Jump to content
Workout Athletes

ROŚLINNE LODY BANANOWE


Banan
 Share

Recommended Posts

ROŚLINNE LODY BANANOWE

280419280_lodybananowe.thumb.jpg.43afc83a74116761fa1fa83dd6f8ee29.jpg

Potrzebne rzeczy:

  • torebka do mrożonek
  • mocny mikser

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • gorzka czekolada (kakao 70%+)

 

Przepis jest bardzo prosty. Wymaga jednak wcześniejszego przygotowania i odrobiny cierpliwości. 

Pokrojone w plastry banany trzeba porządnie zmrozić. Najlepiej włożyć je do zamrażalnika na noc i pójść spać.

W innym przypadku będziesz zaglądać co pięć minut do lodówki, żeby sprawdzić czy może już są gotowe i zaraz będziesz mógł je zjeść.

Pokrojone banany przygotowane do mrożenia…

do-mrozenia.thumb.jpg.b7e76dc92fc73bbbe0a9756137bd6362.jpg

… i banany zamrożone.

po-zmrozeniu.thumb.jpg.c19351305ba18b9ac474c8bfd24bb837.jpg

Kiedy banany będą twarde niczym kamień lub przynajmniej lód, wrzuć je do swojego miksera. Ja używam Vitamixa, ale każdy mocniejszy sprzęt, który umie pokruszyć lód, da radę.

Blender ręczny też się dobrze sprawdzi. Do bananów dodaj masło orzechowe, najlepiej własnej roboty – do przepisu użyłem masła z orzeszków ziemnych, które przygotowałem tego samego dnia również w Vitamixie. W ten sposób masz pewność, że to, co jesz nie składa się w 60% z orzechów, a w 40% z oleju palmowego i innych dodatków.

Ale do rzeczy! Podczas miksowania uważaj, by nie nagrzać za bardzo bananów – wtedy lody szybko się rozpuszczą.

Zmiksowane lody możesz zjeść od razu, jeśli zbytnio Ci się nie rozpuściły lub jeśli wolisz mniej stałą konsystencję.

Możesz też włożyć je na parę godzin do zamrażalnika (opłaci się czekać!), by nabrały bardziej zbitej konsystencji, takiej jak lody z pudełka.

Dla urozmaicenia możesz dodać pokruszoną w kawałki czekoladę.

Teraz zostało już tylko jedno – JEŚĆ!

Nawet nie zorientujesz się, że pożerasz lody, które nie są zrobione z mleka. Nie dość, że smaczne, nie dość, że słodkie to jeszcze zdrowe i dodające energii. I o to właśnie chodzi!

 

Smacznego!

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Banan
      ROŚLINNE LODY BANANOWE

      Potrzebne rzeczy:
      torebka do mrożonek mocny mikser Składniki:
      4 dojrzałe banany 1,5 łyżki masła orzechowego gorzka czekolada (kakao 70%+)  
      Przepis jest bardzo prosty. Wymaga jednak wcześniejszego przygotowania i odrobiny cierpliwości. 
      Pokrojone w plastry banany trzeba porządnie zmrozić. Najlepiej włożyć je do zamrażalnika na noc i pójść spać.
      W innym przypadku będziesz zaglądać co pięć minut do lodówki, żeby sprawdzić czy może już są gotowe i zaraz będziesz mógł je zjeść.
      Pokrojone banany przygotowane do mrożenia…

      … i banany zamrożone.

      Kiedy banany będą twarde niczym kamień lub przynajmniej lód, wrzuć je do swojego miksera. Ja używam Vitamixa, ale każdy mocniejszy sprzęt, który umie pokruszyć lód, da radę.
      Blender ręczny też się dobrze sprawdzi. Do bananów dodaj masło orzechowe, najlepiej własnej roboty – do przepisu użyłem masła z orzeszków ziemnych, które przygotowałem tego samego dnia również w Vitamixie. W ten sposób masz pewność, że to, co jesz nie składa się w 60% z orzechów, a w 40% z oleju palmowego i innych dodatków.
      Ale do rzeczy! Podczas miksowania uważaj, by nie nagrzać za bardzo bananów – wtedy lody szybko się rozpuszczą.
      Zmiksowane lody możesz zjeść od razu, jeśli zbytnio Ci się nie rozpuściły lub jeśli wolisz mniej stałą konsystencję.
      Możesz też włożyć je na parę godzin do zamrażalnika (opłaci się czekać!), by nabrały bardziej zbitej konsystencji, takiej jak lody z pudełka.
      Dla urozmaicenia możesz dodać pokruszoną w kawałki czekoladę.
      Teraz zostało już tylko jedno – JEŚĆ!
      Nawet nie zorientujesz się, że pożerasz lody, które nie są zrobione z mleka. Nie dość, że smaczne, nie dość, że słodkie to jeszcze zdrowe i dodające energii. I o to właśnie chodzi!
       
      Smacznego!
×
×
  • Create New...