Michal Posted February 2, 2022 Report Share Posted February 2, 2022 Ostatnio spotkałem się z wypowiedziami kilku trenerów rozwoju osobistego, którzy twierdzą, że aby się wyspać, wystarczy mniej, niż 6 godzin dziennie. Naszym zdaniem, praca po nocach kosztem snu, to złe rozwiązanie. Brak snu wpływa na brak regeneracji - z tego powodu preparaty na regenerację, mają często delikatne działanie uspokajające. Jeśli stale śpisz po 6 godzin, Twoje mięśnie się nie regenerują. Zdrowie intelektualne - jeśli nie śpisz odpowiednią ilość czasu, nie możesz odpowiednio ocenić sytuacji, masz gorsze wyniki w pracy i nie skupiasz się na najważniejszych zadaniach. Kiedyś spotkałem się z określeniem „mentalna mgła”, które doskonale pasuje do takiej sytuacji. Jeśli nie wysypiasz się, jesteś podatny na stres. Zdrowie fizyczne - jeśli stale brakuje Ci snu, możesz czuć przygnębienie i zmęczenie. Naukowcy badają, czy taki stan ma wpływ na nadciśnienie i choroby serca - wszystko wskazuje, że tak. Pamiętaj, że motywacja może dostarczyć Ci sił, które pozwolą na znacznie dłuższą pracę bez wypoczynku. Niestety, natury nie da się ominąć i wcześniej czy później brak snu będzie powodował problemy. Jak rozwiązać problem z brakiem czasu i snu? Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest skupienie się na tych rzeczach, które bezpośrednio wpływają na jakość naszego życia. Jeśli marnujesz czas na telewizję lub surfowanie w internecie, nic dziwnego, że brakuje Ci czasu na sen. Wiele osób ma problem z zasypianiem dlatego, że wieczorem robi bardzo emocjonujące rzeczy. Gdy kładziemy się spać po północy, wstawanie rano jest bardzo trudne. Być może lepiej jest wyrobić w sobie nawyk wczesnego kładzenia się spać i następnie wstawania skoro świt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts