Banan Napisano 30 Grudnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 SEREK Z NERKOWCÓW Serek z nerkowców to kolejny przepis udowadniający, że jeśli komuś brakuje nabiału na diecie roślinnej bez problemu może przygotować sobie rzeczy, które nie tylko będą zdrowsze, lecz również smaczniejsze od swoich mlecznych odpowiedników. Serek w smaku, konsystencji i fakturze przypomina swojego homogenizowanego, wanilinowego kolegę. Jest przy tym bardzo sycący i bogaty między innymi w żelazo. Potrzebne składniki (składniki na cztery porcje): 200 g orzechów nerkowca; 2/3 szklanki mleka roślinnego; 4-6 łyżek soku z cytryny; 4 łyżki syropu z agawy; odrobina wanilii; (zamiast wanilii i agawy można użyć cukru z prawdziwą wanilią). Namocz przez noc nerkowce w szklance wody. Odlej wodę i zblenduj orzechy z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny, syropem z agawy i wanilią. Włóż do lodówki na kilka godzin, aby serek miał czas na „zakwaszenie się”, co doda mu specyficznego smaku. Podawaj ze świeżymi owocami. Wartości odżywcze (jedna porcja = 1/4 przepisu): 250 kcal białko: 9 g węglowodany: 15 g tłuszcz: 21 g żelazo: 3,5 mg (43% RDA mężczyźni i 20% RDA kobiety) magnez: 145 mg (36% RDA) cynk: 2.9 mg (26% RDA) fosfor: 296 mg (42% RDA) miedź: 1,1 mg (122% RDA) Serek jest dość tłusty, ale jest to tylko dobry tłuszcz, a przy tym nerkowce są bogate w wiele składników mineralnych, co możecie zobaczyć powyżej. Świetnie sprawdza się jako śniadanie przed ciężkim dniem lub dodatek do regeneracyjnej kolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.