ale nie ma z tego żadnych korzyści.

Czy pszenica zabija?
Książki Jana Kwaśniewskiego, Wiliama Davisa i innych lekarzy, którzy za cel wzięli sobie pszenicę, wskazują na to, że to zboże jest przyczyną wszelkiego zła na świecie. Pszenica podobno niszczy mózg człowieka, prowadzi do problemów z sercem i układem krążenia, powoduje choroby układu trawiennego i wiele innych problemów.
Gdyby tylko ta wiedza była prawdziwa, ludzkość wyginęłaby zaraz po wynalezieniu uprawy tego zboża. Tak naprawdę, pszenica to taki sam składnik ludzkiej diety, jak mięso, kawa czy tłuszcz i jeśli jesz ją w odpowiednich ilościach, nie powoduje większych problemów zdrowotnych.
 
Badania na nietolerancję glutenu
Jeśli zauważyłeś u siebie problemy żołądkowe lub objawy alergii po zjedzeniu glutenu, powinieneś zdecydować się na badania serologiczne, zlecane przez lekarza. Jeśli chorujesz na celiakie, to będziesz miał dodatnie wyniki anty-tTG dotyczące IgA oraz IgG. Po wprowadzeniu diety bezglutenowej, poziom tych immunoglobulin będzie znacznie niższy.
Innym sposobem na potwierdzenie choroby jest wykonanie biopsji jelita, które pozwoli na oznaczenie zawartości przeciwciał EMA - ten wskaźnik pozwala ocenić, czy osoba stosuje się do diety.
Osoby chorujące na celiakię, mają problemy z przyswajaniem pokarmu, dlatego mogą mieć niedobór żelaza we krwi, białka, wapnia, witaminy B12 i D.
Badania wykonuje się wtedy, gdy cierpimy na bóle brzucha, wzdęcia, silne zmęczenie, wrzody w jamie ustnej, częste krwawienia i inne problemy zdrowotne.
 
Pomysł na biznes
Co dało „promowanie” glutenu, jako szkodliwej substancji? Dla osób, które nie chorują na celiakię, nie ma to żadnych korzyści – pojawiają się one tylko dla osób, które sprzedają produkty określone jako bezglutenowe. Co więcej, według niektórych sprzedawców, wystarczy nakleić na soli czy cukrze symbol przekreślonego kłosa, a sprawi to, że ludzie zaczną wybierać właśnie ten produkt.
Jeśli jednak odkryto u Ciebie celiakię, powinieneś starannie wybierać produkty żywnościowe - naszym zdaniem, nie wystarcza wtedy jedynie jedzenie produktów oznaczonych, jako bezglutenowe. Znacznie lepiej jest przygotowywać jedzenie w domu, z produktów, o których wiemy, że nie zawierają glutenu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...