MalikFreeman Napisano 28 Lutego 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Dzisiaj ciężko jest mi podawać ciekawe i wartościowe tematy, ale podczas jednej wymiany zdać zaświeciła mi się lampka. Towarzysz Tsatsouline wydał interesującą książkę, odnosząc się do wypracowania większej gibkości, elastyczności i rozciągliwości ludzkiego ciała, bezwzględu na wiek. Żołnierze Specnazu bardzo boleśnie mogli się o tym przekonać. Efekt? Najzdolniejsi i najpracowitsi podopieczni Pavla wykonywali szpagat francuski i poprzeczny już po 3 miesiącach praktyk, a inni najpóźniej do 9 miesięcy. Warto stosować dekompresje kręgosłupa. Możno urosnąć:). 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 28 Lutego 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Właśnie potrzeba mi rozszerzenia wiedzy w tejże tematyce, muszę posiąść tą książkę jakoś No i tym bardziej fajnie że zapodałeś ten temat bo ostatnio mnie nachodzi myśl żeby wziąć się za szpagat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 28 Lutego 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Mam tą książkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MalikFreeman Napisano 28 Lutego 2019 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 No to nauka obsługi aplikacji google dysk mnie nie ominie:D. Jak wrażenia:)? Próbowałaś może coś przy czym o mało się nie połamałem, czyli zaawansowane ćwiczenia na skrajną gibkość?:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 28 Lutego 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Zipola jak zwykle ma wszystko co fajne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Potrzebowałam tą książkę bo sama sobie robiłam badania, jaki rodzaj rozciągania bardziej działa Metody w tej książce są świetne ale też trzeba się ich dobrze nauczyć. Najlepsze efekty miałam jak ćwiczyłam metody z tej książki z pomocą drugiej osoby, lepiej wtedy działa niż samemu (nie tylko jako dążenie do szpagatu ale też np. na poprawę mobilności barku itp.) lub z gumą do podciągania też na zasadzie metod z tej książki (jak to robić z gumą można zobaczyć w książce ,,Bądź sprany jak lampart " ) P.S. Nie zrobię szpagatu bo moje rozciąganie to takie było, że raz miałam czas a innym razem nie. Ale teraz mając już więcej możliwości mam zamiar też się rozciągać. Jak wrócę z pracy to pokażę Wam zdjęcie z tej książki co chce umieć zrobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 1 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 To jak Ty tyle tych książek czytasz to masz głowę pełną wiedzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Akurat to rozciąganie mnie interesowało i chciałam dużo o nim wiedzieć ale mam w domu jeszcze trochę książek, których nie przeczytałam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 1 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Ponownie pojawia się kwestia braku czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Dokładnie ale niektóre przypadki były też takie, że ,,chcę tą książkę bo na pewno się kiedyś przyda" i jeszcze się nie przydała I gdzieś ten temat już był ale jeszcze raz napiszę, ze polecam książkę ,,Bądź sprawny jak lampart" Biblia dla każdej trenującej osoby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 1 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 To wiem jaką pierwszą lekturę muszę przeczytać, dzięki Może jeszcze nie jest ich czas więc dlatego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 One wszystkie się kiedyś przydadzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pnowicki Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 25 minut temu, ZIPOLA napisał: Dokładnie ale niektóre przypadki były też takie, że ,,chcę tą książkę bo na pewno się kiedyś przyda" i jeszcze się nie przydała I gdzieś ten temat już był ale jeszcze raz napiszę, ze polecam książkę ,,Bądź sprawny jak lampart" Biblia dla każdej trenującej osoby Książka bardzo dobra, chociaż niektórzy fizjoterapeuci twierdzą, że w połowie, bo mobilizacje nie do końca działają. Ja polecam, spora dawka wiedzy i objętościowo to rzeczywiście można nazwać biblią, czytam wyrywkowo od czasu do czasu Ja mam książkę Tsatsouline "Superstawy. Sprawność sportowa w każdym wieku" ale tylko przejrzałem i nie praktykowałem. Generalnie pełna ilustracji (jakieś 30 ćwiczeń, niektóre jak szpagaty są raczej dla mnie nieosiągalne ) i niektóre wybrane ćwiczenia pewnie włączę do mojego "mobility" albo rozgrzewki. 15 minut temu, ZIPOLA napisał: One wszystkie się kiedyś przydadzą mam podobnie, czasami kupuje kilka książek które chce kiedyś przeczytać i dla niektórych to kiedyś jeszcze nie nadeszło, ale kiedyś się jeszcze przydadzą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 A słyszałeś osobiście jak jacyś fizjoterapeuci tak mówili? Jak będziemy tak robić to w końcu się nazbiera tyle tych książek, że się zapomni jakie się ma 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pnowicki Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 27 minut temu, ZIPOLA napisał: A słyszałeś osobiście jak jacyś fizjoterapeuci tak mówili? Jak będziemy tak robić to w końcu się nazbiera tyle tych książek, że się zapomni jakie się ma widziałem dwie recenzje na youtube, to mówili to samo - że z tymi mobilizacjami bywa różnie, ale generalnie polecali książkę. fizjo do którego ja chodzę też mi mówił, że samo rolowanie niektórych obszarów działa tylko na chwilę i do tego trzeba jeszcze dołożyć jakieś rozciągnięcie oraz wzmacnianie mięśni powiązanych z rolowanym obszarem + powtarzać przez dłuższy czas żeby układ nerwowy się zaadoptował (fizjo jest dobry, widziałem tam już sportowców od MMA i dawną bokserkę) sam się interesuje fizjoterapią od dłuższego czasu i na przykładzie moich np łydek mogę potwierdzić - samo rolowanie dawało ulgę tylko na chwilę, jak dołożyłem odpowiednie rozciąganie + wzmacnianie to przestały się spinać. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 W tym masz rację, działa na chwilę Dlatego też łączyłam to z dodatkowym rozciąganiem. Kiedyś też chodziłam na zajęcia grupowe ,,mobility" jak się tego wszystkiego uczylam i tam trener też zawsze robił ,,wbijanie piłek" z rozciąganiem przez co w komplecie świetnie to działało jak się chodziło na te zajęcia jakiś czas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 1 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Fizjoterapia to dobra sprawa, często żałuję że nie poszedłem w tym kierunku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 2 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Prawie wszyscy w rozciąganiu mają główny cel: szpagat a ja bardzo chciałam zrobić taki coś z tej książki szpagat oczywiście też ale ciekawiej jest dążyć do roznych innych pozycji, które i tak w przyszłości spowodują, że będzie się dobrze rozciągniętym i szpagat też się zrobi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pnowicki Napisano 2 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 46 minut temu, ZIPOLA napisał: Prawie wszyscy w rozciąganiu mają główny cel: szpagat a ja bardzo chciałam zrobić taki coś z tej książki szpagat oczywiście też ale ciekawiej jest dążyć do roznych innych pozycji, które i tak w przyszłości spowodują, że będzie się dobrze rozciągniętym i szpagat też się zrobi Ja akurat jestem w mniejszości, nie zależy mi jakoś szczególnie na szpagacie, ale na w miarę dobrych zakresach ruchu to co wkleiłaś mi się wydaje jeszcze bardziej hardcore niż szpagat ale ja mam akurat sztywne biodra od siedzenia, efekt uboczny zawodu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 2 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 To masz dobre podejście Wielu osobom na siedzący tryb życia pomagało wbijanie piłek w prostowniki oraz mięśnie przy zgięciach biodrowych. I wtedy ,,sztywne biodra" przestawały być sztywne. Oczywiście to było jako dodatek do rozciągania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pnowicki Napisano 2 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 3 minuty temu, ZIPOLA napisał: To masz dobre podejście Wielu osobom na siedzący tryb życia pomagało wbijanie piłek w prostowniki oraz mięśnie przy zgięciach biodrowych. I wtedy ,,sztywne biodra" przestawały być sztywne. Oczywiście to było jako dodatek do rozciągania mi też pomaga wbijanie piłek, mam swój mały zestaw. to i odpowiednia mobilizacja dużo daje. ja akurat biodra mam zalepione bo nigdy ich jakoś specjalnie nie rozciągałem, uprawiałem różne sporty i było w miarę ok, spięły mi się kiedyś po kontuzji na siłowni i teraz powoli ogarniam to z fizjoterapeutą 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 2 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 To masz troszkę inną sytuację. Ale dobrze, że zadbałes o to, żeby coś z tym zrobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 2 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Masakra jak to ogarnąć @ZIPOLA może chcesz mały challenge? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIPOLA Napisano 2 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Challenge - lubię takie wyzwania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 2 Marca 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 No i super, rok Ci wystarczy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi