Administrator Dynloth Napisano 10 Lipca 2013 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 W trym temacie poruszymy temat zdrowego odżywiania. Piszcie w postach poniżej co warto jeść, a czego nie. Całość złączymy w jedność i stworzymy artykuł, odnośnie odżywiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Napisano 10 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 majonezu unikać sam tłuszcz i wiadomo chipsów cukier na słodzik można zamienić :P czekolady pączki kazdy fast food ale zawsze mozna to połączyć z czyms wysoko białkowym np serek ryby mięso odradzam wieprzowe duzo tłuszczu ma lepsza wołowina czy mieso z kurczaka ,indyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Napisano 10 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Słodycze odstawić na bok, lub zamienić na owoce, np. jabłka, czy banany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedzio12 Napisano 10 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 dla osob redukujących owoce nie są wskazane :D Kazdemu kto chce schudnąć zalezy na tym, aby przyspieszyc metabolizm, a owoce go spowalniają, dlatego te osoby powinny unikac owocow na rzecz warzyw :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daria1 Napisano 10 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 sól zatrzymuje wode w organizmie, a cukier też należy ograniczyć do minimum jeżeli utrzymujemy dietę. Cukry proste, czyli te spożywane przez nas na codzie? dostarczają energii całemu ciału, ponieważ proces ich metabolizmu zachodzi we wszystkich komórkach, a cukry zawarte w owocach (fruktoza) metabolizowane są głównie w wątrobie. Poza tym cukier owocowy fermentuje, wytwarzając tym samym etanol. Zamiast soli dobrym zamiennikiem będą zioła np. bazylia, oregano, estragon itd., a owoce im mniej słodkie tym lepiej dla wątroby, słodziki też na bok, dobra będzie gorzka czekolada, naturalne kakao, miód też jest lepszym rozwiązaniem (na pewno zdrowszym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedzio12 Napisano 10 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Sorki ze odbiegam od tematu ale nawet tu widzę dziewczynę Dominika :DDD haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 trzeba tez unikać coca coli pepsi tigera itp napojami tez można nabić dużo kalorii do diety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Ogólnie zamienić kolor biały na brązowy w przypadku: -Pieczywo -Ryż -Cukier I inne. ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Można jeść jogurt naturalny z dodatkami musli. I płatki owsiane, lub kukurydziane bez cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 quake napisał(a): Ogólnie zamienić kolor biały na brązowy w przypadku: -Pieczywo -Ryż -Cukier I inne. ;p pieczywo nie brązowe tylko razowe bo brązowe tez moze byc zwykły chleb pszenny barwiony miodem albo karmelem ryz nie ma sensu jest brązowego on ma tylko troche więcej witamin a cukier lepiej zamienić na słodzik to tylko moje zdanie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawrosz Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 No,ale spójrzcie na to,że nie każdy może miec tą samą dietę.Zależy też od tego czy jesteśmy Ektomorfikami,Endomorfikami czy też Mezomorfikami :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gienek Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 to tez ma wpływ ale to troszki nie w temacie :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 11 Lipca 2013 Autor Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 A co powiecie o jajkach? Niby w każdej postaci mają takie same wartości odżywcze. I krążą plotki, że dłuższe spożywanie grozi chorobą, lub bezpłodnością. Ja jadłem jajka praktycznie w każdej postaci i to dosyć często, a mimo to, nie widzę żadnych zmian w moim organizmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedzio12 Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 pewnie mas zmniejsza erekcje xDD haha zartuje ;p Ja rowniez czesto jem jajka pod kazda postacia i dziewczyna poki co nie narzeka xD wręcz mowi ze rosnie haha :D wiec jajka to samo zdrowie i razem z Dominikiem polecamy ;pp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daria1 Napisano 11 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Jajka to głównie woda ale też białka, witaminy. Większość ludzi twierdzi, że to sam cholesterol.. Wszystko w większych ilościach szkodzi, jajka posiadają akurat więcej tych związków. Produkty pochodzenia zwierzęcego powinny być nieodłącznym elementem szczególnie Waszej diety chłopcy :D Za to jeżeli ktoś jest weganem może zastąpić wszystkie pochodne zwierząt ryżem (koniecznie