Skocz do zawartości
Workout Athletes

Ranking

Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 30.03.2018 uwzględniając wszystkie działy

  1. Zalecenia Żywieniowe - co jeść, a co unikać? Dieta podstawowa powinna się składad z: 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek, 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych, 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu, 8–10 szklanek wody. Codziennie wolno jeść: warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp., soja, soczewica, groch łuskany i zielony, inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki, kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki, soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego, orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu, owoce cytrusowe – pomaraocze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki, jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina, inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona, owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle, zboża – całe ziarna – jęczmieo, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane, produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn, kasze – gryczana, jaglana, perłowa, otręby – owsiane, pszenne, ryżowe, kiełki – pszenne, ryżowe, nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony, tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy, ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela, przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon, napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe. Sporadycznie wolno jeść: masło: 2–3 razy w tygodniu, tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu, produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna, majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilośd, jaja: do 6 sztuk tygodniowo, drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry, słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieoczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao, grzyby, czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu. Nie zaleca się jeść: mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku, przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw, potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu, dao z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp., potraw smażonych: frytek, pączków, olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju, zwykłej margaryny, surowych jajek, cukru białego, potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast, białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka), mleka pełnotłustego i jego przetworów, chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych, słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów, potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp., napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej, napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych, alkoholi wysokoprocentowy
    1 punkt
  2. Założenia diety dla grupy krwi 0: Grupa krwi 0 ma silny i agresywnym systemem odpornościowym, gotowy i zdolny do niszczenia każdego, przyjaciela lub wroga. Organizm źle reaguje na nowe środowisko oraz zmiany DIETY. Czynniki, które sprzyjają właściwemu rozwojowi ludzi z grupą krwi 0 to intensywne ćwiczenia fizyczne i białko zwierzęce. Jednak sukces w stosowaniu diety typu 0 zależy od tego, czy jesz chude, wolne od chemikaliów mięso, drób i ryby. Źródłem pożywienia przyjaznego dla organizmu człowieka o grupie krwi 0 nie są produkty mleczne i zbożowe. Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego. Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - materiału, którego jedynym zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie a nawet zanik mięśni. Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać: Mięsa i drób Wskazane: Baranina, cielęcina, jagnię, mięso bawołu, mięso jelenia, serce, wątroba, wołowina, wołowina mielona. Niewskazane: Bekonu, gęsi, szynki, wieprzowiny. Owoce morza Wskazane: Aloza, biały okoń, dorsz, halibut, jesiotr, łosoś, makrela, morszczuk, okoń prążkowany, pstrąg tęczowy, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy, żółty okoń. Niewskazane: Barakudy, kawioru, łososia wędzonego, ośmiornicy, skrzydelnika, suma, śledzia marynowanego. Jaja i nabiał Wskazane: Nie ma, ponieważ należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych. Natomiast obojętnymi produktami są: kozi ser, masło, ser farmer -feta- mozzarella - sojowy, mleko sojowe. Niewskazane: Chudego lub 2% mleka, jogurtów wszystkich odmian, kefiru, koziego mleka, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki, wszystkich pozostałych odmian sera. Oleje i tłuszcze Wskazane: Olej z oliwek, olej z siemienia lnianego. Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy. Orzechy i pestki Wskazane: Pestki dyni, orzech włoski. Niewskazane: Maku, masła z orzechów ziemnych, orzecha brazylijskiego, orzechów litchi, orzechów nerkowca, pistacjowych, ziemnych. Fasole i inne rośliny strączkowe Wskazane: Fasola sduke, azuki, pinto, groch "czarne oczko". Niewskazane: Fasoli copper, navy, nerkowatej, tamaryndowej, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej. Zboża Wskazane: Nie ma, ponieważ należy całkowicie wyeliminować je z diety. Niewskazane: Kiełków pszenicy, mąki z owsa, mąki zbożowej, otrębów z owsa lub z pszenicy, płatków familia, kukurydzianych, siedem-zbóż, grape nut, pszenicy skrobi. Chleb i grzanki Wskazane: Chleb esseński, chleb ezechiela. Niewskazane: Angielskich grzanek, bułek z otrębami owsa, chleba z kiełków pszenicy, chleba wieloziarnistego, grzanek, grzanek kukurydzianych, obwarzanek, pieczywa z mąki durum, pieczywa z mąki macowej, pieczywa z otrębów pszenicy, pieczywa pszennego, pumpernikla, wysokoproteinowego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Nie ma ziarna i makaronu, które mogłyby być wskazane dla grupy 0. Niewskazane: Białej mąki pszennej, makaronu grysikowego, sola, ze szpinaku, mąki couscous, glutenowej, grahama, z kiełków pszenicy, z owsa, pszennej bulgur, pszennej durum, wszystkich pszennych mąk. Warzywa Wskazane: Boćwina, brokuły, burak szwajcarski, cebula czerwona, cebula hiszpańska, cebula żółta, chrzan, cykoria, czerwona papryka, czosnek, dynia, eskarola, jarmuż, kalarepa, kapusta bezgłowa, karczoch amerykański, karczoch jerozolimski, mniszek lekarski, okra, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, słodkie ziemniaki, szpinak, wodorosty. Niewskazane: Awokado, bakłażana, białej kapusty, białej kukurydzy, białych ziemniaków, brukselki, chińskiej kapusty, czerwonej kapusty, czerwonych ziemniaków, czarnych oliwek, gorczycy, grzybów shiitake, kalafiora, lucerny, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, pieczarek, żółtej kukurydzy. Owoce Wskazane: Figi suszone, figi świeże, śliwki ciemne, czerwone, suszone, zielone. Niewskazane: Figi rajskiej, jeżyny, mandarynki, melona kantalupy, melona miodunki, orzechów kokosowych, pomarańczy, rabarbaru, truskawek. Soki i napoje Wskazane: Sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni, sok z suszonej śliwki. Unikać: Soków z jabłek, soku z kapusty, napojów i soków pomarańczowych. Przyprawy Wskazane: Chleb świętojański, curry, kurkuma, morszczyn, pieprz cayenne, pietruszka, rodymenia. Niewskazane: Cynamonu, gałki muszkatołowej, kaparów, octu balsamowego, octu białego, octu z jabłek, octu winnego czerwonego, pieprzu białego, pieprzu czarnego mielonego, skrobi kukurydzianej, syropu kukurydzianego, wanilii. Herbatki ziołowe Wskazane: Chmiel, imbir, kozieradka pospolita, kurzyślep, lipa, mięta pieprzowa, mniszek, morwa, owoc dzikiej róży, papryka, pietruszka, śliski wiąz. Niewskazane: Aloesu, czerwonej koniczyny, dziurawca, echinacei, gorzknika kanadyjskiego, goryczki, liści truskawki, lucerny, łopianu, podbiału, rabarbaru, senesu, szczawiu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. Używki Wskazane: Woda seltzera, woda sodowa Niewskazane: Coca-coli, czarnej herbaty bezkofeinowej, czarnej herbaty regularnej, kawy bezkofeinowej, kawy regularnej, likierów destylowanych, napojów gazowanych. Inne przyprawy Wskazane: Z umiarem i o niskiej zawartości tłuszczu i cukru, musztarda, majonez lub inne przyprawy do sałatek. Niewskazane: Ketchupu, marynowanego kopru, marynat koszernych, marynat kwaśnych, marynat słodkich, przypraw smakowych. Produkty zalecane w diecie dla grupy krwi 0 (sprzyjające spadkowi wagi): Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy, Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy, Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy, Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi, Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi, Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi. Produkty niezalecane w diecie dla grupy krwi 0 (sprzyjające wzrostowi wagi): Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm, Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm, Fasola nerkowata (kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii, Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii, Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy, Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy, Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy, Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy, Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy. Co może zagrażać: Zaburzenia krzepliwości krwi, artretyzm, wrzody żołądka i dwunastnicy, alergie, niska produkcja hormonu tarczycy Uzupełniać dietę należy poprzez: zwiększenie podaży witaminy B zwiększenie podaży witaminy K wapnia jodu manganu morszczynu (wielocukier wykorzystywany przy produkcji lodów, kosmetyków) Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy.. Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły.
    1 punkt
  3. Rola pożywienia dla organizmu człowieka Jeżeli zaczynasz się interesować odżywianiem i dietetyką, to ten artykuł jest w sam raz dla Ciebie, ponieważ świetnie wprowadza w świat żywienia. Zatem przyjemnej lektury. W tym artykule zostanie poruszone: Zaopatrywanie organizmu w składniki potrzebne do budowy i odbudowy komórek i tkanek Dostarczanie składników potrzebnych do wytwarzania energii Dostarczanie składników regulujących przemiany zachodzące w organizmie. Funkcje Białka Są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy zniszczonych tkanek Mogą występować jako źródło energii Z nich powstają enzymy, które regulują szybkość reakcji biochemicznych Są materiałem do biosyntezy ciał odpornościowych Biorą udział w odtruwaniu organizmu Biorą udział w transporcie różnych substancji Znamy około 20 aminokwasów. Większość z nich organizm może sam wytworzyć z odpowiedniego materiału dostarczonego z zewnątrz. Jednak 8 z nich nie potrafi wyprodukować. Białka, które zawierają wszystkie 8 aminokwasów w odpowiednich porcjach nazywamy białkami pełnowartościowymi. Pełnowartościowe są to białka pochodzenia zwierzęcego, zawarte głownie w mięsie, rybach, drobiu, serach, mleku i jajach. Natomiast niepełnowartościowe, są to białka pochodzenia roślinnego, zawarte głownie w grochu, fasoli, bobie oraz takich produktach zbożowych, jak pieczywo, zwłaszcza razowe, mąka, makarony, kasze. Funkcje Tłuszczy są źródłem energii są głównym źródłem materiału zapasowego nagromadzony w tkance tłuszcz chroni przed nadmiernym wydzielaniem ciepła odłożone w organizmie są magazynem wody są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach mają dużą wartość sytną, dzięki czemu hamują wydzielanie się soku żołądkowego pełnią funkcję budulcową, są składnikiem błon komórkowych Funkcje węglowodanów są głównym i najłatwiej dostępnym źródłem energii pozwalają na oszczędną gospodarkę tłuszczami i białkami stanowią materiał budulcowy odgrywają duża rolę w gospodarce wodno - mineralnej biorą udział w budowie błon komórkowych Funkcje składników mineralnych biorą udział w budowie organizmu wchodzą w skład cieczy ustrojowych, np. żelazo w hemoglobinie są elementem enzymów, hormonów i witamin są niezbędne przy wielu reakcjach zachodzących w organizmie biorą udział w procesie trawienia, wchłaniania i wydalania wywierają wpływ na funkcjonowanie niektórych narządów i układów Funkcje wody jest niezbędna do życia, gdyż wszystkie procesy w organizmie zachodzą w jej obecności jest niezbędna do zachowania odpowiedniej objętości i ciśnienia krwi w naszym ciele jako główny składnik krwi, woda transportuje niezbędne składniki odżywcze i tlen do komórek ciała odgrywa ważną rolę w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych produktów przemian materii reguluje temperaturę ciała pozwala na lepsze przyswojenie składników odżywczych przez organizm nawilża stawy, gałki oczne, ułatwia przełykanie kęsów pożywienia utrzymując ciągłe nawilżenie płuc, pozwala nam oddychać Głównym źródłem wody są płyny oraz spożywana przez nas żywność. Każdego dnia dostarcza nam ona 1/3 dziennego spożycia. Prawie wszystkie produkty zawierają wodę, jednak najwięcej jest jej w owocach i warzywach. Produkty takie jak cukier spożywczy, masło i oliwa wody nie zawierają. Regularność posiłków Częste posiłki powinny otrzymywać dzieci, młodzież, starcy, kobiety ciężarne i karmiące, osoby chore oraz ciężko pracujące fizycznie. Zdrowym i dorosłym ludziom wystarczą trzy posiłki, jeśli obiad nie jest zbyt późno spożywany. Przy późnym obiedzie powinno wprowadzić się drugie śniadanie. Godziny posiłków powinny być ustalone, a przerwy między nimi możliwe jednakowe. Przy 3 posiłkach przerwy powinny być od 3 do 6 godzin. Dłuższe przerwy między posiłkami powodują obniżenie poziomu cukru krwi, co powoduje zmęczenie i obniża wydajność pracy. Śniadanie: Jest to posiłek spożywany po długiej nocnej przerwie, dlatego powinien dostarczać do organizmu odpowiedniej ilości różnych produktów. Powinien mieć on wysoką wartość energetyczną. Drugie śniadanie: Stosuje się je w przypadku dłuższych przerw pomiędzy I śniadaniem a obiadem. Jest ono zwykle mniej obfite, a jego celem jest uzupełnienie składników odżywczych oraz dostarczenie nowego zapasu energii. Obiad: Jest uważany za główny posiłek w ciągu dnia. Dlatego też powinien dostarczyć organizmowi wszystkich składników odżywczych i mieć odpowiednią wartość energetyczną. Obiad nie powinien być jednak zbyt obfity. Podwieczorek: Podobnie jak drugie śniadanie, jest posiłkiem uzupełniającym. Stosuje się go głównie u dzieci. Może się składać np. z owoców lub warzyw, ciasta, itp. Kolacja: Jest to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego powinien być mniej obfity. Każda kolacja powinna być spożywana co najmniej 2 godziny przed snem. Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy.. Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły.
