Michal Napisano 31 Stycznia 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Jajka w diecie to kontrowersyjny temat. Zawierają bardzo wartościowe białka, witaminy A, E, K i witaminy z grupy B, ale duża ilość cholesterolu sprawia, że wiele osób ich unika. Jaka jest prawda? Spora zawartość cholesterolu w jajkach nie przekłada się na to, że mają one negatywne działanie na jego poziom we krwi. Jedno jajko zawiera 186 mg cholesterolu, co stanowi 62% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej. Dzieje się tak dlatego, że organizm człowieka nie przetwarza bezpośrednio cholesterolu z pokarmu, a jedynie go rozkłada. Większość cholesterolu w organizmie jest produkowana w wątrobie. Nawet, jeśli ten argument do Ciebie nie trafia, można powołać się na kolejny - jajka zawierają dużą ilość choliny, substancji, która obniża dodatkowo poziom cholesterolu. Kolejnym argumentem na korzyść jedzenia jajek jest to, że … naukowcy coraz częściej określają cholesterol jako substancję, która jest niezbędna dla organizmu. Wchodzi ona w skład każdej błony komórkowej i ma budowę bardzo zbliżoną do innych hormonów. Naukowcy zauważyli, że jeśli w naszej diecie jest bardzo mało cholesterolu, to prowadzi to do zwiększenia produkcji tej substancji w wątrobie. Czy trening jest usprawiedliwieniem dla jedzenia dużej ilości jajek? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, jak dużo jajek dziennie jest wskazane. Wiele osób je 3 lub więcej jajek dziennie i mimo to, cieszą się dobrym zdrowiem. Badania prowadzone na takich osobach pokazują, że jedzenie nadmiaru jajek nie miało na nie negatywnego wpływu. Gdy trenujesz, organizm jeszcze skuteczniej radzi sobie z tłuszczem i cholesterolem, który dostarczasz w postaci jajek. Mimo tego, większość lekarzy zaleca jedzenie mniej niż jednego jajka dziennie.Osoby, które mają wysoki poziom cholesterolu, powinny skonsultować dietę ze specjalista. Jajko to produkt naturalny, a znacznie groźniejsze są od niego tłuszcze trans, które znajdziesz w ciastkach i fast-foodach.W świecie skażonej żywności, jajka są jednym z najbezpieczniejszych pokarmów (oczywiście mówimy tutaj o jajkach, które pochodzą od "szczęśliwych" kur). Jeśli zależy Ci wyłącznie na uzupełnieniu białka (czyli aminokwasów), możesz oddzielić od jajka żółtko i dodać do potraw samo białko. Nie jedz surowych jajek, ponieważ mogą zawierać salmonellę i inne bakterie. Znacznie łatwiej przyswajają się jajka gotowane , przygotowane w kuchence mikrofalowej lub smażone na patelni bez tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 1 Lutego 2022 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Ja od 3 lat jem codziennie po 3 jajka. Wszystkie badania w normie. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.