Banan Posted January 14, 2019 Report Share Posted January 14, 2019 Ciągle próbuję nowych wersji smoothie i tym razem skusiłem się na wprawiający w uśmiech, dający zastrzyk energii smoothie z mango. Zakochałem się od pierwszego spróbowania. Mango z niezwykle słodkim i aromatycznym miąższem, przeniesie was w odległe tropikalne miejsca… Czego chcieć więcej podczas zimy? Smothie z mango, bananem i pomarańczą Będziemy potrzebować: 1 dojrzałe mango, sok z 1 pomarańczy, 1 dojrzały banan. 1 szklanka mleka. Jest to wersja dosyć syta, bo mamy tu też banana – możecie go oczywiście pominąć, ale wg mnie ta wersja jest smaczniejsza. No i dzięki wykorzystaniu bardzo dojrzałego mango i banana nie dodałam grama cukru, ani miodu, a koktajl wyszedł bardzo słodki. Z podanych składników otrzymacie 2 szklanki koktajlu. Wykonanie krok po kroku: 1. Mango myjemy, obieramy ze skórki i do miski odkrawamy miąższ, aby oddzielić go od pestki. 2. Następnie wyciskamy sok z pomarańczy i dodajemy do miski z mango. Dodajemy również obranego banana podzielonego na mniejsze części. 3. Na końcu dodajemy mleko i blendujemy wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do szklanki i przyozdabiamy plasterkiem pomarańczy. Taki koktajl to niezwykła bomba witaminowa. Dla wszystkich tych którzy potrzebują energii i chcą dobrze zacząć dzień. A do tego niezwykle szybki w wykonaniu. Owoc mango zawiera sporo soli mineralnych, witamin – z grupy B, C, A, PP – oraz mikroelementów np. magnez, potas, wapń, miedź. Wartości odżywcze na 100 g: 67 kcal, białko 0,5 g, tłuszcze 0,3 g, węglowodany 17 g, błonnik 1,7 g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts