Jump to content
Workout Athletes

Kuchenne inspiracje


Reneesme
 Share

Recommended Posts

Hej  wrzucam kilka moich inspiracji i posiłków. Jak najbardziej zdrowe. 

 

Na słodko:

GOFRY - mi wychodzą 4 sztuki

  • 100g mąki owsianej (ja kupuję płatki owsiane i sobie miele)
  • 150 ml mleka - ja używam zwykłe ale można też roślinne lub bez laktozy - jest słodkie
  • 1 łyżka erytrytolu (bądź innego słodzika)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  •  1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wszystko mieszamy (ciato trochę bardziej gęste niż na naleśniki) jeżeli jest za gęste można dodać odrobinę wody.

Piec około 7 minut. (Planuje zrobić jeszcze wytrawne, tak aby móc zabrać na uczelnie czy do pracy, jak wyjdą dam znać) 

SMACZNEGO!

55576508_456908091714992_5823903837227843584_n.thumb.jpg.af543e05d08908d557bbf5ff469ea45c.jpg

A'LA Naleśnik (wychodzi 1 duży)

  • banan
  • 1 szkl płatki owsiane/jaglane/żytnie (według preferencji)
  • 2 jajka
  • szczypta ; proszku do pieczenia/sody
  • olej kokosowy do smażenia

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy wcześniej namoczone płatki, jajka, proszek - jeżeli jest za gęste dodaje trochę wody bądź mleka zależnie od potrzebnego makro . Wylewamy całość na patelnie (bądź robimy sobie z tego placuszki - jeżeli mamy czas), smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Zależnie od dnia i od potrzeby makro dobieram sobie ilość składników. 

Ten 'naleśnik/placek' smakuje też świetnie na zimno  Jako dodatek u mnie obowiązkowo powidła ze śliwek ❤️

Tu na zdjęciu może mało apetycznie wygląda ale musicie mi uwierzyć na słowo, że każdy kto go próbuje mówi, że jest pyszny

55596899_407800856447797_2784108766042259456_n.thumb.jpg.2428ab9685a248428172ff7b8a53bde5.jpg

 

Domowe wrapy

Tu się inspirowałam książką Mauricza - jak zobaczyłam przepis to stwierdziłam, że muszę zrobić.

Przetestowałam, nadają się i na obiad i do pracy/uczelni/podróż 

Przepis na tortille

  • 160 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 80ml wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Wszystkie składniki mieszamy - na początku łyżką, póżniej ugniatamy ręką. Odstawiamy na ok 20 min.

Po tym czasie robimy 4 kuleczki, i wałkujemy. Na patelni pieczemy tak 1min na stronę - zależy też od grubości placka, jak jest taki cieniutki to wystarczy 20 s na stronę.

Dodatki wg uznania, ja zazwyczaj dodaję kurczaka, sałatę lodową oliwki, ogórek korniszony, ketchup, słonecznik, boczek smażony.

55887700_329137677952115_8518980332110741504_n.thumb.jpg.86efbc14372b0769859a4ebcc652f287.jpg

 

SMACZNEGO!

  • Dziękuję 2
  • Jest moc! 1
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Trip napisał:

Wow super! Co najlepiej najpierw spróbować? Szkoda że nie mam gofrownicy

 

polecam Wrapy  przez dodatki do nich nieźle się komponują w diecie no i są boskie (lepsze od sklepowych jak dla mnie). Ja jak mam ochotę na słodkie to w tedy robię sobie Naleśnika - czyli często ( no i szybko się go robi). 

A co do gofrownicy, ja miałam ten do robienia sandwich'ów z wymienną płytą. Na stancji teraz jej nie mam więc spróbuje zrobić w wolnym czasie właśnie w takim opiekaczu i zobaczę, jak wychodzi ciasto. Dam znać czy to się nadaje i czy kształt nie przeszkadza  

  • Jest moc! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...