Jump to content
Workout Athletes

Sny - OOBE

Dynloth
 Share

Recommended Posts

• Administrator
OOBE - doświadczenie poza ciałem - wrażenie postrzegania świata spoza własnego ciała fizycznego. Osoby uważające, że doświadczyły OBE, twierdziły, że mogły się poruszać, dokonywać obserwacji i komunikować z innymi istotami inteligentnymi, podczas gdy ich ciała spoczywały. Ezoterycy uważają, że część osób doświadcza jednego lub kilku krótkich epizodów w ciągu życia bez żadnych wyra?nych przyczyn; inni zaś deklarują umiejętność wywoływania ich świadomie, np. za pomocą medytacji. OBE, a szerzej obenautyka, a więc sztuka podróżowania poza ciałem, wykorzystująca różne metody i techniki w celu wywoływania stanu OBE, obecnie zdobywa sobie coraz większą popularność, czego dowodem jest powstawanie w Internecie różnych portali internetowych oraz forów dyskusyjnych o tematyce OBE i LD. Według współczesnej nauki OBE jest niemożliwe, a doświadczenia tego typu odbywają się tylko w obrębie ludzkiego mózgu. Istnieją osoby twierdzące, że doświadczają OBE w czasie snu lub przy medytacji. Wieloletnich bada? tego stanu dokonał m.in. Robert A. Monroe, założyciel Instytutu Monroe, w którym stworzył on technologię Hemi-Sync (ang. Hemispheric Synchronisation synchronizacja półkul) mającą ułatwiać uzyskiwanie odmiennych stanów świadomości. Jako dziedziną ezoteryki, fenomenem tym zajmował się również Robert Bruce, który zawarł swoje obserwacje i teorie w Traktacie o Projekcji Astralnej. Badania te dowiodły, że OBE można wywołać licznymi sposobami np. wyobrażenie sobie podczas snu spadania z dachu lub bujanie się na huśtawce.
¬ródło: wikipedia Co o Tym myślicie? ;p

• Replies 17
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

OOBE to dla mnie taki stan raczej dość abstrakcyjny - moim zdaniem to taki odłam snów. Bardziej wolę ¦wiadome Sny (LD) :D Fajna sprawa, fajnie się śni, tylko u mnie ciężko to wywołać :D Chciałbym kiedyś spróbować medytacji :D Macie jakieś doświadczenie w tych sprawach??

• 1 month later...
  • 3 months later...

Odnowie temat : D jeśli chodzi o LD to dwa razy mi się udało i polecam, fajne uczucie, od niedawna zacząłem próbować, chociaż udało mi się tylko 2 razy, to ostatnio jakieś 3 tyg temu i wtedy potrafiłem robić wszystkie techniki SW jakie znam : D szkoda że nie można było tego nagrać :( , a jeśli chodzi o OOBE to nie polecam, czytałem różne historie, tym co się udało wyjść, ale mieli problem z powrotem, oraz była sprawa dwóch chłopaków, którzy się w to bawili i zostali opętani.

Nie wiem o co chodzi, ale ja mówimy o snach, to też coś wtrącę od siebie. Już chyba dwa razy miałem taki sen, dość realistyczny w którym z taką lekkością udawało mi się robić muscle up :D To przejście tych łokci nad drążek, które sprawia mi największy problem, we śnie po prostu było leciutkie :D A i mi się to bardzo podobało, chyba też idealnego front levera umiałem zrobić, a wszystko było robione tak jakby bez użycia siły :D

świadomy sen !!!! o rany kiedyś w "świat wiedzy" naczytałem się o tym. Aż mi ciarki przechodziły kiedy opisywali w jaki sposób można kontrolować sen i jak mało ludzi to potrafi. Ciarki przechodziły dlatego że dawno nauczyłem się śnić w sposób kontrolowany i uwielbiałem ten rodzaj snu... tylko gdy zaciera się ślad między takim senem a życiem robi się nie fajnie. Czytałem też o ludziach którzy układali sobie życie w ten sposób, w sposób który istniał tylko w ich głowie ... ale o tym to mógłbym godzinami

• Administrator

Ja dziś miałem sen na jawie i pierwszy raz w życiu tak intensywnego doznania dostałem. ¦niło mi się że wpadam w dziurę, tak mocno podskoczyłem, że przez chwile oddech miałem jak bym biegł jakiś czas. Nie raz miałem jakieś lekkie podskoki bo wydawało mi się, że lece, ale dziś to była miazga..

Ja mam takie czasem w nocy, podobno śnią się rzeczy jakie się nam wydarzyły w poprzednim wcieleniu : D Oj to ja miałem niezłe śmierci, raz spadłem z kanionu, raz sie utopiłem w studni : D ale gdy mi sie śni że się np, potknę o kamie? albo spadam z kanionu, to budzę się rzucając się do przodu, miałem juz parę guzów od łóżka, a i nawet dziurę zrobiłem w ścianie (oczywiście nie przebiłem na wylot : D)