Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dieta grejpfrutowa

Dieta grejpfrutowa to jedna z najstarszych i najbardziej skutecznych diet, pozwalająca na utratę do 10 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Dieta ta doskonale oczyszcza organizm, poprawia witalność i korzystnie wpływa ogólne samopoczucie.

Dzieje się tak przede wszystkim dzięki zawartym w grejpfrutach enzymom. Spożywanie tych owoców przyspiesza metabolizm, dzięki czemu kalorie spalane są znacznie szybciej. Warto podkreślić, że drogocenny enzym znajduje się zarówno w owocach, jak i w soku, dlatego też wskazane jest spożywanie soku grejpfrutowego podczas każdego posiłku.  Warto także w trakcie posiłku zjeść połowę świeżego grejpfruta, poprawi to metabolizm, a docelowo pozwoli na szybsze spalanie tłuszczu.

Grejpfrut doskonale nadaje się także na przekąskę. Doskonale zapełnia żołądek, dostarczając witamin, przy jednoczesnym zniwelowaniu ilości tłuszczy. Dieta grejpfrutowa należy do grupy nisko węglowodanowej, co w praktyce oznacza, że ilość białka ograniczona jest do niezbędnego minimum, a tym samym należy unikać mięsa oraz produktów węglowodanowych. Mięso można zastąpić skutecznie chudymi rybami oraz pełnoziarnistym pieczywem.   Należy także pamiętać o regularnych ćwiczeniach, nie muszą być one forsowne, ale wykonywane systematycznie. Pozyskane dzięki diecie grejpfrutowej zwyczaje żywieniowe warto stosować także po zakończeniu kuracji odchudzającej, czyli unikać nadmiernej ilości węglowodanów i tłuszczy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Podobna zawartość

    • Przez Dynloth
      Dieta w sportach wytrzymałościowych
       
         Trenujesz kalistenikę z nastawieniem na wytrzymałość, bieganie, jazdę na rowerze lub inną formę wysiłku, gdzie wytrzymałość jest wiodącą zdolnością motoryczną. Chcesz biegać szybciej, robić więcej pompek czy podciągnięć, pobijać swoje życiówki, ale czujesz, że nie rozwijasz się fizycznie tak jak byś chciał.  Sukces w bieganiu czy innego tego typu wysiłków jest odpowiedzią na stosowanie odpowiedniego treningu oraz racjonalnie prowadzonego odżywiania, wspomagającego ten trening. 
       
      1. Osiągnij optymalny skład ciała. Biegacze często stosują specjalne skarpetki uciskowe poprawiające stabilność stopy dla lepszego biegu. Kolarze wydają tysiące złotych na lepsze i lżejsze rowery. Efekt super sprzętu nie zostanie w pełni osiągnięty, jeśli twoje ciało będzie dźwigać dodatkowy balast, mam tu na myśli nadmiar niepotrzebnej tkanki tłuszczowej. Dlatego osiągnij optymalny skład, dzięki czemu poprawie ulegnie twoja wytrzymałość i opóźnisz odczucie zmęczenia.
       
      2. Ładowanie węglowodanami. Stosuj ładowanie węglowodanami przed każdymi zawodami. Głównym czynnikiem wpływającym na proces zmęczenia podczas wysiłków wytrzymałościowych długiego czasu jest zapas glikogenu. Zwiększenie rezerwy tego paliwa wpłynie pozytywnie na jakość twojego wysiłku. Oddali proces zmęczenia i pozwoli ci utrzymać odpowiednie tempo wysiłku na wysokim poziomie.
       
      3. Stosuj dietę adekwatnie do celów treningowych. Możesz mięć naprawdę bardzo dobry trening, jednak jeśli nie poprzesz treningu odpowiednim odżywianiem twój wzrost formy będzie ograniczony. Jeśli będziesz się źle odżywiał, nie będziesz się odpowiednio regenerował. Dieta o nieodpowiednim składzie składzie odżywczym  i energetycznym może przyczynić się do wzrostu poziomu tkanki tłuszczowej i obniżenia masy mięśniowej.
       
      4. Uzupełniaj energię za każdym razem. Wszyscy wiedzą o ładowaniu węglowodanami jednak przede wszystkim powinieneś   skupić się na uzupełnieniu poziomu swojej energii pomiędzy sesjami treningowymi. Wzrost  formy uzależniony jest od efektu fali superkompensacji, która następuje po treningu. Superkompensacja w sportach wytrzymałościowych jest ściśle powiązana z nadwyżką glikogenu. Dlatego powinieneś zwrócić uwagę na jak najwyższe wysycenie twoich zapasów energii nie tylko przed każdymi zawodami, ale przede wszystkim pomiędzy każdym twoim treningiem. Uzupełniaj energię w przed, w czasie i po treningu i w dzień wolny, tylko takie postępowanie daje efekty wykorzystania fali superkompensacji a zawody są tylko sprawdzianem jaki poziom osiągnąłeś w stosowaniu powyższej zasady.
       
      5. Jedz regularne posiłki. Tylko regularne dostarczanie posiłków usprawnia proces regeneracji twojego organizmu. Składniki zawarte w posiłku to nie tylko energia służąca do odbudowy glikogenu to również składniki odżywcze,  niezbędne do odbudowy uszkodzonych  komórek. Stosowanie się do tego zalecenia jest niezbędne, abyś mógł w być w pełni zregenerowany i naładowany energią przed przystąpieniem do treningu. Często słyszę w opiach różnych ludzi, że nie mam czasu na siedzenie w kuchni i robienie posiłków, pracuję na zmiany i jest mi trudno utrzymać odpowiednie odżywianie. Dlatego zacznij przygotowywać posiłki wcześniej na cały dzień, pakuj je w pojemniki, możesz stosować zamienniki posiłków w postaci odżywek węglowodanowo-białkowych, ale tylko wtedy gdy jesteś pewien, że ich potrzebujesz. Szukaj prostych rozwiązań. Dzięki  takiemu postępowaniu procesy odnowy po treningowej będą szybsze, poziom glikogenu wzrośnie a twoje zdolności wysiłkowe ulegną poprawie.
       
      6. Jedz produkty bogate w substancje stymulujące odporność. Witaminy A, C, E, B6 oraz cynk, żelazo, magnez. Najlepszym źródłem są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, fasola, soczewica, orzechy i nasiona.
       
      7. Stosuj posiłek po treningowy nawet wtedy kiedy trening skończyłeś o godz. 24. W tym celu dla szybszej regeneracji powinieneś przyjąć napój sportowy lub posiłek o wysokim lub średnim Ig zawierającym 1g węglowodanów na 1kg masy ciała, połączony z białkiem w proporcjach 4:1. Ostatnie badania pokazują iż najszybsza odbudowa glikogenu następuję po podaniu podczas pierwszych 60-90 min po treningu, dlatego wykorzystaj to i jak najszybciej spożyj posiłek. Kiedy wstaniesz na drugi dzień już od rana rozpocznij proces uzupełniania glikogenu mięśniowego.
       
      8. Nawadniaj się. Do treningu lub zawodów twój organizm powinien być odpowiednio nawodniony, gdyż nadmierna utrata płynów wpływa negatywnie na wydolność i zdrowie. Utrata 2% wagi ciała podczas treningu zmniejsza twoją wydolność o 10-20% , przy stracie 4% – doświadczysz nudności i biegunki a przy utracie 5% twoja wydolność spadnie o 30%. Dobrym wskaźnikiem określającym stan nawodnienia twojego organizmu przed treningiem jest kolor twojego moczu, gdzie kolor jasnożółty oznacza że jesteś dobrze nawodniony, zaś kolor w ciemnym odcieniu oznacza, że przed przystąpieniem do treningu powinieneś wypić więcej płynów. Podczas treningu nie kieruj się wyłącznie tylko pragnieniem, pij co 15-20 minut  w ilości 150-350ml. W zależności od twojego rodzaju wysiłku stosuj odpowiednią kompozycje napojów. Jeśli intensywność wysiłku jest niska lub umiarkowana i  trwa mniej niż 60min, możesz wypijać tylko wodę. Jeśli wysiłek jest prowadzony o wysokiej intensywności i trwa mniej niż godzinę stosuj napoje hipotoniczne lub izotoniczne. Podczas ćwiczeń o dużej intensywności trwające ponad godzinę stosuj napoje izotoniczne i hipertoniczne.
       
      9. Skład twojej diety.  Dieta zawodników typu wytrzymałościowego powinna składać się z odpowiedniej podaży węglowodanów, białek, tłuszczu, witamin, makro i mikro elementów. Zaleca się stosowanie białka od 1.2g na kg/mc na dzień do 1, 8g na kg/mc na dzień. Rekomendowana ilość węglowodanów to od 5g do 7g na kg/mc podczas średnich treningów do nawet 10g do 13g podczas bardzo intensywnych okresów treningu. Zwróć uwagę również na zapotrzebowanie na tłuszcz, gdzie rekomendowana ilość tego składnika wynosi od 1g do 1,5 g/kg/mc na dzień co powinno stanowić pomiędzy 15-30% wartości energetycznej diety. Pamiętaj, aby większość spożywanych przez ciebie tłuszczów zawierała kwasy tłuszczowe nienasycone.
       
      10. Stosuj kwasy omega-3. Potwierdzono, że spożywanie kwasów omega – 3 w diecie posiada szereg korzyści z prozdrowotnych na nasz organizm oraz może się przyczynić do poprawy zdolności wysiłkowych. Poprawiając spalanie tłuszczu, ułatwiając dostawę tlenu do komórek a tym samym zwiększając wydolności tlenową. Kwasy omega -3 znajdują się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy. 
       
      11. Stosuj BCAA. W celu ochrony swojej tkanki mięśniowej podczas intensywnych ćwiczeń tzn, aby się nie przepalić, podczas całego okresu treningów stosuj suplementację aminokwasami BCAA w ilości 08-1g/10kg m.c.
      Integralną częścią przygotowania w sportach wytrzymałościowych jak sam trening jest również odpowiednia dieta. Konsekwentne wprowadzenie odpowiednich zmian żywieniowych w twojej diecie przyczyni się do osiągnięcia odpowiedniego składu ciała, przyspieszy twoją regenerację i zwiększy poziom energii. Jeśli nie stosowałeś się do tych zaleceń to nadszedł już czas aby to zmienić, byś mógł osiągać jeszcze więcej.  Z kolei jeśli już wiesz o tym i stosujesz to w swojej diecie wiedz, że jesteś na dobrej drodze. Dlatego życzę sukcesów!!!
    • Przez Banan
      Dieta Dukana
      Dieta Dukana to jedna z najpopularniejszych diet odchudzających, ciesząca się sporym zainteresowaniem na całym świecie. Stosując tę dietę można uzyskać wymarzoną sylwetkę oraz płaski brzuch. Jej twórcą jest francuski lekarz, Pierre Dukan, który wychodzi z założenia, że dieta powinna być przede wszystkim skuteczna i mało absorbująca.
       
      Dieta Dukana nie wymaga ani treningów, ani też rygorystycznych jadłospisów, zmierzających nierzadko do głodówek. Sekret skuteczności diety dukana to przede wszystkim zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych, czyli optymalizacja codziennej diety. Jest to rozwiązanie, które z powodzeniem można stosować przez całe życie, uzyskując pożądane efekty, przy jednoczesnym spożywaniu optymalnych ilości potraw.
       
      Cztery fazy diety Dukana
      Dieta Dukana to proces czterofazowy, przy czym pierwszy etap jest najtrudniejszy i najbardziej wymagający, osoby, którym uda się go pokonać, bez problemu dotrą do końca diety.
      Faza pierwsza – trwa do dziesięciu dni, jest najcięższa, aczkolwiek daje też najbardziej widoczne efekty chudnięcia, motywując daną osobę do dalszego działania. Posiłki powinny opierać się przede wszystkim na produktach białkowych, ściśle określonych w diecie. Faza druga – jest znacznie swobodniejsza aniżeli etap pierwszy, przede wszystkim pod względem różnorodności spożywanych potraw. Faza ta jest określana mianem naprzemiennej, gdyż posiłki bazują zamiennie na proteinach raz proteinach z warzywami. Etap ten ustalany jest indywidualnie i trwa do momentu, gdy dana osoba osiągnie wyznaczoną wcześniej wagę. Faza trzecia – określana mianem utrwalania, czas jej trwania jest uzależniony od ilości straconych w poprzednim etapie kilogramów i obejmuje on okres około dziesięciu dni na każdy stracony kilogram wagi. W tym etapie konieczne jest ścisłe stosowanie się do warunków diety, a jeden dzień w tygodniu należy spożywać wyłącznie proteiny. Faza czwarta -  ostatni etap diety Dukana, często trwa do końca życia. Obejmuje ona bogaty zestaw zaleceń i nawyków, które pozwolą utrzymać określoną sylwetkę, zachowując jednocześnie witalność, energię i zdrowie. Należy pamiętać o tym, by określony dzień w tygodniu, najczęściej jest to czwartek, zapełnić wyłącznie posiłkami proteinowymi.  
      Podczas stosowania diety Dukana zaleca się spożywanie chudego mięsa (kurczak, wołowina, chuda szynka), ryby, owoce morza, żółty ser, nisko tłuszczowe produkty mleczne oraz proteiny i białka.
    • Przez Banan
      Dieta wysokobiałkowa na płaski brzuch
      Odpowiednio dobrana dieta to gwarancja doskonałej sylwetki, lepszego samopoczucia i wyglądu.
      Osoby, które chcą zwiększyć swoją masę mięśniową, a przy tym zachować właściwą sylwetkę i płaski brzuch, powinny zdecydować się na dietę wysokobiałkową. Białko to główny budulec masy mięśniowej, biorący także aktywny udział w odbudowie tkanek. Dieta wysokobiałkowa opiera się więc na produktach zawierających optymalną ilość białka, przy jednoczesnym ograniczeniu, a niekiedy wręcz znacznym wyeliminowaniu węglowodanów, ewentualnie mogą pojawiać się stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów prostych, czyli skrobi i cukru. Istotny jest także fakt, iż produkty wysokobiałkowe zawierają śladowe wręcz ilości tłuszczów, co bez wątpienia sprzyja odchudzaniu. Należy jednak pamiętać, że spożywanie wyłącznie produktów białkowych może okazać się niekorzystne dla naszego zdrowia, dlatego też dieta wysokobiałkowa powinna zawierać odpowiednie ilości węglowodanów. Inaczej mówiąc, należy zbilansować codzienny jadłospis, umieszczając w nim odpowiednie proporcje wymaganych składników odżywczych. Dieta wysokobiałkowa opiera się w dużej mierze na proteinach, które odpowiadają za optymalizację energii, ta z kolei bierze udział w trawieniu pokarmów oraz prawidłowym metabolizmie, co automatycznie przekłada się na stronę wizualną naszego ciała. Na bazie proteinowej opiera się m.in. dieta Dukana, Atkinsa tudzież Zone (strefowa). Najwięcej białka znaleźć można przede wszystkim w rybach i mięsie, nie mniej jednak dużo białka zawierają także produkty mleczne oraz rośliny strączkowe, co w praktyce oznacza, że nawet wegetarianin znajdzie alternatywę wysokobiałkową dla siebie. Dieta wysokobiałkowa powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu, najlepiej stosować ją przy współpracy z lekarzem lub dietetykiem. Warto dodać, że codzienny jadłospis powinien uwzględniać także surowe owoce i warzywa, które zawierają co prawda mniej protein aniżeli białko, są jednak bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy.
      Reasumując, dieta wysokobiałkowa w dużym stopniu wspomaga proces odchudzania, przyczynia się także do przyrostu masy mięśniowej, należy jednak pamiętać, że nadmiar białka może niekorzystnie wpływać na pracę nerek, dlatego też produkty wysokobiałkowe należy spożywać w sposób przemyślany. Konieczne jest także wzbogacanie codziennego jadłospisu o witaminy i minerały, których najwięcej znajduje się w surowych warzywach i owocach.
    • Przez Banan
      Dieta norweska
      Dieta norweska uznawana jest za jedną z najlepszych i najskuteczniejszych diet odchudzających, pozwalające na uzyskanie oczekiwanej figury oraz płaski brzuch.
      Stosując tę dietę, w ciągu dwóch tygodni można schudnąć nawet 14 kilogramów. Należy jednak ściśle przestrzegać wytycznych diety oraz czasu jej trwania, który nie powinien przekraczać dwóch tygodni, przede wszystkim ze względu na negatywne skutki w zakresie zdrowia. Inaczej rzecz ujmując, dieta norweska jest jak najbardziej pożądana i polecana, ale z koniecznością zachowania umiaru i zdrowego rozsądku. Kolejną edycję diety można powtórzyć nie wcześniej niż miesiąc od jej zakończenia. Pod żadnym pozorem nie należy przerywać diety norweskiej, a jeśli z jakichkolwiek przyczyn tak się zdarzy, należy ją rozpocząć od nowa.
       
      Żywienie w diecie norweskiej
      Dieta norweska w dużej mierze opiera się na jajkach oraz grejpfrutach. Produkty te należy spożywać codziennie przez okres dwóch tygodni. Chcąc uniknąć monotonii dietetycznej, do codziennego jadłospisu można wprowadzić surówki z selera, marchewki, pomidora czy ogórka konserwowego. Można także jeść chude mięso, najlepiej pierś kurczaka, wołowinę oraz ryby, jednakże warunkiem są potrawy gotowane. Wskazane jest spożywanie szpinaku na wodzie z łyżeczką jogurtu oraz pełnoziarnistego chleba. Nie wolno używać soli, nawet w niewielkich ilościach.
      Na płaszczyźnie napojów, najbardziej pożądanym rozwiązaniem jest niegazowana woda mineralna, której należy wypijać co najmniej dwa litry dziennie. Można także pozwolić sobie na owocowe bądź ziołowe herbatki lub słabą kawę.
      Wykluczyć należy także potrawy smażone oraz kolację. Jajka, stanowiące podstawę diety, należy spożywać w postaci gotowanej. Dieta norweska składa się ze śniadania, drugiego śniadania oraz obiadu.
      Przykładowy jadłospis śniadań stosowanych podczas diety norweskiej:
       
      Dieta norweska:  
      śniadanie  II śniadanie obiad   Dzień 1.
      każdego dnia należy zjeść 1-2 gotowane jajka  herbatę lub kawę.  grejpfrut  3 jajka  herbata lub kawa  3 jajka  kromka chleba  surówka warzywna – koniecznie bez sosów i oleju kawa lub herbata Dzień 2.
        1-2 jajka grejpfrut kawa lub herbata  wołowina  seler naciowy  pomidor  ogórek i inne warzywa  kawa lub herbata Dzień 3.
        1-2 jajka  gotowany szpinak z łyżką jogurtu  2 kotlety z piersi kurczaka lub jagnięciny  warzywa (jak wyżej)  kawa lub herbata Dzień 4.
        warzywna surówka  grejpfrut kawa lub herbata   1-2 jajka  gotowany szpinak  biały ser kromka chleba Dzień 5.
        1-2 jajka  szpinak gotowany z łyżką jogurtu  kawa lub herbata   ryba  kromka chleba  surówka warzywna  kawa lub herbata Dzień 6.
        sałatka owocowa  kawa lub herbata   wołowina  pomidor  ogórki kiszone  seler naciowy  kawa lub herbata Dzień 7.
         zimne mięso z kurczaka lub indyka  grejpfrut  pomidor  kawa lub herbata   zupa jarzynowa  drobiowe mięso  gotowana kapusta  pomidor  seler naciowy  grejpfrut  kawa lub herbata  
       
      W drugim tygodniu jadłospis można powtórzyć.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...