Jump to content
Workout Athletes

Ile kcal dostarczać przy budowaniu?

Majchrzal
 Share

Recommended Posts

• Administrator

Siemanko, myślę że temat dyskusyjny bo tu pojawi się wiele opinii. 

Zanim zaczniemy się wywodzić w tym temacie, powiedz jeszcze proszę jaki jest Twój cel. Jeżeli chcesz budować siłę na deficycie, to rozumiem że cel to siła i dodatkowo chciałbyś redukcję. Dobrze rozumiem? ?

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1

• Administrator

W Twoim przypadku, jako że wracasz do formy po przerwie, to nawet przy treningu siłowym i zerowym deficycie kalorycznym osiągniesz zamierzony aktualnie cel, ponieważ zbudujesz i siłę i tkanka tłuszczowa będzie się redukować. 

Natomiast nie będzie to trwało długo, dokładnie to do momentu w którym organizm się zaadoptuje już do systematycznych treningów i przejdzie z treningów jako początkujący (w tym przypadku wracający do formy) do normalnych treningów ustawionych pod konkretne cele. 

Ja bym proponował zacząć na zerowym deficycie i zobaczyć (porównać fotki i wagę) po miesiącu treningów siłowych. 

Następnie jak to zawsze bywa sprawdzić na sobie jak organizm będzie reagował na budowanie siły przy ujemnym deficycie. 

Każdy organizm jest inny i razem możemy odnosić różne efekty.

Ja np postawiłem od miesiąca swój cel głównie na siłę, dipsy, podciąganie nachwytem, martwy ciąg i wyciskanie na płaskiej.

Na pewno jestem na bilansie dodatnim bo masa rośnie, niestety tłuszczowa w okolicach brzucha też, ale jako że cel to tylko siła to po prostu się tym nie przejmuje. ? 

• Lubię to 2
  • Jest moc! 1

Ciekawy temat poruszyłeś. Z logicznego punktu widzenia wydaje się to sprzeczne, ponieważ żeby budować siłę trzeba dostarczyć organizmowi makrosów, aby miał na czym pracować. 

Tutaj słusznie Dynloth zauważył że u osoby początkującej czy zaczynającej efekt ten będzie się realizował bez problemowo. 

Zastanawiam się tylko czy na dłuższą metę ma to sens, czy może jednak lepiej najpierw zająć się budowaniem siły, a na przyszłe wakacje zacząć rzeźbić. :) 

• Lubię to 2
  • Jest moc! 1

Ależ panowie oczywiście że jest to możliwe. Nawet nosi to nazwę rekompozycja. ?

Deficyt kaloryczny niech będzie to wspomniane 200kcal i dobry mocny trening siłowy i efekt gwarantowany. ?

jedynie trzeba się uzbroić w cierpliwość bo jest to powolny proces. ?

• Lubię to 1
  • Jest moc! 1

Tak, jak najbardziej  ? wrócę tylko na chatę to zakładam wątek, wrzucę zdjęcia kiedy wyglądałem jeszcze znośnie, zdjęcie aktualne ??, a po około 2 miesiącach czy miesiącu następna fotę ? pora wziąć się za siebie, bo moja aktualna sylwetka jest okropna. Niech to będzie przestroga dla innych co lenistwo potrafi zdziałać 

• Lubię to 1
  • Jest moc! 1

• Administrator

Taka automotywacja jest najlepsza, bo wiesz dlaczego chcesz ćwiczyć i nie przeminie dzięki temu po miesiącu czy dwóch. ? Jak już się wkręcisz w systematyczne treningi to będzie Ci szkoda opuścić treningu gdy będzie taka okoliczność ? 

• Lubię to 1
  • Jest moc! 1

3 minuty temu, Dynloth napisał:

Taka automotywacja jest najlepsza, bo wiesz dlaczego chcesz ćwiczyć i nie przeminie dzięki temu po miesiącu czy dwóch. ? Jak już się wkręcisz w systematyczne treningi to będzie Ci szkoda opuścić treningu gdy będzie taka okoliczność ? 

Oj zebys wiedział, chyba każdy wkręcony w treningi czuję się źle jak ma być jakiś odpuszczony ? myślę, że półtora miesiąca max i wróci mi takie myślenie  ?

• Lubię to 1
  • Jest moc! 2