nie łuskanym), ziemniakami, kukurydzą, fasolą, soją czy pszenicą. Wątpie, że są tu osoby z tak restrykcyjną dietą ale każdy ma swoje upodobania. Jako ciekawostke mogę dodać, iż kurze jajo zawiera 7g białka, a 500g ziemniaków 12g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turkles Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 a Co myślicie o jajecznicy? Jakie dodatki można do niej dawać i na czym ją robić?? Ja osobiście lubię jajecznicę z lubczykiem, owsianką i pomidorami :D (pytanie głównie kieruje do naszej znawczyni JAJ - Darii ^^ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedzio12 Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 na zawsze robie jajecznice na boczku albo słonince :D dodatkowo zawsze sobie kroję pomidora na jakieś częsci :DD do tego cheb razowy lub ciemny i wtedy nic wiecej mi do szczescia nie jest potrzebne :DD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turkles Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 No właśnie czasami też robię jajecznice z szynką i serem żółtym na wierzch :D tylko chciałbym się dowiedzieć czy to jest zdrowe. Bo smakuje niesamowicie ^^ :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedzio12 Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 jajka są zdrowe wiec taka jajecznica pewnie tez :DD ja z tego nie zrezygnuje :DD A jak robisz z tym serem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daria1 Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie oliwa z oliwek (nie olej xd) ma ona sporą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają przyswajać niektóre witaminy i są budulcem komórkowym. Słonina to produkt pochodzenia bezpośrednio zwierzęcego chyba nie ma przeciwwskaza? tłuszcz zwierzęcy po podgrzaniu raczej nie wydziela szkodliwych substancji :D Co do jajecznicy :D nie jadłam nigdy z owsianką ale z pomidorami owszem i jest smaczna co do pomidorów to nie ma co podejmować dyskusji bo są one pryskane, mają wady i zalety. Ważne żeby ta owsianka nie była przemielona bo wtedy nie posiada już pełnych wartości, ewentualnie może pestki dyni, słonecznika po takiej jajecznicy na pewno nie będzie się narzekać na senność czy brak siły bo ziarna, zboża, owies, pestki, orzechy i nasiona dostarczają bardzo dużo energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daria1 Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Jeżeli chodzi o SER żółTY to posypane nim danie po zdjęciu z ognia owszem ale nie smażony, bo taki po przekroczeniu pewnej temperatury (niestety nie wiem jakiej) może być rakotwórczy także lekko stopiony jest ok :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Mamy Naszego eksperta od spraw odżywiania, więc śmiało można walić pytania. Ja sera żółtego raczej nie używam, ale jajecznice owszem. A co powiecie na temat jogurtu naturalnego, śmietany, serka homogenizowanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turkles Napisano 12 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 Właśnie widzę, że duuużo ogarniasz Daria Spróbuj, jak już wsadzisz jajka na patelnie to wtedy wsyp owsiankę błyskawiczną, podobnie z pomidorami może Ci zasmakuje Ja bym chciał strzelić sobie kiedyś Dietę, ale ze względu, że mieszkam z rodzicami to raczej nie mogę wybierać jedzenia Macie może jakieś ciekawe przepisy na dobre jedzonko? Takie warte polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daria1 Napisano 13 Lipca 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 quake napisał(a): Mamy Naszego eksperta od spraw odżywiania, więc śmiało można walić pytania. Ja sera żółtego raczej nie używam, ale jajecznice owszem. A co powiecie na temat jogurtu naturalnego, śmietany, serka homogenizowanego? ¦mietana to najbardziej kaloryczny z produktów mlecznych. dobrą rzeczą jest serwatka, która jest najmniej kaloryczna i bogata w składniki odżywcze. Serki homogenizowane są poddawane pewnym procesom (pod ciśnieniem), aby rozdrobnić zawarte w nich cząsteczki tłuszczów, także też są kaloryczne ale w odpowiednich ilościach dostarczą pewnych składników. Jogurt naturalny-ma wiele zastosowa?, można dodać do niego łyżkę miodu czy owoców i będzie zdrowym deserem lub zioła i będzie to fajny sos. Taki jogurt trawi się trzy razy szybciej niż mleko i pomaga w rozkładzie witamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 13 Lipca 2013 Autor Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Dobre jedzonko? Hmm, Daria robi świetną zapiekankę z ryżem. O przepis można się Jej, zapytać. A ja bardzo lubię ryż z sosem słodko-kwaśnym z kawałkami piersi z kurczaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi