Reneesme Napisano 28 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Hej wrzucam kilka moich inspiracji i posiłków. Jak najbardziej zdrowe. Na słodko: GOFRY - mi wychodzą 4 sztuki 100g mąki owsianej (ja kupuję płatki owsiane i sobie miele) 150 ml mleka - ja używam zwykłe ale można też roślinne lub bez laktozy - jest słodkie 1 łyżka erytrytolu (bądź innego słodzika) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystko mieszamy (ciato trochę bardziej gęste niż na naleśniki) jeżeli jest za gęste można dodać odrobinę wody. Piec około 7 minut. (Planuje zrobić jeszcze wytrawne, tak aby móc zabrać na uczelnie czy do pracy, jak wyjdą dam znać) SMACZNEGO! A'LA Naleśnik (wychodzi 1 duży) banan 1 szkl płatki owsiane/jaglane/żytnie (według preferencji) 2 jajka szczypta ; proszku do pieczenia/sody olej kokosowy do smażenia Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy wcześniej namoczone płatki, jajka, proszek - jeżeli jest za gęste dodaje trochę wody bądź mleka zależnie od potrzebnego makro . Wylewamy całość na patelnie (bądź robimy sobie z tego placuszki - jeżeli mamy czas), smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem. Zależnie od dnia i od potrzeby makro dobieram sobie ilość składników. Ten 'naleśnik/placek' smakuje też świetnie na zimno Jako dodatek u mnie obowiązkowo powidła ze śliwek ❤️ Tu na zdjęciu może mało apetycznie wygląda ale musicie mi uwierzyć na słowo, że każdy kto go próbuje mówi, że jest pyszny Domowe wrapy Tu się inspirowałam książką Mauricza - jak zobaczyłam przepis to stwierdziłam, że muszę zrobić. Przetestowałam, nadają się i na obiad i do pracy/uczelni/podróż Przepis na tortille 160 g mąki żytniej pełnoziarnistej 80ml wody łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Wszystkie składniki mieszamy - na początku łyżką, póżniej ugniatamy ręką. Odstawiamy na ok 20 min. Po tym czasie robimy 4 kuleczki, i wałkujemy. Na patelni pieczemy tak 1min na stronę - zależy też od grubości placka, jak jest taki cieniutki to wystarczy 20 s na stronę. Dodatki wg uznania, ja zazwyczaj dodaję kurczaka, sałatę lodową oliwki, ogórek korniszony, ketchup, słonecznik, boczek smażony. SMACZNEGO! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 28 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Kawał dobrej roboty! Dziękuję Na pewno trzeba coś przetestować 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trip Napisano 28 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Wow super! Co najlepiej najpierw spróbować? Szkoda że nie mam gofrownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reneesme Napisano 28 Marca 2019 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 4 minuty temu, Trip napisał: Wow super! Co najlepiej najpierw spróbować? Szkoda że nie mam gofrownicy polecam Wrapy przez dodatki do nich nieźle się komponują w diecie no i są boskie (lepsze od sklepowych jak dla mnie). Ja jak mam ochotę na słodkie to w tedy robię sobie Naleśnika - czyli często ( no i szybko się go robi). A co do gofrownicy, ja miałam ten do robienia sandwich'ów z wymienną płytą. Na stancji teraz jej nie mam więc spróbuje zrobić w wolnym czasie właśnie w takim opiekaczu i zobaczę, jak wychodzi ciasto. Dam znać czy to się nadaje i czy kształt nie przeszkadza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trip Napisano 28 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Super dzięki Pewnie masz dużo fajnych przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reneesme Napisano 28 Marca 2019 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Jak coś sobie przypomnę to podrzucę. Może ktoś się zainspiruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 28 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Ja robiłem tak że na omleta jeszcze w wersji płynnej kładłem kawałki banana ale żeby tak razem zmieszać to muszę spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Endriu Napisano 4 Stycznia 2023 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Wygląda pysznie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi