Skocz do zawartości
Workout Athletes

It is fits your macros - IIFYM

Ake
 Udostępnij

IIFYM vs Bro dieta  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Za którą dietą jesteś?

• IIFYM - it is fits your macros.
      2
    • Dieta bro - 100% zdrowego jedzenia.
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Co to jest IIFYM? Z angielskiego it is fits your macros - dosłownie "pasuje do twoich makroskładników". Myślę, że wielu użytkowników tego forum spotkało się już z tym określeniem, dzięki choćby chłopakom z warszawy(warszawskikoks). Ale dla tych, którzy nie mieli jeszcze przyjemności, opisze w kilku słowach o co chodzi. IIFYM to po prostu jeden ze sposobów jedzenia. Na scenie sportowej wyróżnia się właśnie głównie dwie diety. "Brudną" oraz "czystą"(są jeszcze jakieś inne np. "paleo"). Z czego do brudnej zalicza się właśnie IIFYM a do czystej tak zwana dieta "bro" czyli jedzenie popularnej kury z ryżem(jedzenie w 100% czysto). W IIFYM chodzi o to, by jeść jak najbardziej zdrowo lecz gdy mamy ochotę na jakąś przekąskę typu lody, baton, fastfood, możemy sobie na to pozwolić z umiarkowaniem pod warunkiem, że wliczymy ją w nasz dzienny bilans kaloryczny. W jednym zdaniu. Nasze dzienne makro ma się po prostu zgadzać. Sam do niedawna korzystałem z diety "bro", jednakże po głębszym zapoznaniu się z tą drugą, przeszedłem na nią, co pozwoliło mi trzymać dzienne makro na tym samym poziomie. Jedynym spostrzeżeniem jakie mi się nasuwa to aby nie przekraczać tych 30% cheat meal'a w ciągu dnia. Czyli po prostu jeść chociaż w 70% czysto. Stosuję ją od jakiegoś czasu, czuje się na niej dobrze, pozwala mi to łatwiej ogarniać dzienne zapotrzebowanie nawet gdy jestem bardzo zajęty. Znacie ten rodzaj diety? Zgadzacie się z tym rozumowaniem? A może sami używacie? Zapraszam do dyskusji i pisania swoich opinii na ten temat. Oraz, głosowania w ankiecie. Pozdrawiam. 

• Lubię to 2

szczerze to nie jestem fanem diet. jem to co mam w lodowce, ale dbam by zawartosc tej lodowki byla mozliwie najbardziej odpowiednia do treningu ale nie stronie od kfc, coli czy batonow pewnie mowie tak dlatego ze jestem standardowym ektosem :D 
natomiast jesli mialbym podac swoj przepis na odzywianie to tak :
1. Zapoznawac sie z etykietami i nie brac smieci
2. Mozliwie sporo bialka
3. Duuuuuuuuuuuuuuuuuuzo wegla

4. Dbac o to zeby w ciagu dnia byc maxymalnie pol godziny glodnym 

5. Nie przesadzac z cheatami ale wszystko jest dla ludzi, oczywiscie oprocz fajek

Tak zyje :D

A co do tego co mowisz to zdecydowanie IIFYM 
Bez przesady z tym zdrowym odzywianiem :D

• Lubię to 2

Karamba, ja również nie jestem, nie lubię jak coś mnie ogranicza. Jednakże chciałem sprawdzić swoją silną wolę, czy jest taka silna jak w przypadku odbywania się regularnych treningów. I jest na razie okej. Poza tym wszyscy my, których łączy jedno - street workout. Nie możemy sobie pozwolić na nadmierne zalewanie się przecież. I tu właśnie przychodzi z pomocą iifym, który można łatwiej niż dietę "bro" kontrolować uzyskując takie same rezultaty jak na tej 100% zdrowej. Wiesz. Jeśli ja czy Ty jesteśmy ekto to możemy sobie pozwolić na dużo węgli i tak dalej. Ale przy endo? Endo w sw ma trudniej. Będąc endo zalać się to nie problem, tylko problemem będzie później to zrzucić. Poza tym trzymanie diety nawet tej bro, pozwala nam w każdej chwili zacząć redukcje czy masę nie zalewając się lub nie spalając za dużo mięśni. Ponieważ znamy swój neutralny pułap makro i kcal. Chyba, że nie mamy zamiaru się redukować. ^-^ Aczkolwiek chyba każdy chce w tym sporcie iść do przodu?