Administrator Dynloth Napisano 24 Lutego 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 SKŁADNIKI MINERALNE Składniki mineralne, podział składników mineralnych, ich funkcja w organizmie. W organizmie człowieka występuj e około 40 pierwiastków w postaci wielu różnych związków chemicznych zarówno nieorganicznych jak i organicznych. Składnikami mineralnymi nazywa się te pierwiastki, które pozostają po spaleniu tkanek w postaci popiołu. Składniki mineralne podobnie jak inne odżywcze, muszą być dostarczone do organizmu człowieka w odpowiednich ilościach i proporcjach, aby zapewnić mu prawidłowy rozwój i zdrowie. W organizmie dorosłego człowieka zawartość składników mineralnych wynosi ok. 4% masy ciała. Około 14 składników mineralnych jest szczególnie ważnych dla zachowania zdrowia. Spełniają one dwojaką rolę: jedne z nich są materiałem budulcowym inne regulują przebieg wielu procesów życiowych . Pierwiastki mineralne wchodzą w skład komórek, tkanek, płynów ustrojowych, enzymów, hormonów itd. Biorą także udział lub uaktywniają wiele procesów biochemicznych w ustroju. Biorąc pod uwagę zawartość w ustroju oraz wysokość dziennego zapotrzebowania, składniki mineralne dzieli się na dwie zasadnicze grupy: a) makroelementy- których zawartość w organizmie człowieka jest większa niż 0,01%, a zapotrzebowanie dzienne przekracza 100 mg/ osobę, są to: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, chlor i siarka b) mikroelementy - występują w organizmie w ilości mniejszej niż 0,01 %, przy zapotrzebowaniu poniżej 100 mg/osobę/dzień, do tej grupy wchodzą: żelazo, cynk, miedź, mangan, fluor, jod, selen, chrom, kobalt, molibden itp. Wszystkie wymienione makroelementy są niezbędnymi składnikami odżywczymi, co oznacza, że muszą być dostarczone do organizmu z pożywieniem. Natomiast nie wszystkie mikroelementy, znajdujące się w organizmie człowieka są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Składniki mineralne pełnią różnorodną funkcję w organizmie - stanowią materiał budulcowy kości, zębów, skóry, i włosów (Ca, P, Mg, S, F) - wchodzą w skład hemoglobiny, mioglobiny (Fe), witaminy B 12 (Co) i biorą udział w ich funkcjach - odgrywają podstawową rolę w gospodarce wodnooelektrolitowej (Na, K, Cl)biorą udział w utrzymaniu równowagi kwasowo- zasadowej organizmu, wywierają wpływ na funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego i krążenia - biorą udział w procesie utleniania, w przemianie białek, tłuszczów i węglowodanów jako składniki enzymów lub ich aktywatory Źródłem składników mineralnych dla organizmu są przede wszystkim produkty spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, woda oraz sól kuchenna. W celu uzupełnienia niedoborów spożycia z dietą wzbogaca się produkty spożywcze niektórymi pierwiastkami . MAKROELEMENTY Wapń Spoiler Około 99% wapnia występującego w organizmie znajduje się w kościach jako składnik blaszek kostnych. Z kości wapń może być uruchamiany w razie potrzeby w celu pełnienia różnych funkcji w organizmie. Nadmierne uruchamianie wapnia może doprowadzić do odwapnienia kości. Zaledwie ok. l % wapnia znajduje się w tkankach miękkich oraz we krwi i innych płynach ustrojowych. Pełni on tam ważną rolę: wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego, bierze udział we właściwej przepuszczalności błon komórkowych, w procesie krzepnięcia krwi. Spadek ilości wapnia w surowicy krwi może poniżej określonego poziomu może doprowadzić do wystąpienia objawów tzw. tężyczki, a nadmiemy wzrost- do zaburzeń pracy serca i oddychania. Ponadto jony wapnia są aktywatorami wielu enzymów np.: enzymów trawiennych- lipazy, podpuszczki. Na wchłanianie wapnia mają wpływ składniki pożywienia: korzystnie wpływają niektóre aminokwasy ( lizyna, arginina), cukier mleczny- laktoza oraz witamina D. Do czynników utrudniających wchłanianie wapnia zalicza się nadmierne ilości w racji pokarmowej kwasu szczawiowego oraz kwasu fitynowego. Na prawidłową gospodarkę wapnia w organizmie ma też wpływ odpowiedni stosunek wapnia do fosforu w racji pokarmowej. Za najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych i dzieci uznano stosunek Ca:P jak1:1,a dla niemowląt 1,5:1. Dzienne zalecane spożycie wapnia dla dorosłego człowieka wynosi 800 mg. Przyjmuje się, że wchłanianie wapnia z pożywienia wynosi 20040%. Najlepszym źródłem wapnia są mleko i produkty mleczne ( zawartość dobrze przyswajalnego wapnia w mleku wynosi około 120 mg w 100 g, a np. w serach żółtych podpuszczkowych 430- 1100 mg w 100g). Wapń znajduje się również w konserwach rybnych spożywanych wraz z ośćmi , w niektórych warzywach (jarmuż nać pietruszki, dynia, fasola). Nie ma możności dostarczenia organizmowi odpowiednich ilości wapnia, bez codziennego spożywania mleka i jego przetworów. Przyswajalność wapnia z różnych produktów jest zróżnicowana- najwyższa z mleka i jego przetworów, niższa z produktów roślinnych, zwłaszcza takich, które zawierają szczawiany, fityniany i błonnik. Wraz z wiekiem obserwuje się u większości osób pogorszenie zdolności przyswajania wapnia i zwiększone jego wydalanie. W przypadku niedostatecznej ilości wapnia w pożywieniu organizm czerpie ten pierwiastek z kośćca. Przewlekły niedobór wapnia może wywołać odwapnienie kośćca i wiele innych ujemnych skutków dla zdrowia. Długotrwałe niedobory wapnia mogą powodować u dzieci zwolnienie procesów wzrostu oraz nadmierną pobudliwość układu nerwowego. Fosfor Spoiler Fosfor w organizmie występuje głównie w kościach ok. 75%. Pozostałe 25% znajduje się w tkankach i płynach ustrojowych. Fosfor występuje w każdej komórce organizmu . Obok wapnia jest głównym składnikiem mineralnym kości, zębów wchodzi w skład białek, tłuszczów, węglowodanów, kwasów nukleinowych. W chodząc w skład kwasów nukleinowych ( RNA i DNA) odgrywa rolę w procesach namnażania się komórek. Dzienne zalecane spożycie fosforu dla dorosłego człowiekaa700- 900 mg. Fosfor jest rozpowszechniony, najlepszym jego źródłem są: sery podpuszczkowe (500), fasola, groch (400), sery twarogowe, jaja ( 200), mięso, ryby (150- 200). Duże ilości fosforu zawiera pieczywo i produkty zbożowe (1000300 mg). W produktach zbożowych fosfor znajduje się częściowo w postaci fitynianów, z których przyswajanie jego jest niskie. Dodatkowym źródłem fosforu w racji pokarmowej są fosforany dodawane podczas przetwarzania żywności np. przy produkcji serów topionych, niektórych wędlin, napojów orzeźwiających typu coca- cola. Dlatego i tak wysokie dzienne spożycie fosforu ulega podwyższeniu Magnez Spoiler W organizmie człowieka magnez występuje głównie w kościach i w komórkach tkanek miękkich. Magnez bierze on udział w budowie tkanki kostnej, w procesach przemiany białek i kwasów tłuszczowych, w funkcjonowaniu systemu nerwowego, mięśniowego i krążenia. Zalecane dzienne spożycie magnezu 350- 400 mg. Obecność fitynianów w pożywieniu obniża przyswajanie tego pierwiastka. Magnez występuje w wielu produktach spożywczych: w produktach zbożowych wysokiego przemiału tj. ciemnym pieczywie, grubych kaszach np. gryczana, znaczne ilości zawierają suche nasiona roślin strączkowych, płatki kukurydziane, makarony, ziemniaki Magnez odgrywa także ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi, powstawaniu niektórych hormonów, regulacji funkcji mięśni, żołądka, jelit i serca. Jego dostateczna ilość zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę, kamicę szczawianową oraz przedwczesnych porodów i poronień. Sód, chlor, potas Spoiler Sód, chlor i potas odgrywają podstawową rolę w gospodarce wodnej organizmu- biorą udział w regulacji ciśnienia osmotycznego i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej. Sód wpływa na wiele funkcji naszego organizmu, a przede wszystkim na układ krążenia, gospodarkę wodno- jelitową ustroju oraz system nerwowy. Zalecane spożycie sodu wynosi 500- 625 mg/dobę. Sód odgrywa on rolę w regulowaniu gospodarki wodnej, ciśnienia i odczynu płynów ustrojowych. Powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. Ze względu na swoje działanie sód i potas muszą występować w organizmie w określonych proporcjach. Głównym źródłem sodu w racji pokarmowej ( ok. 90% dziennej ilości spożytego sodu)jest sól kuchenna. W ostatnich latach stwierdzono niekorzystne działanie nadmiaru spożywanego sodu w powstawaniu ciśnienia tętniczego krwi szczególnie u ludzi mających genetycznie uwarunkowane skłonności do tej choroby. Potas i sód są wydalane z organizmu także z potem. Straty tych składników podczas nadmiernego pocenia się, w wyniku dużego wysiłku fizycznego mogą być dość znaczne. Konieczne jest wówczas uzupełnienie ubytków wody i omawianych składników poprzez podawanie odpowiednich napojów zawierających składniki mineralne. Produkty bogate w sód; - sól kuchenna, ryby solone (1000 mg/IOOg), wędliny i wędzonki(700-IOOO), konserwy mięsne(700-800), sery podpuszczkowe (750), pieczywo(350- 500) Chlor Spoiler Chlor jest również ważnym dla organizmu składnikiem mineralnym, jest odkładany w skórze, tkance podskórnej, i w kościach, występuje w płynach ustrojowych i w żołądku jako składnik kwasu solnego. Jon chlorkowy aktywuje enzymmamy lazę, dlatego umiarkowanie posolone potrawy są łatwiej trawione Występuje w stosunkowo znacznych ilościach w jajach kurzych, szpinaku i nasionach roślin strączkowych. Zalecane spożycie chlory wynosi 650- 800 mg/dobę. Najwięcej sodu i chloru człowiek przyjmuje w postaci soli kuchennej. Produkty bogate w chlor: - sól kuchenna, wędliny ( 1000- 1700 mg/l00g), sery podpuszczkowe (1300) Potas Spoiler Potas pełni ważną rolę w przemianach zachodzących w komórkach, w pracy mięśni i tkanki nerwowej. Musi pozostawać w równowadze z sodem. Występuje w wystarczających ilościach głównie w ziemniakach, rybach, mięsie kurcząt, brokułach, szparagach, grzybach, suszonych śliwkach, winogronach, owocach cytrusowych, kawie, orzechach, drożdżach. Zalecane spożycie potasu wynosi 223,5 g/dobę. Potas podobnie jak sód odgrywa rolę w gospodarce wodnooelektrolitowej organizmu, bierze udział w regulowaniu odczynu środowiska i ciśnienie osmotycznego płynów ustrojo\vych. Dzienne spożycie potasu jest wysokie ponieważ występuje powszechnie w produktach spożywczych. Nie spotyka się zatem niedoborów tego składnika. Siarka Spoiler Siarka w organizmie człowieka występuje w postaci połączeń oraganicznych. W organizmie człowieka siarka występuje głównie jako składnik włosów, paznokci i skóry. Wchodzi w skład aminokwasów- cystyny, cysteiny i metioniny. Ponadto wchodzi w skład glutationu, koenzymu A, insuliny. Wpływa na hormonalną przemianę materii ,chroni przed infekcjami, wpływa na przemianę tłuszczów i węglowodanów, pracę stawów. Dobrym źródłem tego pierwiastka są: mięso, ryby, jaja, produkty zbożowe, rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, cebula, czosnek .. Przy odpowiednim spożyciu białka nie występuje niedobór tego składnika w organizmie. Mikroelementy Żelazo Spoiler Żelazo wchodzi w skład czerwonych ciałek krwi oraz barwnika mięśni. Zawierające również niektóre enzymy. Jest ono niezbędne w przebiegu wielu reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie. Żelazo jest magazynowane w wątrobie, nerkach, śledzionie i szpiku kostnym. Zapasy te organizm może uruchomić w razie niskiej podaży żelaza w diecie. Stosunkowo duże zapasy żelaza mają noworodki, co chroni je przed niedoborem tego składnika w okresie, gdy pożywieniem ich jest głównie mleko- produkt ubogi w żelazo. Niedobór żelaza w pożywieniu oraz nadmierna jego utrata albo zbyt niskie jego wchłanianie prowadzi do wyczerpania się zapasów tego pierwiastka w organizmie, co obniża poziom hemoglobiny we krwi i powoduje niedokrwistość. Źródłem żelaza są: wątroba, mięso, ryby, żółtka jaj, nasiona roślin strączkowych, grube kasze, razowe pieczywo, zielone warzywa liściaste, morele i suszone owoce. Na przyswajalność żelaza dobrze wpływa obecność witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo jest względnie niskie i wynosi li mężczyzn 1- 1,5 mg, a u kobiet 2 mg. Jod Spoiler Jod występuje w organizmie dorosłego człowieka głównie w postaci organicznych połączeń z białkiem Znaczna część jodu zgromadzona w tarczycy, służy do produkcj i hormonów przez ten gruczoł. Hormony tarczycy wpływają na procesy wzrostu i odbudowy komórek oraz na przemianę białek, węglowodanów i składników mineralnych. Odgrywają rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz zwiększają działanie enzymów komórkowych. Niedobór jodu może powodować przerost tarczycy i powstawanie wola. Choroba ta może występować masowo w okolicach, w których ilości jodu w glebie i w wodzie są niewystarczające. Zawartość jodu w produktach żywnościowych jest związana z zawartościąjodu w glebie i wodzie. Jod zawierają w znaczących ilościach ryby morskie ( śledzie, dorsz). Pierwiastek ten znajduje się również w mięsie, jajach, mleku, serach, rzodkiewkach, czosnku i cebuli. W celu uzupełniania niedoboru tego pierwiastka w pożywieniu stosuje się wzbogacanie soli kuchennej jodkiem potasu. Miedź Spoiler Miedź jest jednym z elementów niezbędnych do wytwarzania czerwonych krwinek, a ponadto wchodzi w skład niektórych enzymów, bierze udział w procesach przemiany materii. Niedobory miedzi w żywieniu ludzi zdrowych zdarzają się bardzo rzadko. Jest pierwiastkiem szeroko rozpowszechnionym w przyrodzie . W organizmie człowieka miedź występuje głównie w wątrobie, mózgu, sercu i śledzionie. Stosunkowo dużo miedzi znajduje się w wątrobie noworodka, co podobnie jak w przypadku żelaza, chroni go przed niedoborem tego składnika w okresie gdy spożywa głównie mleko- zawiera ono niewielkie ilości miedzi Największe jej ilości występują w mięsie i podrobach, suchych nasionach roślin strączkowych, produktach zbożowych, a także orzechach, warzywach ( zwłaszcza w ziemniakach i warzywach zielonych) i niektórych owocach. Przyjmuje się, że dzienne zalecane spożycie wynosi 2- 2,5 mg miedzi. Cynk Spoiler W organizmie człowieka cynk występuje w kościach, w wątrobie, trzustce, i w nerkach Bierze udział w przemianach białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Przyspiesza gojenie ran. Niedobór cynku jest przyczyną kłopotów z cerą, wypadania włosów, rozdwajania się i łamliwości paznokci. Pierwiastek ten znajduje się w wielu produktach żywnościowych ( zwłaszcza w otrębach i kiełkach pszenicy), pestkach dyni, wątrobie, chudym mięsie, mleku i jego przetworach, suchych nasionach roślin strączkowych, jajach, śledziach, warzywach ( zwłaszcza w ziemniakach, pomidorach, marchwi, i kalafiorach) i owocach. Dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi 10 mg dla dzieci oraz 15- 20 mg dla młodzieży i dorosłych. Mangan Spoiler W organizmie człowieka mangan występuje głównie w wątrobie, nerkach i kościach. Mangan z kości nie jest tak łatwo uruchamiany j ak wapń lub fosfor. Pierwiastek ten jest konieczny do prawidłowej budowy kości, odgrywa rolę w funkcji systemu nerwowego oraz w procesach rozrodczych. Jest także składnikiem wielu enzymów tkankowych Niedobór manganu u ludzi nie stwierdza się, zawartość tego pierwiastka w produktach spożywczych waha się bowiem w dość szerokich granicach. Naj obfitszym jego źródłem jest herbata. Dobrym źródłem są także produkty zbożowe , suche nasiona roślin strączkowych, warzywa bulwiaste ( kapusta), orzechy oraz żurawiny i czarne jagody. Mięso i przetwory zawieraj ą mało tego pierwiastka. Dzienne zapotrzebowanie na mangan wynosi 2- 2,5 mg na dzień. Fluor Spoiler Największe ilości fluoru w organizmie człowieka znajdują się w tkance kostnej oraz szkliwie zębów, odgrywając istotną rolę w ich budowie. Niedobór tego pierwiastka sprzyja powstaniu próchnicy zębów. Jego nadmiar może prowadzić do zatruć ustroju. Działanie fluoru polega na zapobieganiu rozpuszczania szkliwa przez kwasy organiczne znajdujące się w środkach spożywczych oraz na hamowaniu rozwoju drobnoustrojów rozmnażających się w zębach. Głównym j ego źródłem są: herbata, ryby morskie, kalafiory oraz woda do picia. W mleku i warzywach występuje w małych ilościach. Zalecany poziom bezpiecznego spożycia wynosi 1,5- 4,0 mg/dobę· Molibden Spoiler Molibden bierze udział w tworzeniu hemoglobiny krwi poprzez enzymy odgrywające rolę w tym procesie. Pierwiastek ten znajduje się w podrobach ( wątroba, nerki), roślinach strączkowych. W produktach roślinnych jest go bardzo mało. W produktach spożywczych chrom, molibden i selen występują w śladowych ilościach. Chrom Spoiler Chrom odgrywa rolę w metabolizmie glukozy. Zdaje się wpływać korzystnie na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Znajduje się przede wszystkim w drożdżach piwnych i wątrobie. Dobrym źródłem chromu są także świeże warzywa ( groszek zielony), chleb razowy, sery i orzechy. Selen Spoiler Selen wywiera wpływ na prawidłowe tworzenie krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Działa także jako przeciwutleniacz chroniący witaminę E przed utlenieniem. Selen występuje głównie w produktach zbożowych, a zwłaszcza w otrębach pszennych, kiełkach pszenicy, kukurydzy, pomidorach, grzybach i czosnku, a także w rybach i owocach morza. Lit Spoiler Lit jest ważnym dla zdrowia pierwiastkiem. Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca oraz cukrzycy i nadciśnienia. W niewielkich ilościach lit znajduje się w ziemniakach, pomidorach, zielonych warzywach liściastych, owocach róży i goździkach, a przede wszystkim w wodzie mineralnej ( z mikroelementami) . Normy zalecanego spożycia tych mikro składników nie są ustalone. Molibden, selen, chrom i lit występują w produktach spożywczych w niewielkich lecz wystarczających ilościach, jeżeli racja pokarmowa jest prawidłowa. Kobalt Spoiler Kobalt jest pierwiastkiem niezbędnym do tworzenia witaminy B 12, zapobiegającej powstawaniu jednej z form niedokrwistości. Wpływa także korzystnie na wygląd włosów. Głównym źródłem kobaltu są podroby (głównie wątroba i nerki), mleko i jego przetwory (przede wszystkim sery) oraz ryby. Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek nie jest jeszcze dokładnie ustalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.