Skocz do zawartości
Banan

PRAWIE SUROWY SERNIK JAGLANY

Rekomendowane odpowiedzi

PRAWIE SUROWY SERNIK JAGLANY

242076033_okadka-jaglannik-1440x810.thumb.jpg.d7cd5fa1735ba4a1d6d342832893bf60.jpg

Uwielbiam roślinne serniki, po prostu je uwielbiam. Oczywiście, jeśli zrobione są według dobrego przepisu. Nie dość, że są niesamowicie smaczne i często osoby jedzące zwykłe serniki nie są w stanie wyczuć różnicy (robiłem kilka takich eksperymentów, kiedy ludzie nie wiedzieli, że jedzą sernik bez sera – zawsze ich nabierałem!) to dodatkowo są pozbawione jakichkolwiek wyrzutów sumienia a wręcz – po prostu – są zdrowe. Taki np. fit tofurnik mojego przepisu (koniecznie sprawdźcie!) ma mnóstwo białka, wapnia, nie zawiera kwasów tłuszczowych nasyconych, jest lekki i zawiera rozsądną liczbę kalorii.

 

Albo dzisiejszy jaglannik – pomijam to, że to praktycznie surowe ciasto (oprócz ugotowanej kaszy jaglanej) – świeże owoce, suszone owoce, namoczone orzechy… Same dobroci! Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Do tego dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych, dobrych węglowodanów i sporo białka z pełnym aminogramem – w tym porządną dawkę leucyny, która odgrywa ważną rolę w budowie mięśni (znajduje się w kaszy jaglanej i migdałach). Do tego jeszcze niezła dawka wapnia, żelaza i innych cennych mikroskładników. Czego chcieć więcej?

Do przepisu będzie Wam potrzebny blender kielichowy do wykonania dżemu na polewę. Spód i masę możecie również zmielić w blenderze lub jeśli nie jesteście pewni jego możliwości, świetnie sprawdzi się też maszynka do mielenia mięsa – o ironio! 

Dzień wcześniej musicie tylko namoczyć w wodzie orzechy, a w trakcie przygotowywania dżemu i spodu gotujecie kaszę jaglaną. Całość zajmie Wam 30-45 minut.

 

Składniki na dżem:

  • 300 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
  • 6 suszonych daktyle
  • 3 łyżki nasion chia
  • odrobina wanilii (laseczki, aromatu itp.).

Wrzucamy do blendera (lub do maszynki) borówki, daktyle i wanilie, zaczynamy miksować. W trakcie miksowania dosypujemy nasiona chia. Daktyle można przez 2-3 godziny namoczyć, żeby łatwiej się blendowały, ale nie jest to konieczne, jeśli macie mocny blender.

Składniki na masę:

  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej (2-3 szklanki suchej)
  • 100 g namoczonych (najlepiej przez noc) nerkowców
  • 4 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 czubate łyżki cukru / ksylitolu / syropu z agawy / miodu
  • odrobina wanilii (jak wyżej).

Nic odkrywczego – blendujemy lub miksujemy wszystko razem na gładką masę!

Przepis na spód:

  • 100 g namoczonych (najlepiej przez noc) migdałów
  • ok. 20 suszonych daktyli
  • 2 łyżki karobu / kakao
  • odrobina wanilii (jak wyżej)

Przed zmiksowaniem wszystkiego należy zmielić migdały, np. w młynku do kawy lub w blenderze. Potem – oczywiście – blendujemy! Tu podobnie – daktyle warto namoczyć przez 2-3 godziny, żeby łatwiej się blendowały. Jeśli używacie maszynki do mielenie nie musicie ani mielić uprzednio migdałów, ani namaczać daktyli.

Przygotujcie sobie tortownicę, na której rozsmarujecie spód. Na spód wyłóżcie i rozprowadźcie równomiernie masę. Następnie na masę wylejcie dżem. Całość obsypcie świeżymi borówkami i liśćmi mięty. Dobrze sprawdzą się także wiórki kokosowe.

 

Wartości odżywcze na 100g:

  • 225 kcal
  • 6 g białka
  • 25 g węglowodanów
  • 10 g tłuszczu.

Smacznego i moc z Wami! 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...