Banan Posted December 30, 2018 Report Share Posted December 30, 2018 WYTRAWNY TWAROŻEK Z TOFU Jedną z rzeczy, która bardzo mocno kojarzy mi się z niedzielnymi, rodzinnymi porankami, kiedy byłem małym chłopcem jest gruba pajda chleba z twarożkiem napchanym po brzegi szczypiorkiem, rzodkiewką i pomidorami. Choć obecnie na samą myśl o białym serze ogarnia mnie raczej niesmak, opracowałem przepis, który doskonale zastępuje pierwowzór i przywołuje te same, błogie wspomnienia z dzieciństwa. Choć staram się jak najlepiej dobierać słowa, ciężko uniknąć wyrazów takich jak zastępnik czy odpowiednik. Mimo to, chcę mocno zaznaczyć, że nabiał NIE jest czymś niezbędnym w zdrowej diecie i NIE trzeba go niczym zastępować. Tu chodzi tylko i wyłącznie o smak. Tak jak w przepisie na serek z nerkowców, który przypomina w smaku serek homogenizowany o wątpliwym składzie i właściwościach. Wiele produktów roślinnych to świetne źródła wapnia – w dodatku bez zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, w które nabiał jest „bogaty”. Wystarczy wiedzieć co, z czym i po co! Jeśli jesteście ciekawi, jak w łatwy sposób zaspokoić swoje zapotrzebowanie na wapń, przeczytajcie mój wpis całościowo poświęcony wapniu właśnie (w dziale PREMIUM). A teraz wracamy do przepisu… Składniki: 2 kostki tofu (ok. 400 g) 5 łyżek świeżego soku z cytryny 50 ml niesłodzonego mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się sojowe) posiekane drobno warzywa: szczypiorek, cebula, rzodkiewka (co kto lubi) pokrojony w plastry pomidor 3 łyżki płatków drożdżowych sól, pieprz do smaku. Kluczowymi składnikami tego przepisu są sok z cytryny i płatki drożdżowe. Sok zakwasi zmieszane ze sobą tofu i mleko, nadając masie nabiałowy posmak. Natomiast płatki drożdżowe wzmocnią jeszcze ten posmak i dodadzą mu głębi. Zblenduj ze sobą tofu, mleko, sok z cytryny i płatki drożdżowe. Dodaj posiekane warzywa. Dopraw. Podawaj ze świeżym pieczywem. Nic prostszego i szybszego w przygotowaniu! Oczywiście najlepiej smakuje w niedzielne poranki. Połowa porcji z przepisu dostarczy Wam potężnej dawki białka i wapnia, a więc na zdrowie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted January 4, 2023 Report Share Posted January 4, 2023 Trzeba spróbować koniecznie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts