Skocz do zawartości
Workout Athletes

Ile jajek może zjeść dziennie aktywna osoba?


Michal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jajka w diecie to kontrowersyjny temat. Zawierają bardzo wartościowe białka, witaminy A, E, K i witaminy z grupy B, ale duża ilość cholesterolu sprawia, że wiele osób ich unika. Jaka jest prawda?
Spora zawartość cholesterolu w jajkach nie przekłada się na to, że mają one negatywne działanie na jego poziom we krwi. Jedno jajko zawiera 186 mg cholesterolu, co stanowi 62% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej.
Dzieje się tak dlatego, że organizm człowieka nie przetwarza bezpośrednio cholesterolu z pokarmu, a jedynie go rozkłada. Większość cholesterolu w organizmie jest produkowana w wątrobie. Nawet, jeśli ten argument do Ciebie nie trafia, można powołać się na kolejny - jajka zawierają dużą ilość choliny, substancji, która obniża dodatkowo poziom cholesterolu.
 
Kolejnym argumentem na korzyść jedzenia jajek jest to, że … naukowcy coraz częściej określają cholesterol jako substancję, która jest niezbędna dla organizmu. Wchodzi ona w skład każdej błony komórkowej i ma budowę bardzo zbliżoną do innych hormonów.
Naukowcy zauważyli, że jeśli w naszej diecie jest bardzo mało cholesterolu, to prowadzi to do zwiększenia produkcji tej substancji w wątrobie.
 

Czy trening jest usprawiedliwieniem dla jedzenia dużej ilości jajek?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak dużo jajek dziennie jest wskazane. Wiele osób je 3 lub więcej jajek dziennie i mimo to, cieszą się dobrym zdrowiem. Badania prowadzone na takich osobach pokazują, że jedzenie nadmiaru jajek nie miało na nie negatywnego wpływu.
Gdy trenujesz, organizm jeszcze skuteczniej radzi sobie z tłuszczem i cholesterolem, który dostarczasz w postaci jajek. Mimo tego, większość lekarzy zaleca jedzenie mniej niż jednego jajka dziennie.

Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, powinny skonsultować dietę ze specjalista.
Jajko to produkt naturalny, a znacznie groźniejsze są od niego tłuszcze trans, które znajdziesz w ciastkach i fast-foodach.

W świecie skażonej żywności, jajka są jednym z najbezpieczniejszych pokarmów (oczywiście mówimy tutaj o jajkach, które pochodzą od "szczęśliwych" kur). Jeśli zależy Ci wyłącznie na uzupełnieniu białka (czyli aminokwasów), możesz oddzielić od jajka żółtko i dodać do potraw samo białko. Nie jedz surowych jajek, ponieważ mogą zawierać salmonellę i inne bakterie.
 
Znacznie łatwiej przyswajają się jajka gotowane , przygotowane w kuchence mikrofalowej lub smażone na patelni bez tłuszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...