Administrator Dynloth Napisano 12 Marca 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Tak z innej beczki dziś Wam opowiem jak Facebook obcina zasięgi i to z roku na rok. Wszystko jest na podstawie mojego doświadczenia i w tym wpisie poruszę zasięg płatny. Od tego roku FB podniósł ceny za reklamy i skrócił ich zasięgi, dlaczego? Ponieważ obecnie FB skupia się na pokazywaniu nam postów i wpisów znajomych czy członków rodziny a już mniej wpisy z różnych FanPage nawet tych polubionych, wszystko dla tego że portal powoli zmienia się w środowisko reklamodawców, którzy używają swoich fp jako źródło pozyskiwania klientów. Przez to średni czas przebywania na FB zmniejsza się, bo kto chce oglądać wpisy z samych fp, gdzie przeważnie są to same łańcuszki typu daj super jeśli jesteś za x, a daj haha jeśli jesteś za y.. Dużo atrakcyjniejszą opcją jest oglądanie postów naszych znajomych i samych treści w których możemy się udzielać - przez co nasz czas przebywania na FB się wydłuży, więc reklamy będą bardziej produktywne, oraz droższe - a FB będzie bogatsze. Dla przykładu próba kampanii reklamowej w listopadzie - treść: Darmowy Plan Treningowy, budżet 50 zł czas 7 dni. Wyniki: 25,519 wyświetleń, 891 kliknięć. Kolejna kampania o tej samej treści tyle, że w marcu, również za 50 zł i również na 7 dni. Wyniki: 6,498 wyświetleń i 314 kliknięć w link. Można powiedzieć, że dużo ponad połowę została skrócona aktywność dotycząca klikania w link. Poza tym moje spostrzeżenie, że reklama na FB średnio się ma do reklamowania forum internetowego, ponieważ osoby używające FB nie potrafią korzystać z innych platform niż sam Facebook. Myślę, że dużo lepszym rozwiązaniem będzie reklama w Google, ponieważ osoby korzystające z tej wyszukiwarki często natrafiają na fora internetowe więc mają pojęcie na temat korzystania z nich.. Ale to już sprawdzimy następnym razem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiger Napisano 12 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nie tylko FB tnie zasięgi, to samo tyczy się innych portali Cóż zrobić, takie czasy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 12 Marca 2018 Autor Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Dokładnie, Instagram jest właściciela FB więc ten sam skrypt i niestety również obcina. Można tylko porównać reklamę z zasięgiem z FB i Google i zobaczymy przynajmniej co jest korzystniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiger Napisano 12 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nie wiem jak to wygląda z google ale spróbować można 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gralu Napisano 13 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Cukier jak ja Tobą gardze... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 13 Marca 2018 Autor Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Haha chodzi o hajs bardziej niż o użytkowników, jak to mówią nigdy dość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 13 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Co zrobisz? Nic nie zrobisz, możemy jedynie zatańczyć tak jak nam facebook zagra, ewentualnie usunąć konto tak jak i ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trip Napisano 13 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 No i warto dodać że Twój Fanpage ma ponad 10 000 lajków więc te 8 000 wyświetleń to powinno byc samo z siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 5 Listopada 2018 Autor Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2018 Zgadza się, aktualnie najlepszą platformą jest YouTube. Oczywiście według mnie. Jak dany kanał ma załóżmy 3 miliony subów to przynajmniej ten milion wyświetleń na filmik jest, a na fb np jak jest 800,000 lajków to maksymalnie widziałem kilka tysięcy lajków więc porażka, w wolnej chwili postaram się porównać zasięgi portali społecznościowych i zobaczymy co najlepiej się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trip Napisano 6 Listopada 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Z drugiej strony jakby wszystko działało na fula to albo byłby wielki spam na fb albo maszyny by padły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi