Angela Napisano 8 Lutego 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Owoce to dobre źródło witamin i składników mineralnych, błonnika pokarmowego i cennych przeciwutleniaczy, dlatego są one ważnym składnikiem każdej diety. Jednak najlepiej jeść je rano, na pierwsze lub drugie śniadanie. Pamiętajmy, że owoce obfitują też w cukier prosty, którym jest fruktoza. Jeśli jego zawartości w owocu nie równoważy odpowiednia ilość błonnika, cukier jest błyskawicznie przyswajany. Poziom uczestniczącej w tym procesie insuliny najpierw szybko rośnie, a potem spada, co wywołuje atak głodu. Tak działają owoce o wysokim indeksie glikemicznym, np. banany, daktyle, winogrona – objadanie się nimi sprzyja nadwadze i otyłości. Im IG owocu niższy, tym czas jego trawienia dłuższy i tym mniej kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Aby nie utyć, warto więc wybierać owoce o niskim IG i trzymać się zaleceń co do ilości – nie więcej niż 2 porcje dziennie. DLACZEGO RANO A NIE WIECZOREM? To, że owoce są źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych, staje się ich zaletą, gdy jemy je w pierwszej połowie dnia. Dostarczają nam bowiem szybkiej dawki energii, która pobudza mózg do pracy i zwiększa jego wydajność. Przed południem tempo przemiany materii jest najbardziej intensywne, a enzymy trawienne najbardziej aktywne, dlatego też dostarczona z owoców energia zostanie zużyta do popołudnia. Jednak w kolejnych godzinach dnia nasza przemiana materii maleje, dlatego już teraz zapomnijmy o jedzeniu owoców późnym popołudniem i w godzinach wieczornych. O tej porze organizm spowalnia swój metabolizm, przygotowując się do odpoczynku, więc dostarczone przed snem cukry proste nie zostaną zużyte, tylko zmagazynowane w tkance tłuszczowej. NIE JEDZ OWOCÓW SOLO Zaleca się jedzenie owoców w połączeniu z musli czy jogurtem, aby uczynić posiłek bardziej sycącym i dostarczyć energię na dłużej. Bo to właśnie zawarte w innych produktach błonnik pokarmowy, tłuszcze i białka opóźniają wchłanianie cukrów prostych, w tym przypadku fruktozy. Nie poleca się natomiast jeść owoców solo między posiłkami, gdyż nagłe wahnięcie poziomu glukozy powoduje wzrost łaknienia i stwarza ryzyko podjadania. Owoc powinien być częścią posiłku lub być pożywany przed posiłkiem. Owoce już po 20-30 minutach przesuwane są z żołądka do jelit, gdzie następuje właściwy proces trawienia. Mięso, tłuszcze, warzywa strączkowe czy kasze potrzebują znacznie więcej czasu, by żołądek uporał się z ich wstępną obróbką. Jeśli więc zgodnie ze zwyczajem podamy owoce na deser, np. po obiedzie, zjedzony wcześniej posiłek, który zalega w żołądku, zablokuje ich przesunięcie do dwunastnicy i sprawi, że zaczną fermentować. Skutkiem są wzdęcia i gazy. A zawarte w owocach cenne składniki nie zostaną prawidłowo strawione i przyswojone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trip Napisano 24 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że spożywanie owoców po 16:00 jest szkodliwe. Jest to raczej kwestia osobistych preferencji i trybu życia. Niektórzy ludzie unikają spożywania owoców wieczorem ze względu na ich zawartość cukru, obawiając się, że może to prowadzić do wzrostu poziomu glukozy we krwi i utrudnić sen. Jednak większość ludzi może spożywać owoce o dowolnej porze dnia, a decyzja o tym, kiedy jeść owoce, zależy od indywidualnych preferencji żywieniowych i stylu życia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilek Napisano 24 Grudnia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Słyszałem że jedzenie owoców w popołudniowych godzinach może powodować wzdęcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.