    1 punkt
  4. Założenia diety dla grupy krwi B: Osoby z grupą B mają silny system immunologiczny(odpornościowy) i dość tolerancyjny układ pokarmowy.Silne i czujne osoby z grupą krwi B zazwyczaj potrafią stawiać opór wielu najgroźniejszym chorobom typowym dla współczesnego życia, takim jak choroby serca i rak. A nawet jeśli nabawią tych chorób, istnieje większe prawdopodobieństwo, że je zwyciężą. Osoby z grupą krwi B jako że są nieco odrębne, wydają się bardziej podatne na egzotyczne zaburzenia systemu odpornościowego, takie jak stwardnienie rozsiane, toczeń i syndrom chronicznego zmęczenia. Osoby z grupą krwi B starannie przestrzegające zalecanej diety często mogą obejść groźne choroby i żyć długo i w dobrym zdrowiu. Dieta dla grupy krwi B jest zrównoważona i urozmaicona, obejmując szeroki wachlarz żywności. Najbardziej sprzyjają tyciu kukurydza, gryka, soczewice, orzeszki ziemne i siemię sezamu. Każde z tych rodzajów żywności posiada inną lektynę, ale wszystkie wpływają na efektywność procesu metabolicznego, wywołując zmęczenie, zatrzymanie płynów i hipoglikemię - groźny spadek cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Problemem z "pasieniem się" - jedzeniem wielu małych posiłków w ciągu dnia polega na tym, że zakłóca się naturalne sygnały głodu wysyłane przez ciało; możesz czuć się głodny przez cały czas - a więc niezbyt pomocna sytuacja, jeżeli próbujesz stracić na wadze. Lektyna glutenowa dołącza się do problemów powodowanych przez inne rodzaje żywności zwalniające metabolizm. Kiedy żywność nie jest skutecznie trawiona i spalana jako paliwo dla ciała, jest magazynowana w postaci tłuszczu. Sam w sobie gluten pszeniczny nie atakuje grupy B tak groźnie, jak grupy 0. Jednak kiedy dodasz pszenice do mieszanki kukurydzy, soczewicy i orzeszków ziemnych, efekt końcowy jest tak samo niszczący. Grupy B, które chcą stracić na wadze, powinny definitywnie unikać pszenicy. Jeśli osoby z grupa krwi B przestają, spożywać żywność zawierająca toksyczne lektyny, to z powodzeniem udaje się im kontrolować wagę. Nie masz żadnych psychologicznych barier do utraty wagi, takich jak problemy z tarczycą, które mogą w tym przeszkadzać osobom z grupą krwi 0. Także nie cierpisz na zaburzenia trawienne. Wszystko czego potrzebujesz, aby stracić na wadze - to trzymanie się diety. Niektórzy ludzie są zdziwieni, że chociaż zalecenia dietetyczne dla osób z grupa krwi B zachęcają do spożywania produktów mlecznych, to jednak nie mają oni problemów z kontrolą, wagi. Oczywiście, jeżeli jadasz w nadmiarze żywność wysokokaloryczną, na pewno będziesz przybierał na wadze! Ale umiarkowana konsumpcja produktów mlecznych w rzeczywistości pomaga osobom z grupą, krwi B w osiągnięciu równowagi metabolicznej. Prawdziwym winowajcą są te szczególne rodzaje żywności, które powstrzymują skuteczne wykorzystanie energii i sprzyjają gromadzeniu kalorii w postaci tłuszczu. Produkty, które należy spożywać oraz te, których powinno się unikać: Mięsa i drób Wskazane: Baranina, dziczyzna, jagnię, królik. Niewskazane: Bekonu, gęsi, kaczki, kurczaków, kuropatwy, przepiórek, serc, szynki, wieprzowiny. Owoce morza Wskazane: Aloza, dorsz, flądra, granik, łupacz, łosoś, jesior, kawior, makrela, nawęd żabnica, młode szczupaki, morlesz, morszczuk, pstrąg morski, sardynka, szczupak, plamiak, sola. Niewskazane: Barakudy, bieługi, homara, ostryg, ośmiornicy, raka, kraba, krewetek, łososia wędzonego, małży, okonia morskiego, sardeli, skrzydelnika, omułków jadalnych, ślimaków, węgorza, żółwia, żab. Jaja i nabiał Wskazane: Chude lub 2% mleko, jogurt, jogurt mrożony, jogurt z owocami, kefir, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski. Niewskazane: Lodów, sera amerykańskiego, sera blue, sera string. Oleje i tłuszcze Wskazane: Olej z oliwek. Niewskazane: Oleju bawełnianego, oleju z kukurydzy, oleju krokoszowego, oleju z orzeszków ziemnych, oleju sezamowego, oleju słonecznikowego, oleju canola. Orzechy i pestki Wskazane: Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy B. Niewskazane: Masła sezamowego, masła słonecznikowego, masła orzechowego, orzecha filbert, orzechów nerkowca, nasion pinii, orzechów pistacjowych, maku, pestek dyni, pestek słonecznika, siemienia sezamu. Fasole i inne rośliny strączkowe Wskazane: Fasola czerwonej soi, fasolka limejska, fasolka navy, fasolka nerkowata. Niewskazane: Fasoli aduke, azuki, czarnej, "czarne oczko", garbanzo, pinto, soczewicy amerykańskiej, czerwonej, zielonej. Zboża Wskazane: Orkisz, otręby owsa, otręby ryżowe, owsianka, proso, ryż dmuchany. Niewskazane: Amarantu, gryki, jęczmienia, kamutu, kasha, kremu z pszenicy, kukurydzianki, nasion pszenicy, otrębów pszenicy, płatków kukurydzianych, siedem zbóż, żyta. Chleb i grzanki Wskazane: Chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb ezechiela, proso, wafle ryżowe, pieczywo chrupkie wasa. Niewskazane: Bułek kukurydzianych, chleba z otrębów pszennych, chleba wieloziarnistego, 100% chleba żytniego, chrupek żytnich, mąki durum, obwarzanek, pełnopszennego chleba. Ziarna i makarony Wskazane: Mąka z owsa, mąka ryżowa. Niewskazane: Dzikiego ryżu, gryki, kasha, makaronu z karczocha, makaronu soba, mąki couscous, mąku glutenowej, mąki jęczmiennej, mąki pszennej, mąki pszennej bulgur, mąki żytniej, pszennej mąki durum. Warzywa Wskazane: Bakłażan, botwinka, brokuły, buraki, fasola limejska, gorczyca, grzyby shiitake, kapusta bezgłowa, kapusta biała, kapusta chińska, kapusta czerwona, kalafior, marchew, pasternak, pietruszka, papryka czerwona, papryka jalapeno, papryka zielona, papryka żółta, słodkie ziemniaki. Niewskazane: Awokado, dyni, karczocha amerykańskiego, karczocha jerozolimskiego, kiełków mung, kiełków rzodkiewki, kukurydzy białej, kukurydzy żółtej, oliwek czarnych, oliwek greckich, oliwki hiszpańskiej, oliwek zielonych, pomidorów, rzodkiewki, tempeh, tofu. Owoce Wskazane: Ananas, banan, czarne winogrona, jeżyna, papaja, śliwki ciemne, śliwki czerwone, śliwki zielone, winogrona. Niewskazane: Granatów, karamboli, opuncji, orzechów kokosowych, persymonów, rabarbaru. Soki i napoje Wskazane: Sok z ananasa, sok z kapusty, sok z papai, sok z winogron, sok z żurawiny. Niewskazane: Soku pomidorowego. Przyprawy Wskazane: Curry, chrzan, imbir, pieprz cayenne, pietruszka. Niewskazane: Cynamonu, czarnego mielonego pieprzu, esencji migdałowej, korzennika lekarskiego, pieprzu białego, skrobi kukurydzianej, słodu jęczmiennego, syropu kukurydzianego, tapioki, żelatyny. Herbatki ziołowe Wskazane: Imbir, likrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, pietruszka, szałwia, żeńszeń. Niewskazane: Aloesu, chmielu, czerwonej koniczyny, dziewanny, goryczki, kozieratki pospolitej, lipy, podbiału, rabarbaru, senesu, tasznika pospolitego, znamion kukurydzy. Używki Wskazane: Zielona herbata. Niewskazane: Coca-coli, likierów destylowanych, napojów gazowanych, wody Selzera, wody sodowej. Inne przyprawy Wskazane: Przyprawy są zasadniczo albo obojętne, albo też szkodliwe dla wszystkich grup. Niewskazane: Ketchupu. Produkty zalecane w diecie dla grupy krwi B (sprzyjające spadkowi wagi): Zielone warzywa - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Mięso - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Jaja i niskotłuszczowe produkty mleczne - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Wątroba - pomagająca w efektywnym metabolizmie, Herbata z lukrecji - przeciwdziała hipoglikemii. Produkty niezalecane w diecie dla grupy krwi B (sprzyjające wzrostowi wagi): Kukurydza - zakłóca efektywność insuliczną, spowalnia tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Rośliny strączkowe - zakłócają właściwe przyswajanie żywności, spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Orzeszki ziemne - zakłócają efektywność metabolizmu, zakłócają funkcje wątroby, przyczyna hipoglikemii, Siemię sezamu - spowalniają tempo metabolizmu, przyczyna hipoglikemii, Gryka - zakłóca trawienie, spowalnia tempo metabolizmu przyczyna hipoglikemii, Pszenica - zakłóca procesy trawienne i metaboliczne, powoduje, że żywność jest składowana w organizmie w postaci tłuszczu, zamiast być spalana w energii, zakłóca efektywność insuliczną. Co może zagrażać: Cukrzyca Syndrom chronicznego zmęczenia Stwardnienie rozsiane Toczeń Uzupełniać dietę należy poprzez: Magnez, Lukrecję, Miłorząb japoński, Żeń –szeń, Lecytynę Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy.. Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły.
    1 punkt
  5. JAKIE KORZYŚCI MOŻE PRZYNIEŚĆ NAM "ZINDYWIDUALIZOWANE ŻYWNIENIE"? Każdemu człowiekowi, odpowiednio do jego profilu genetycznego, przypisana jest pewna ściśle określona dieta, tzw. dieta MOT (moment of truth) czyli "chwila prawdy". W jaki sposób możesz ustalić sobie taką dietę? Otóż udajesz się do poradni dietetycznej biorąc ze sobą pewną kartę magnetyczną, na której zapisany jest twój genom. Karta taka stanowi twój genetyczny podpis. Następnie, będąc już w poradni, przygotowujesz się do pobrania krwi. Twoja krew poddawana jest dokładnym badaniom i porównywana z twoim DNA. Po krótkiej chwili oczekiwania otrzymujesz dostosowane do twoich specyficznych potrzeb genetycznych zalecenia dietetyczne oraz precyzyjnie zbilansowane ilości niezbędnych dla ciebie makro- i mikroskładników. Ustalone według twojego materiału genetycznego zalecenia dietetyczne będą się różniły, przynajmniej przez najbliższych kilka miesięcy, od tych przygotowanych, np. dla twojego przyjaciela z Włoch bądź dla twojego szefa, który z pochodzenia jest Hindusem. Nawet twojemu bratu, który np. prowadzi o wiele bardziej aktywny tryb życia od ciebie, wskazane zostałyby zupełnie inne grupy produktów spożywczych. Przedstawiony powyżej opis to fantastyczny scenariusz, który zgodnie z przewidywaniami naukowców jest możliwy do zrealizowania już w niedalekiej przyszłości. Jeszcze nie tak dawno, badania nad żywieniem i genetyką prowadzone były na oddzielnych płaszczyznach, zupełnie ze sobą nie związanych. Obecnie naukowcy dostrzegają możliwość występowania interakcji pomiędzy genami a żywieniem, co sprawiło, że te rozbieżne dotąd szlaki badawcze zaczęły się powoli ku sobie zbliżać. Ten nowy obszar badań naukowych w terminologii fachowej określany jako "genom żywieniowy" a w bardziej przystępnej konsumentowi jako "zindywidualizowane żywienie", dostarcza obiecujących danych, które mogłyby pomóc tak dostosować zalecenia dietetyczne, aby w sposób bardziej skuteczny móc wpływać na poprawę stanu zdrowia i chronić organizm przed rozwojem niektórych chorób. Ale zadanie to nie jest wcale takie proste. Rozpatrzmy dla przykładu choroby serca. Nie ma jednego genu odpowiedzialnego za funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, lecz co najmniej 20 000 różnych genów jest zaangażowanych w ten mechanizm. I chociaż każdy gen wywiera tylko niewielki wpływ na jego funkcjonowanie, to istnieją pewne geny, tzw. "geny markerowe", które mogą zdeterminować kierunek działania określonego czynnika ryzyka rozwoju choroby serca. Na przykład zidentyfikowano gen, który steruje stężeniem cholesterolu we krwi. Oprócz najbardziej częstszej odmiany tego genu istnieją również dwa inne jego warianty, które sprawiają, że organizm ludzki jest w mniejszym lub w większym stopniu narażony na ryzyko wystąpienia wysokiego stężenia cholesterolu we krwi. Stwierdzono, że jeżeli czynniki ryzyka choroby serca związane ze stylem życia danej jednostki są niskie, tj. gdy na przykład dana osoba jest aktywna fizycznie, spożywa umiarkowane ilość tłuszczów, to posiadanie genu zwiększającego predyspozycje organizmu ku wysokim stężeniom cholesterolu we krwi, nie stanowi w zasadzie większej różnicy. Z drugiej jednak strony, jeżeli czynniki ryzyka związane ze stylem życia danej jednostki są wysokie, tj. gdy na przykład dana osoba jest nałogowym palaczem, prowadzi mało aktywny tryb życia i spożywa zbyt duże ilości tłuszczów nasyconych, i jeżeli dodatkowo posiada w/w wariant genu, to będzie ona w rezultacie zagrożona wysokim stężeniem cholesterolu. Wykazano również, że jeżeli grupa ludzi stosuje leczniczą dietę w celu obniżenia całkowitego stężenia cholesterolu we krwi przez pewien okres czasu, to część osób uzyskuje korzystną odpowiedź metaboliczną a inni nie uzyskują jej wcale. Oczywiście dla osób, które nie uzyskały pożądanych rezultatów borykanie się ze zmianą diety jest stratą czasu, natomiast dla osób, które uzyskały pozytywną odpowiedź metaboliczną, takie wyrzeczenie jest warte poświęcenia. Kluczową sprawą w tej sytuacji jest więc znalezienie określonego wariantu genu, wspólnego dla wszystkich tych osób, które uzyskały pozytywną odpowiedź metaboliczną. Jego zidentyfikowanie pomogłoby w ustaleniu zaleceń dietetycznych dla tych ludzi, u których uzyskanie korzyści byłoby najbardziej prawdopodobne. Oprócz chorób układu krążenia znaleziono kilka innych zespołów genetycznych, które związane są z odżywianiem. Geny które kontrolują metabolizm folianów w pewnych warunkach mogą powodować wady cewy nerwowej a szereg innych genów jest zaangażowanych w proces wchłaniania i regulowania stężenia żelaza w organizmie. Istnieje również dowód, że u bliźniaków jednojajowych czynniki genetyczne są głównym wyznacznikiem struktury oraz gęstości mineralnej kości. Nie ma żadnych wątpliwości, że nasz profil genetyczny predysponuje nas do reagowania na otaczające środowisko w odmienny dla każdego sposób. Dalsze badania sprawią, iż możliwe stanie się rozwiązanie zagadki, jak najlepiej zarządzać naszym stylem życia i dietą, aby pasowały do naszej fizjologii. Co o tym myślicie? Źródło: Internety, kiedyś pobrałem masę ciekawych artykułów dotyczących odżywiania, ale nie pamiętam skąd, a po treści nie mogę namierzyć twórcy.. Mam nadzieję że komuś się przyda, a ja stopniowo będę dodawał wszystkie artykuły.
