Jump to content
Workout Athletes

Zupa Koperkowa


Banan
 Share

Recommended Posts

Zupę koperkową chyba każdy zna. Jeśli nie to koniecznie polecam spróbować – nie tylko ze względów smakowych, ale również ze względów zdrowotnych.

Podam Wam mój przepis na zupę koperkową, choć w tym wpisie nie chodzi o sam przepis, a bardziej o to, co koperek dobrego ma w sobie – a ma dużo!

 

Koperek to niezwykle aromatyczna roślina z rodziny selerowatych.

Składniki mineralne: fosfor, wapń, żelazo, prowitamina A.

Witaminy: C, D, E, K, B1, B2, B6, B12, H.

 

Właściwości:

- Koperek świetnie sprawdza się przy leczeniu chorób układu moczowego, ponieważ ma właściwości silnie moczopędne, reguluje pracę nerek.
- Pobudza apetyt i przyspiesza trawienie.
- Zapobiega wzdęciom.
- Pomaga leczyć niestrawność.
- Działa łagodząco na skurcze żołądka, objawy kolki, biegunki oraz wymiotów.
- Zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust.
- Ma właściwości uspokajające (napar z liści lub nasion).
- Posiada dobroczynne działanie w przypadku niedoboru pokarmu u matek karmiących piersią.

 

Zupa koperkowa

 

Będziemy potrzebować:

ok. 800 ml wody lub wywaru warzywnego,

3 pęczki koperku,

1 łyżka soku z cytryny,

łyżeczka masła,

ok. 100 g jogurtu naturalnego,

1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz.

Oczywiście lepiej będzie użyć wywaru warzywnego, zupa ma wtedy lepszy smak, ale z braku laku woda też jest niezłym rozwiązaniem 

 

Wykonanie krok po kroku:

1. Koperek myję i siekam. Nie musi być bardzo drobno – wszystko potem będziemy blendować.

2. Wlewam do garnka wodę/wywar warzywny i od momentu zagotowania gotuję ok. 5 min. Dodaję masło, sos sojowy, sól, pieprz i wyciskam sok z cytryny.

3. Tak przygotowaną zupę odstawiam do ostudzenia. Kiedy zupa będzie już dosyć chłodna blenduje ją.

4. Następnie do kubeczka z jogurtem dodaję trochę zupy, dokładnie mieszam i wlewam powoli całość szybko mieszając. Dlaczego tak? Jeśli dodacie jogurt do ciepłej zupy zetnie się wam (powstaną tzw. grudki). Gotowe!

 

Żeby zupa nie wyglądała tak zwyczajnie można udekorować ją plasterkami cytryny. Podaje ją z grzankami lub ryżem.

 Inne pomysły?

Ostatnio koperek dodaję również do twarogu – siekam, mieszam z twarogiem i jogurtem, doprawiam solą i pieprzem. Na kanapki jak znalazł.

Do ryżu czy kasz świetnie sprawdza się sos koperkowy, banalny w wykonaniu – jogurt + koperek + sok z cytryny + sól + pieprz.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 0
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...