Siwa Napisano 16 Marca 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Będę tu zamieszczała przepisy, które testowałam, lub też wymyślone przeze mnie. Będą zdrowe i niskokaloryczne z reguły. Teraz mam fazę na słodko, więc będzie "Ptasie mleczko" - tak nazywa się w oryginale, ale wg ma więcej wspólnego z sernikiem niż z ptasim mleczkiem :D Jest popularne w kręgach kulturystycznych, zwłaszcza przy redukcji. Do dzieła! Ptasie mleczko Składniki: *100g jogurtu naturalnego 0% *100g chudego twarogu *50ml mleka *WPC o dowolnym smaku (u mnie biała czekolada, pół miarki - 17g) *żelatyna 5-6g, jak ktoś się boi, że nie zwiąże może dać 10g ale to max. Przygotowanie: Twaróg z jogurtem i odżywką zblendować na jednolitą masę (można też zmiksować, ale będą małe grudki z twarogu). W międzyczasie podgrzać mleko aż zacznie się gotować, zdjąć z palnika i rozpuścić w nim żelatynę (bardzo dokładnie, troszkę to zajmuje). Poczekać aż chwilę ostygnie i dodać do zmiksowanej masy cały czas pracując mikserem. Wstawiamy do lodówki i za pół godziny powinno być gotowe Zdjęcie: Pod tym linkiem w całośc: http://screenshu.com/static/uploads/temporary/r1/6w/ce/kspbjr.jpg Wartość energetyczna całości: Kcal 248 Białko 46g Tłuszcze 1g Węglowodany 12g http://screenshu.com/static/uploads/temporary/pj/0r/c3/8w27hx.jpg Ogólnie zamiast białka i/lub jogurtu naturalnego, można dać zwykły jogurt, serek homogenizowany. Można dodać też owoce, kakao. Możliwości jest milion, ale jak się liczy kalorie, to nie należy narzekać, bo i tak jest pyszne :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapitan Pow3r Napisano 16 Marca 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 ¦wietne , inwencja twórcza rośnie widzę :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fRz Napisano 16 Marca 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 fajny pomysł :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rufii Napisano 17 Marca 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Mysle ze dosc czesto bede zagladal do tego tematu ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gralu Napisano 9 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Jest popularne w kręgach kulturystycznych, zwłaszcza przy redukcji. Do dzieła! masz więcej takich przepisów ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwa Napisano 9 Maja 2014 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Z deserów czy coś bardziej sytego? :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gralu Napisano 9 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 wszystko, teraz trzeba sie transformować na wakacje : D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwa Napisano 9 Maja 2014 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 Dobra, jutro mam wolny dzie? to wrzucę kilka przepisów wraz z kalorycznością. Akurat miałam robić lody białkowe jutro to i zdjęcie zrobię ;P I wstawię kilka linków do fajnych stron z "fit" przepisami :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gralu Napisano 9 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2014 To czekam, bo ptasie mleczko smakowało, ale bez białka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwa Napisano 10 Maja 2014 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2014 Większość przepisów mam z białeczkiem, ale i bez niego da się obejść :PTo tak, coś na śniadanie. Ja zjadam go bez problemu, większość się dziwi, że takiego wielkiego omleta zmieszczę. Ale śniadanie to śniadanie, ma być raz a dobrze ;-) Omlet z jabłkiem Składniki 4 jaja M Pół jabłka Mąka z płatków owsianych lub inna 30-40g(ja po prostu mielę płatki owsiane) Olej do usmażenia Szczypta proszku do pieczenia Słodzik, cynamon do smaku Przygotowanie Zmielić płatki owsiane razem ze słodzikiem na mąkę, połączyć z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Zalać całość małą ilością wody lub mleka (zimnego-w przeciwnym razie wyjdzie klucha) tak, żeby po wymieszaniu powstała gęsta papka. Wbić do tego jaja i dokładnie "wybełtać". Na koniec utrzeć te pół jabłka na tarce o grubych oczkach, wymieszać i wlać na patelnię. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu aż się zetnie, obrócić i podsmażyć z drugiej strony. Najlepiej robić to na małej patelni to wtedy nie będzie problemu z obracaniem. Po wierzchu można posmarować czymkolwiek. U mnie to zazwyczaj dżem :P Podgląd zdjęcia: http://scr.hu/0odl/dhdb6 Kcal: http://scr.hu/0odl/4gm2w Lubię też mieć swoje pieczywo, więc piekę czasem bułeczki. Robię wszystko dokładnie wg tego przepisu. Są zajebiste, tylko trochę płaskie mi wychodzą :PBułki pełnoziarniste Składniki 250g mąki pełnoziarnistej 125ml ciepłej wody paczka drożdży suszonych pół łyżki oliwy z oliwek pół łyżki cukru pół łyżeczki soli ziarna, przyprawy opcjonalnie Przygotowanie Wodę, cukier i drożdże wymieszać (cukier potrzebny, bo bez niego drożdże nie urosną) i pozostawić do momentu, aż rozczyn zaczyna rosnąć. Mąkę połączyć z rozczynem, oliwą i solą, ja dodaję ziarna słonecznika i zioła prowansalskie. Wyrabiamy ciasto i formujemy bułeczki - mi wychodzi 5-6. Wierzch smarujemy oliwą i zostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrosną, zazwyczaj około 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180* i pieczemy 20-25 min. Od razu nie wyjdą zajebiste, trzeba trochę wprawy ;D Zdjęć teraz nie mam. Kcal: http://scr.hu/0odl/za8dv Naleśniki Składniki 50g zmielonych płatków owsianych 50g odżywki białkowej 3 jaja 100ml mleka Przygotowanie Ubić białka, wymieszać suche składniki ze szczyptą proszku do pieczenia. Do białek dodać żółtka, mleko i resztę i miksować na wolnych obrotach. Odstawić na pół godziny niech "odpocznie" i smażyć naleśniki. Jako nadzienie polecam serek homogenizowany lub jabłko z twarogiem i cynamonem ;-) Można polać też jogurtem z odżywką. Kcal http://scr.hu/0odl/bp7uv A teraz będzie najlepsze ;-) Biją na głowę te ze sklepu. Niebo w gębie. Lody białkowe Składniki ¦nieżka - nie farba tylko bita śmietana w proszku ;P 4 jaja 40g odżywki białkowej u mnie smak orzechowy Przygotowanie ¦nieżkę ubić na sztywną pianę wg przepisu na opakowaniu, białka też ubić (osobno) na sztywną pianę i dodać do śnieżki i wymieszać łyżką. żółtka zmiksować z białkiem i odrobiną wody. Dodać to do masy z białek i wymieszać na jednolitą masę. Można dodać też rodzynki lub inne bajery. Kcal (proszę się nie martwić kaloriami xD wychodzi tego ogromna ilość na dwie osoby spokojnie) http://scr.hu/0odl/wg3fv Foto http://scr.hu/0odl/p1x4x Mam jeszcze dużo w zanadrzu, ale nie chcę wrzucać bez zdjęć, jak będę gotować to będę wrzucać przepisy ;-) I sorry za jakość, bo fotografem to ja nie jestem :D Ale ptasim mleczkiem muszę się pochwalić + jagody goji http://scr.hu/0odl/hv0jz życzę smacznego !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piet Napisano 12 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Siwa a skąd bierzesz takie fajne tabelki że oblicza Ci całą kaloryczność potrawy ? bo jak ja szukałem to znalazłem ale tylko oblicza mi wartość kaloryczną jednego produktu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4lusz3k Napisano 12 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 To akurat jest http://www.myfitnesspal.com/ , bardzo polecam tą stronę :D Coś się chyba zrobi z tych przepisów ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MerDano Napisano 12 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 Wow Siwa, dopiero teraz spojrzałem konkretnie na przepisy. I wyglądają bardzo zachęcająco. Wypróbuję sobie kilka z nich w weekend :D. Wcześniej nie zgłębiałem tematu, bo były z białkiem :P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinv94 Napisano 23 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Siwa for president! xD mam pytanie siwa umiesz zrobić może jakieś batoniki proteinowe czy coś bo ostatnio zobaczyłem w sklepie z odżywkami ... ale 12 zl za sztukę to mi się odechciało xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maverick Napisano 23 Maja 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 ciekawy temat przyda się bo nigdy nie wiem co zjeść;p co do płaskich bułeczek zalej drożdże z cukrem ciepła wodą i czekaj aż wypłyną na wierzch i wtedy je z reszta składników wymieszaj i nie powinny opaść bo jak są mieszane to tracą one jakąś właściwość :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siwa Napisano 23 Maja 2014 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 MarcinV94 napisał(a): Siwa for president! xD mam pytanie siwa umiesz zrobić może jakieś batoniki proteinowe czy coś bo ostatnio zobaczyłem w sklepie z odżywkami ... ale 12 zl za sztukę to mi się odechciało xD Powiem Ci, że robiłam z dwóch przepisów. Ale nie dość, że całość wychodzi bardzo drogo, to jeszcze nie są za specjalnie w smaku. Bo to było z masłem orzechowym, żurawiną, białkiem ofc i czymś tam jeszcze, nie pamiętam. Ale nie polecam I konsystencja w obydwu była taka, że się całe rozwalały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piet Napisano 12 Sierpnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Ok Siwa nie pisze nic a pewnie już ma 100 nowych przepisów :D Ja dodam moje omlety na mase :D - 6 jaj - 100g płatki owsiane górskie - garsć orzechów - troszku oleju/oliwy do usmażenia - 40g odżywki białkowej - Dżem niskosłodzony / masło orzechowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi