Skocz do zawartości
Workout Athletes

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 28.01.2022 uwzględniając wszystkie działy

  1. Wołowina w diecie sportowca. (Foto by: Racool_studio ) Jak tanio kupić dobrej jakości mięso oraz jakie korzyści niesie za sobą jedzenie czerwonego mięsa. Czy wiesz, że istnieje o wiele więcej sposobów na jedzenie wołowiny niż tylko hamburgery i steki? Wiele osób próbuje wprowadzać czystą dietę, która unika wołowiny, ponieważ uważają, że wołowina jest tucząca. Prawda jest taka, że po prostu nie rozumiemy jak kupić odpowiednie mięso i stworzyć z wołowiny część zdrowej diety. Czerwone mięso można z powodzeniem wdrożyć do diety dzięki własnej edukacji o najbardziej podstawowych elementach zakupu i przyrządzania. Jest wiele marek i sztuk wołowiny i ciężko wybrać tę odpowiednia. Istnieje wiele nazw i niejasnych etykiet na opakowaniach, które dezorientują nawet dobrze obeznanego w temacie konsumenta. Całkiem możliwe, że człowiek unika wołowiny dlatego, że po prostu nie wie który kawałek wybrać, który zawiera mniej tłuszczu i jest lepszej jakości. Te wytyczne powinny pomóc zrozumieć podstawowe zasady zakupu wołowiny. Wybór kawałków i firm Jednym z najprostszych sposobów, aby wybrać szczupłe mięso, jest poszukanie specjalnego oznakowania na opakowaniu. Poszukaj logo zdrowego serca lub innych oznakowań, które opisują jakość kupowanego produktu. Takie wytyczne definiują chudą wołowinę, która najczęściej zawiera około 5 gramów tłuszczu, z czego 2 gramy pochodzą z tłuszczów nasyconych, a w całym mięsie jest mniej niż 95 mg cholesterolu. Powinno wybierać się mięso ze specjalnych hodowli bydła, które specjalizują się w dostarczaniu chudego i naturalnego mięsa bez żadnych ulepszaczy i dodatków. Taki rodzaj wołowiny ma mniej tłuszczu, jest ogólnie zdrowszy i posiada mniejszą ilość kalorii. Dodatkowo taka wołowina gotuje się około 1/3 krócej. Budżetowa wołowina Wysokiej jakości chuda wołowina czasem jest naprawdę droga, ale nie oznacza to, że należy unikać jej kupna. Należy zapamiętać parę zasad. Nie płać za kawały tłuszczu, ale za czystą wołowinę, którą będziesz mógł zjeść ze smakiem. W przeciwnym wypadku wyrzucisz połowę zakupu do kosza. Postaw sobie zasadę, że kupisz mięso tylko pod warunkiem, że jest w promocji. Każdy sklep i supermarket będzie miał tygodniowe promocje na różnego rodzaju mięsa. Oglądaj gazetki reklamowe i ofertę sklepów. Zapytaj sklepowego rzeźnika czy wie, co niedługo będzie w promocji. Zamrażaj to, czego nie będziesz w stanie od razu zjeść. Dzięki temu zmniejszysz ilość odpadów. Korzyści jedzenia wołowiny Liczne przeprowadzone badania niesprawiedliwie określiły wołowinę, jako mięso, które może powodować raka prostaty i choroby serca. Jednak większość z tych badań czerpie swoje statystyki od osób, które preferują siedzący tryb życia i wdrażają zalecenia żywieniowe dla reszty z nas, w tym sportowców i kulturystów. Prawda jest taka, że chuda wołowina jest kluczowym elementem budowania masy mięśniowej. Jeden średni kawałek wołowiny zawiera około 52 gramy białka i zaledwie 6 gramów tłuszczu. Jest to fantastyczny stosunek, a ilość kalorii z całego kawałka wynosi około 265. Czerwone mięso zawiera 15 mg niacyny na 250 gramów mięsa. Niacyna wpływa na zdrowie naczyń krwionośnych i zwiększa poziom HDL- „dobrego cholesterolu”. Zdrowa wołowina zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Wołowina jest również doskonałym źródłem cynku, który zwiększa liczbę plemników i ma kluczowe znaczenie dla zdrowia prostaty i całego układu rozrodczego. Żelazo, które jest ważnym składnikiem, który pomaga dostarczać tlen do komórek ciała. Czerwone mięso zawiera również selen. Pierwiastek ten wspiera układ odpornościowy i chroni nas przed różnymi chorobami.
    1 punkt
  2. Kwas askorbinowy to jedna z najważniejszych substancji wpływających na nasz organizm. Jej niedobór może prowadzić między innymi do problemów podczas treningu. Oto kilka najważniejszych zastosowań tej witaminy: Leczenie zakwasów - witamina C wpływa na szybsze wypłukiwanie kwasu mlekowego z mięśni, dzięki czemu łatwiej pozbędziemy się zakwasów. Zdrowe mięśnie - jednym z podstawowych wrogów mięśni są wolne rodniki. Często zapominamy o tym, że witamina C jest antyutleniaczem i usuwa je z organizmu, a także wspomaga syntezę białek. Wpływ na wydzielanie hormonów - kwas askorbinowy reguluje także wydzielanie hormonów. Im większe stężenie testosteronu w organizmie, tym łatwiejsze jest budowanie masy mięśniowej. Łatwiejszy wysiłek - trening powoduje stres mięśni i tkanek, a także prowadzi do gromadzenia się w nich zanieczyszczeń. Duża dawka witaminy C pozwala się ich pozbyć. Pozytywny wpływ na parametry krwi - na pewno zwróciłeś uwagę na to, że osoby, które mają anemię, zwykle muszą przyjmować jednocześnie witaminę C i żelazo. Kwas askorbinowy zwiększa ilość hemoglobiny w organizmie i wpływa na lepszy stan tętnic, przez regulowanie poziomu cholesterolu. Jaką witaminę C wybrać? Wiele osób twierdzi, że jedyną skuteczną witaminą C jest ta w formie lewoskrętnej. Nie jest to do końca prawdą, bo witamina C jest zawsze w takiej formie, nawet, jeśli producent tego nie opisał na opakowaniu. Jeśli nie dostarczasz witaminy C wraz z dietą, warto zastosować ją w formie tabletek, lub tabletek musujących.
    1 punkt
  3. Organizm osoby ćwiczącej może być narażony na większą utratę minerałów i witamin. Jeśli Twoja dieta nie jest idealna, powinieneś uzupełniać je za pomocą suplementów diety. Jakie działanie mają suplementy diety? Suplementy diety mają za zadanie uzupełnianie tych substancji, których nie możesz dostarczyć w normalnej diecie. Istnieje wiele rodzajów takich preparatów, które są dopasowane do potrzeb różnych osób, także sportowców. Gdy Twoja dieta jest prawidłowa, to znaczy, jesz dużo owoców i warzyw i przyjmujesz odpowiednią ilość białek, tłuszczu i węglowodanów, wtedy suplementacja nie jest konieczna. Organizm dostaje z pożywienia wszystkie składniki odżywcze. Czasem w diecie brakuje tylko jednego składnika i dzięki suplementom diety, można go uzupełnić. Przykładowo – na rynku jest wiele preparatów z luteiną, które uzupełniają jej niedobór, gdy nie jest warzyw z ciemnymi liśćmi. Osoby unikające jedzenia ryb i tłuszczów roślinnych tłoczonych na zimno, powinny uzupełniać niedobór kwasów omega-3 i omega-6. Niektóre suplementy przyjmuje się przed treningiem po to, by zwiększyć jego wydajność. Są to na przykład środki z kofeiną, ostrą papryką, l-karnityną i innymi substancjami, które poprawiają metabolizm i sprawiają, że mamy tymczasowo nieco więcej energii. Suplementy diety dostarczają także substancji roślinnych, które usuwają wolne rodniki, wzmacniają stawy, poprawiają metabolizm i mają inne, pozytywne działania. Pamiętaj jednak o tym, że suplementy diety nie mają za zadanie leczyć i producent nie może im przypisywać takich właściwości. Bardzo często na aptecznej półce można znaleźć dwa preparaty, które mają niemal identyczny skład, a mimo to tylko jeden z nich jest suplementem diety, natomiast drugi to lek. Wszystko zależy od tego, jak producent zarejestrował dany preparat. Wybór suplementów diety w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach dla sportowców jest tak duży, że trudno dobrać odpowiednie preparaty dla siebie. Ważnym wskaźnikiem jest ilość składników aktywnych, które wchodzą w skład suplementu - im jest go więcej, tym lepiej. Skąd biorą się kontrowersje na temat suplementów diety? Nowym trendem w mediach jest określanie suplementów diety, jako groźnych preparatów, które mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Wiele osób zwraca uwagę na opakowania preparatów i nie decyduje się na zakup tych środków, które mają na opakowaniu napis "suplement diety". Nie ma to oczywiście nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem, ponieważ zadaniem suplementu diety, jest uzupełniać te substancje, które są potrzebne naszemu organizmowi. Nie można im przypisywać działania leczniczego, ale nie są one także szkodliwe, jeśli stosujemy je zgodnie z zaleceniami. Suplementy nie muszą przechodzić długotrwałych badań i zawierają zwykle znacznie mniej substancji aktywnych niż leki, które mają podobne działanie. Ważne jest to, by przyjmować je w rozsądnych ilościach i tylko wtedy, gdy jest to naprawdę potrzebne. Nagonka na suplementy diety pojawiła się dlatego, że ludzie przyjmują ich zbyt dużo i nie konsultują ich stosowania z lekarzem lub farmaceutą. Jeśli cierpisz na jakieś dolegliwości, stosowanie suplementów diety będzie złym rozwiązaniem, gdyż ich działanie jest zbyt słabe. Mogą one pełnić rolę wspomagającą.
    1 punkt
  4. Większość sportowców wybiera białko pochodzenia zwierzęcego (najpopularniejsze jest serwatkowe), natomiast białka z roślin, są traktowane jako mniej wartościowe. Białko roślinne różni się od zwierzęcego tym, że ma nieco niższą wartość odżywczą - jego skład znacznie różni się od składu mięśni, dlatego też wchłania się w mniejszym stopniu. Wynika to przede wszystkim ze stosunku poszczególnych aminokwasów. Najważniejszą zaletą białka roślinnego jest to, że jest o wiele tańsze, niż zwierzęce, bo metody jego pozyskiwania są mniej skomplikowane. Białko z soi i pszenicy możesz potraktować na przykład jako uzupełnienie innych, droższych białek. Białko roślinne jest lepiej tolerowane przez osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy i są jedynym rozwiązaniem dla wegan. W składzie takich białek znajdziesz także witaminy i minerały, jednak ich dostępność zależy od konkretnego preparatu. Kontrowersje dotyczyły przede wszystkim białka sojowego, które według niektórych źródeł, miało zmniejszać męskie libido i poziom testosteronu. Nowe badania nie potwierdzają tego działania, ponieważ oczyszczone białko sojowe zawiera bardzo mało fitoestrogenów. Czy można osiągnąć dobre wyniki na siłowni na diecie wegetariańskiej? Naszym zdaniem, tak, ponieważ jest wielu kulturystów, którzy unikali zarówno odżywek na bazie laktozy, jak i mięsa i mimo to osiągali sukcesy. Metody produkcji białek ciągle poprawiają się, dlatego białko jest dziś bardziej wartościowe, niż jeszcze kilka lat temu. Firmy są świadome tego, że kulturyści przechodzą na wegetarianizm, dlatego staraj się zaoferować jeszcze lepsze produkty. Przykładem takiego białka jest białko z konopi, które według niektórych źródeł dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Podsumowanie - przejście na białko roślinne często wymaga dokładnego przeliczania aminokwasów i badania, jak nasz organizm reaguje na tę odżywkę. Mimo tej niedogodności, zbudowanie masy mięśniowej na odżywkach roślinnych na pewno jest możliwe.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...