Skocz do zawartości
Workout Athletes

Ranking

  1. Dynloth

    Dynloth

    Administrator


    • Punkty

      2

    • Liczba zawartości

      13 134


  2. Quake

    Quake

    Moderator


    • Punkty

      2

    • Liczba zawartości

      2 293


  3. Bartolele

    Bartolele

    Użytkownik


    • Punkty

      1

    • Liczba zawartości

      22


  4. Dupson1234

    Dupson1234

    Świeżak


    • Punkty

      1

    • Liczba zawartości

      1


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 09.03.2018 w Odpowiedzi

  1. Myślę że można kontynuować ten temat i przy okazji ogarnąć forum. To wszystko po to żeby forum było przejrzyste dla nowych Użytkowników.
    1 punkt
  2. Siemka!!! Już od paru miechów mam nad tym rozkmine, ale jak dla mnie życie nie miało by takiego smaku z tymi dietami. Grupa krwi 0 Wg autora założeń diety zgodnej z grupą krwi osoby posiadające grupę krwi 0 to potomkowie prastarych ludów łowiecko- zbierackich, cechujących się dużą siłą fizyczną i wytrzymałością. W związku z tym preferencyjnym pokarmem dla tej części populacji ludzkiej jest mięso, a także dla utrzymania równowagi kwasowo- zasadowej organizmu odpowiednia ilość warzyw i owoców. Innymi cechami charakterystycznymi dla posiadaczy tej grupy krwi są: często występująca niedoczynność tarczycy - w celu utrzymywania poziomu hormonów tarczycy na stałym poziomie konieczne jest spożywanie pokarmów bogatych w jod: alg, wodorostów i owoców morza brak tolerancji dla białek roślinnych i produktów mlecznych konieczność wysiłku fizycznego i dużej aktywności – są warunkiem zdrowia, utrzymania odpowiedniej sylwetki a także dobrego samopoczucia Codzienny jadłospis powinno się układać w oparciu o bilans kaloryczny, który zależy od trybu życia i aktywności, koncentrując się przede wszystkim na produktach z grupy „wskazane”, a eliminując produkty „niewskazane”. Produkty z grupy neutralnej można stosować w ograniczonych, niewielkich ilościach. Grupa krwi A Wg autora przodkowie osób posiadających tą grupę krwi zajmowali się rolnictwem - prowadzili spokojne i życie, uprawiając rośliny i żywiąc się niemal wyłącznie pokarmem pochodzenia roślinnego. Konsekwencją tego ma być niski poziom kwasów żołądkowych, co powoduje trudności z trawieniem mięsa. Ludzie z grupą krwi A mają naturalną skłonność do cukrzycy, chorób serca czy raka, dlatego ważnym elementem profilaktyki zdrowotnej jest spożywanie odpowiednich produktów, zawierających substancje tj., przeciwutleniacze, witaminy, minerały. Główne zalecenia: - całkowita eliminacja mięsa nie jest wskazana, warto jednak stopniowo zmniejszać jego ilość w codziennych jadłospisach, zamieniając je na tofu czy ryby. Warto uwzględnić takie produkty jak orzechy i pestki, które są również dobrym źródłem białka - tolerowane są niewielkie ilości nabiału i tłuszczy, - niezwykle korzystne dla zdrowia są produkty zbożowe – jednak niepreparowane i nieoczyszczone - istotnym elementem są warzywa i owoce Grupa krwi B Produktami szczególnie polecanymi dla osób z grupą krwi B są : nabiał jako źródło białka (także ryby oceaniczne i owce morza), wybrane warzywa i owoce. Niewskazane są przede wszystkim orzechy i pestki. Autor, dr Adamo przypuszcza, że grupa krwi B po raz pierwszy pojawiła się około 12 -17 tysięcy lat temu, wśród koczowniczych plemion żyjących w Himalajach. życie w surowych warunkach miało doprowadzi w konsekwencji do powstania takich cech jak : duża odporność i siła, co odziedziczyli również ich współcześni potomkowie, którym nie straszne są choćby typowe choroby cywilizacyjne, rak czy choroby serca. Zaznacza się jednak tutaj tendencja do takich przypadłości jak stwardnienie rozsiane, zespół chronicznego zmęczenia czy wyczerpanie psychiczne, a także stany zapalne dróg moczowych. Grupa krwi AB Grupa krwi AB jest wg autora „najmłodszą" grupą krwi, która powstała zaledwie 12 wieków temu, na skutek krzyżowania się ludów posiadających grupę krwi A i B. Jest uważana za najlepiej przystosowaną do współczesnych czasów, a jednocześnie najrzadziej występującą wśród populacji ludzkie (około 5% na świecie). Preferencje pokarmowe są swoistą mieszanką preferencji dla grup krwi A i B, trudno jest zatem sformułować jednoznaczne reguły. Jednakże układając dzienny jadłospis należy uwzględnić produkty bogate w takie substancje odżywcze, które pomogą łagodzić skutki stresu, będą miały właściwości przeciwutleniające i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby dostarczać wymagane – odpowiednio duże, ilości witaminy C czy selenu. Polecana jest dieta mieszana, jednak bez nadmiaru mięsa i tłuszczy pochodzenia zwierzęcego, przy jednoczesnym ograniczeniu podaży węglowodanów. Sugerowane jest spożycie nabiału i przetworów mlecznych, tj., kefiry i jogurty. Układając jadłospis powinno uwzględnić się dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, wynikające z aktywności i trybu życia. Przygotowując posiłek wykorzystujemy produkty „wskazane”, a eliminujemy produkty z grupy „niewskazane”. Produkty z grupy neutralnej nie mają aż takie wpływu na nasze zdrowie, dlatego można je uwzględniać w menu, ale w ograniczonych ilościach. Żródló Pomper.pl Całośc informacji o dietach na: http://pomper.pl/baza_diet.html 3-majcie się!!!
    1 punkt
  3. Cześć wszystkim Jestem Bartek, lat 17. Zaraz stuknie 18-stka Zaczynam swoją przygodę z kalisteniką i myślę, że jestem w dobrym miejscu Lubie wszelakie sporty. Styczność z ćwiczeniami mam jakoś od roku, tylko że nie systematycznie(zamierzam to zmienić) Jestem energiczną osobą, lubię wyzwania, nigdy się nie poddaję i walczę o swoje cele. To tak w skrócie o mnie Pionaa!!
    1 punkt
  4. Hej, witamy w ekipie No to niedługo wejdzie planch
    1 punkt
  5. Hejka cześć wszystkim mam na imię Mateusz mam 15 lat i chciałbym ćwiczyć street workaut ,ale nie wiem od czego zacząć mam nadzieję ,że pomożecie pozdrawiam
    1 punkt
  6. Lepiej trafić nie mogłeś, na forum jest duuuużo wiedzy na temat Street Workoutu i Kalisteniki, dodatkowo jest mocna ekipa trenujących która zawsze Ci pomoże. Witamy
    1 punkt
  7. Siema Jak w tytule : co jakiś czas postaram się zarzucić jakimś bardziej lub mniej znanymi informacjami z zakresu żywienie - tego co znajduje się w naszych produktach, o tych najbardziej szkodliwych dodatkach E i innych truciznach. O tym, że coś, co jest reklamowane jako produkt dla sportowców, bardziej truje, niż pomaga o tym, że czasem zwykła owsianka jest lepsza, niż kiepski gainer. Będą to głównie moje rozważania, a nie czysto spisany tekst z netu. Samym żywieniem interesuje się od ponad roku. Myślę, że taki temacik się przyda, nawet jeśli nie dowiemy się niczego nowego, a zawsze można sobie utrwalić już posiadaną wiedzę : D 1. Popularny słodzik aspartam ma ciekawą historię. Mianowicie został stworzony przez spory koncern Monsanto już dawno temu (okolice roku 1970 jak się nie mylę). Koncern miał już na koncie sukcesy, np silnie toksyczny gaz bojowy Agent Orange używany podczas wojny w Wietnamie; produkował też inne megatoksyczne przemysłowe związki. Aspartam jak wiadomo (albo i nie) zdrowy nie jest. Pomijając, że wywołuje różne choroby nowotworowe, uszkadza nas zwyczajnie, to wystarczy zapamiętać tyle, że jest zwyczajnie silnie rakotwórczy. No to czemu jest w użyciu ? Pomimo pozwów, badań itd ? Pieniądze potrafią zdziałać bardzo wiele Także więc należy unikać tego shitu. Bo papierosów można nie palić, ale mimo wszystko pochłaniać sporo innych rakotwórczych substancji. Zapraszam do dyskusji :D
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...