Rufii Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Mam maly problem w wyliczeniem zapotrzebowania na bialko (dieta na mase) moje zapotrzebowanie kcal- ok. 3500 kcal/dzien w tym 30% bialko, 50%wegle, 20%tluszcze wychodzi jakos 1050kcal z samego bialka/dzien czytalem gdzies ze bialko nalezy spozywac 2,5g/kg masy ciala. Waze 57kg wiec 142,5g bialka na dzien. 1g bialka ~ 4kcal z jednego przykladu wychodzi ze mam spozywac 1050kcal bialka dziennie a z drugiego 570kcal (142,5*4=570) prawdopodobnie cos pomieszalem bo nie bardzo wiem w tym przypadku ile tego bialka mam jesc ktos kto wie o co chodzi moze mi wytlumaczyc moj blad w mysleniu?:P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maddog Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Jakim wzorem obliczyłeś swoje zapotrzebowanie (to 3500 kcal)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufii Posted October 31, 2013 Author Report Share Posted October 31, 2013 http://potreningu.pl/kalkulatory/bmr tutaj obliczalem, mala pomylka, okolo 3000kcal powinno byc. do wyniku dodalem okolo 300kcal (wynik podaje na utrzymanie masy) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maddog Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Powiem Ci, że sam użyłem tego kalkulatora i wyszła mi niewielka różnica niż sobie sam obliczyłem. żadne obliczenia ani kalkulatory nie obliczą nam pewnego zapotrzebowania w 100%-ach, bo każdy dzie? się różni. Jednego dnia trenujemy i idziemy do pracy a drugiego mamy sam trening i siedzimy w domu przed komputerem. Granica błędu w takich obliczeniach zawsze jest dlatego trzeba jako tako obliczyć swoje zapotrzebowanie i po prostu na własnej skórze sprawdzić czy daje nam efekty. Dodałeś 300 kcal, ok, ale jeżeli po tygodniu nie zauważysz wzrostu masy ciała, to zwiększ kcal. Po prostu obserwuj zachowanie Twojego ciała. Pozdro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufii Posted October 31, 2013 Author Report Share Posted October 31, 2013 A jaki poleciłbyś stosunek makroskładników? Czytałem gdzieś, że 30% białka, 20% tłuszczów i 50% węgli jest taką optymalną porcją przy tworzeniu masy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maddog Posted October 31, 2013 Report Share Posted October 31, 2013 Poczytaj: http://uliczny-trening.pl/forum/viewthread.php?forum_id=30&thread_id=591&pid=10672#post_10672 - opisałem tam wszystko jak przymasować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.