    1 punkt
  6. Dzienniki Treningowe Dlaczego warto prowadzić swój dziennik treningowy? Niezależnie od tego czy Twoim celem jest redukcja, masa, nauka technik czy budowanie siły lub wytrzymałości, to w każdym przypadku warto jest prowadzić dziennik. Dzięki niemu masz szybki dostęp do analizy swoich osiągnięć i progresów. Ale przede wszystkim jego główną zaletą u nas na forum jest to, że dostajesz motywację i wsparcie od pozostałych Użytkowników + darmową pomoc od naszych trenerów i instruktorów. Od czego zacząć? Założyć dziennik możesz pod tym linkiem: Dodaj Dziennik Treningowy. W tytule wpisz nazwę swojego dziennika. Okładkę możesz przesłać na nasz serwer, lub podać do niej link. Może to być Twoje zdjęcie, lub grafika Twojego DT. Tagi ustaw według uznania, np. Dziennik Treningowy, Twoja nazwa, Twój Nick, sila, Redukcja itp. W opisie napisz wstęp do Twojego dziennika, aktualny plan treningowy, program żywieniowy jak i informacje o Tobie. WSKAZÓWKI: Dodaj swoje zdjęcie z różnych stron, w celu porównania. Najlepiej zdjęcia robić z tej samej wysokości i w tym samym miejscu, aby porównanie było jak najbardziej przybliżone. Opisz jasno i wyraźnie swój cel, jak i etapy które zamierzasz osiągnąć. Według psychologii jasne określenie celu i jego napisanie zwiększa szansę na szybszą realizację. Nie bój się opisywać swoich słabości, lub popełnionych błędów. Na pewno ktoś z naszej forumowej rodziny pomoże Ci w chwili zawahania, lub zmotywuje gdy będzie taka potrzeba. Ogólne prowadzenie DT i jego forma zależy już od Ciebie. Możesz podawać wyznaczony plan treningowy z ilością serii i powtórzeń, a obok tyle ile udało Ci się wykonać. Np.: PIĄTEK (Uda+łydki) Przysiad z wykrokiem 25/25/25 - 25/25/25 Kaczy chód 30s/30s/40s - 30/30/35 Przysiady na jednej nodze 6/8/8 - 6/8/10 Gdzie na zielono zaznaczasz powtórzenia zgodne z planem, na niebiesko powtórzenia które udało się zrobić w większej ilości, a na czerwono powtórzenia które się nie udało zrobić w całości. Oczywiście to tylko wzór, możesz robić po swojemu. Przydatne funkcje forum: Możesz podpiąć post, który będzie cały czas na samej górze - np. post z aktualnym planem treningowym i żywieniowym. W zależności od Twoich uprawnień możesz sprawdzić, kto czytał Twój dziennik treningowy i kiedy ostatnim razem na nim był. Możesz ustawić okładkę swojego dziennika treningowego. Za osiągnięcie 100 postów w swoim dzienniku otrzymasz oznaczenie do profilu: Za osiągnięcie 1000 postów w swoim dzienniku otrzymasz oznaczenie do profilu, które na chwilę obecną jest sekretem. Dla najaktywniejszych DT przewidujemy nagrody rzeczowe. Pozostałe funkcje są w trakcie opracowywania. Załóż swój dziennik treningowy i sam/a się przekonaj że warto. Dziennik Treningowy - Motywacja do prowadzenia DT Jeżeli czytasz ten temat, to albo coś trenujesz, albo chcesz zacząć trenować. Nieważne czy to Street Workout, czy Kalistenikę, czy może jakiś inny sport. W każdym przypadku polecam Ci prowadzić swój dziennik treningowy. Możesz uważać, że prowadzenie Dziennika Treningowego to strata czasu, ponieważ w zależności od sposobu ćwiczenia, musisz pisać podczas treningu co było wykonane (żeby nie zapomnieć), lub jeśli masz plan treningowy to musisz pisać ile powtórzeń zrobiłeś/aś a ile było wyznaczone. Tak na prawdę to zajmuje kilka minut, a zalety tego są potężne. W dalszej części artykułu zmotywuję Cię do założenia swojego Dziennika Treningowego. Jak zacząć? Najważniejszym elementem w prowadzeniu swojego Dziennika Treningowego jest napisanie wyznaczonego celu na nadchodzący rok. Najprościej zrobić to poprzez zadanie sobie pytania: "Co chce osiągnąć?" "Jakie techniki chce się nauczyć w ciągu 12 miesięcy?" Opisz dokładnie swój cel, im bardziej szczegółowo tym lepiej. Na przykład: "Do końca tego roku (31.12.2018) będę w stanie zrobić 15 MuscleUp`ów na jedną serię". Zapisz co najmniej 10 wybranych celów. Po tym zapisz swój początkowy start, czy potrafisz zrobić chociaż 1 MuscleUpa, czy nie potrafisz w ogóle. Dodatkowo warto wyznaczyć sobie szalony cel, poprzez który zawsze pojawi Ci się uśmiech na twarzy. Bazując na tych 10 celach, zacznij szukać pomysłów i planów treningowych pod te konkretne cele. Zadaj sobie pytanie np: Jak powinienem ćwiczyć, żeby osiągnąć 15 MuscleUp`ów na jedną serię. Zapisz swoje wyznaczone rozwiązania do realizacji celów na nadchodzący czas, aby mieć pewność, że w każdej chwili możesz sprawdzić co powinieneś ćwiczyć. Analiza postępów Prowadząc swój DT możesz zerknąć do treningów, które wykonywałeś/aś jakiś czas temu i zobaczysz jakie faktycznie zrobiłeś postępy. Dodatkowo zdjęcia które warto dodawać co tydzień w przypadku gdzie bawisz się dietą to kolejny dobry sposób na obserwację progresów, ponieważ sami gołym okiem nie zauważymy efektów patrząc codziennie w lustro. Jeżeli nagrywasz swoje próby poszczególnych technik, to również je dodaj do wpisu, będziesz lepiej widzieć postęp i w każdej chwili szybko wrócisz do poprzedniego filmiku, żeby przeanalizować efekty. Jak motywować siebie? Motywowanie siebie jest równie ważne jak wyznaczenie celów. Oczywiście Użytkownicy forum będą Cię motywować i wspierać, ale jeżeli potrafisz zrobić to sam, to szansa na sukces zostaje z automatu zwiększona. Opisuj w dzienniku datę swojego treningu, opisuj jaki miałeś wyznaczony plan treningowy, oraz to na ile byłeś w stanie go zrealizować. Możesz napisać swoje uwagi przy każdym treningu i szczegóły które zaobserwowałeś. Po każdym treningu zastanów się i odpowiedz sobie na pytanie: Co osiągnąłem podczas tego treningu? Np. wykonałem 2 powtórzenia więcej niż w zeszłym tygodniu; przytrzymałem 2s dłużej FrontLever`a. Jeżeli czujesz że Twoja motywacją spada, to napisz o niej a nasi Użytkownicy Ci pomogą. Przypomnij sobie jakie efekty już osiągnąłeś - zobacz jak daleko już zaszedłeś. Dlaczego to działa? Możesz pomyśleć, że "oj tam jak nie zapiszę jednego dnia treningowego to nic się nie stanie.", a jeżeli zrobisz to raz to zrobisz i drugi, potem kolejny i kolejny. Albo zastanowisz się, "czy faktycznie muszę pisać to wszystko?" Niektórzy z Was mogą pomyśleć "Haha Dynloth, każesz mi prowadzić pamiętnik?" Jeśli nadal to czytasz, to musisz założyć swój Dziennik Treningowy, żeby zebrać motywację do zrealizowania swoich celów. Rozbij swoje cele Badania pokazują, że łatwym sposobem na utrzymanie motywacji i przyśpieszenie swoich efektów jest podzielenie swojego celu na kilka mniejszych. Na prosty przykład weźmy Planch. Możesz pomyśleć ojej przecież będę się go uczył przez minimum rok.. Ta myśl może Cie przytłoczyć na tyle, że zrezygnujesz z tego celu, ponieważ wyda Ci się nie do zrealizowania, a weź pod uwagę że to tylko czas, który i tak upłynie. Zatem najpierw wyznaczmy Tuck Planch, później Adv Tuck Planch, następnie Straddle PLanch i na końcu Planch. Prawda, że teraz wygląda to łatwiej do zrealizowania? Zaprogramuj swój umysł, aby osiągnąć sukces Można powiedzieć, że nasz mózg działa troszkę jak Google. Jeżeli zadamy sobie pytanie, to nasz mózg analizuje wszystkie nasze dane w postaci wiedzy teoretycznej i praktycznej, aby udzielić na nie odpowiedzi. Weźmy np. pytanie: "Gdzie mogę znaleźć wodę do picia?" Po zadaniu tego pytania nasz mózg analizuje naszą zdobytą wiedzę i podrzuca Ci odpowiedzi. Czyli w odpowiedzi na nasze pytanie będzie: Sklep spożywczy, butelka wody, kran itp. Nasz mózg skupia się na odpowiedzi na nasze pytanie, a pozostałe rzeczy w danym momencie są ignorowane. To samo dotyczy zapisywania Twoich celów. Kiedy zapisujesz swoje cele w dzienniku treningowym, to zaczynasz koncentrować swój mózg na osiągnięciu sukcesu. W ten sposób zaprogramujesz swój mózg. Jak napiszesz: "Chce zwiększyć obwód w ramieniu", to Twój mózg zaczyna szukać informacji i podrzuca Ci Twoją zdobytą wiedzę na ten temat, a Ty już możesz się nastawić na osiągnięcie swojego pierwszego celu. Jeżeli chcesz się o tym dowiedzieć więcej to sprawdź w Google hasło: Prawo Przyciągania. Jesteś gotowy na osiągnięcie super wyników? Zacznij już teraz i załóż swój dziennik treningowy. O założeniu dziennika dowiesz się więcej tu: Dziennik Treningowy - Jak zacząć?
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...