Quake Napisano 29 Marca 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Zalecenia Żywieniowe - co jeść, a co unikać? Dieta podstawowa powinna się składad z: 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek, 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych, 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu, 8–10 szklanek wody. Codziennie wolno jeść: warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp., soja, soczewica, groch łuskany i zielony, inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki, kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki, soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego, orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu, owoce cytrusowe – pomaraocze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki, jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina, inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona, owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle, zboża – całe ziarna – jęczmieo, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane, produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn, kasze – gryczana, jaglana, perłowa, otręby – owsiane, pszenne, ryżowe, kiełki – pszenne, ryżowe, nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony, tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy, ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela, przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon, napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe. Sporadycznie wolno jeść: masło: 2–3 razy w tygodniu, tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu, produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna, majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilośd, jaja: do 6 sztuk tygodniowo, drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry, słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieoczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao, grzyby, czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu. Nie zaleca się jeść: mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku, przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw, potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu, dao z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp., potraw smażonych: frytek, pączków, olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju, zwykłej margaryny, surowych jajek, cukru białego, potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast, białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka), mleka pełnotłustego i jego przetworów, chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych, słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów, potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp., napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej, napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych, alkoholi wysokoprocentowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 30 Marca 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Ciekawe informacje, warto się zapoznać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Najczęściej jest problem z wodą, ludzie nie są świadomi tego ile potrzeba pi wody i zwyczajnie to ignorują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banan Napisano 6 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Myślę że większość osób nie stosuje żadnych podstaw diety i zdrowego odżywiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2018 Pewnie ze względu na to że się nie zastanawiają nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 7 Listopada 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ja tylko jeszcze dodam, że łątwo wyliczyć sobie ile litrów wody się powinno pić w taki sposób, że mnożymy wagę ciała razy 0,03l wtedy nam wychodzi ile powinniśmy pić dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokownik Napisano 22 Grudnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Doczytałem, że popełnia same edy żywieniowe, które polegają na pochanianiu jajek (około 20 tygodniowo), śniadania to płatki owsiane z MLEKIEM I Miodem, duże ilości serow białych. Ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokownik Napisano 22 Grudnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 @B4RTuS zobacz to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 22 Grudnia 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 15 minut temu, sokownik napisał: Doczytałem, że popełnia same edy żywieniowe, które polegają na pochanianiu jajek (około 20 tygodniowo), śniadania to płatki owsiane z MLEKIEM I Miodem, duże ilości serow białych. Ehh Co do jajek to myślę że jest to książkowa liczba do ich spożywania te wspomniane 6 sztuk, ale z drugiej strony pojawiają się dwie szkoły. Jedna mówi że jajka podnoszą cholesterol i negatywnie działają w dużych ilościach, a druga szkoła mówi że jednak jajka nie odziałowują źle na organizm. Dodam, że ja jem 4 dziennie, a często gęsto dochodzi do 8 dziennie. 4 jajka w postaci jajecznicy i jest to codziennie a czasami dochodzi omlet na kolację również z 4 jajek. Sery to wiadomo tłuszcze. Płatki owsiane z mlekiem i miodem, moim zdaniem jest ok jeżeli mleko jest chude Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokownik Napisano 22 Grudnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Mleko zawsze 2%, sery typu "radomski" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 22 Grudnia 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 No to nie masz co się bardzo przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 22 Grudnia 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Przede wszystkim trzeba zacząć od tego że odżywianie dzieli się pod kątem zdrowego jedzenia i jedzenia w celu nabrania masy mięśniowej Tu dałoby się to połączyć ale takie żywienie byłoby masakryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4RTuS Napisano 22 Grudnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Co do tej kawy żeby jej nie pić to warto przeczytać ten artykuł: http://faktyozywnosci.pl/jakie-kawa-niesie-korzysci-a-jakie-zagrozenia/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 22 Grudnia 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Ciekawy artykuł dużo też się mówi, że 1 kawa dziennie jest nawet wskazana. Ja akurat od miesiąca się przerzuciłem z kawy na yerbę i jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4RTuS Napisano 22 Grudnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 No właśnie Yerba jest najlepsza też zaczynam ja pić, i możne nawet dzięki niej tak mi poszła waga w dół 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 22 Grudnia 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Jest to możliwe Jakaś konkretna przypadła Ci do gustu? Ja kończę próbki które dostałem i zastanawiam się nad Pajarito 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4RTuS Napisano 23 Grudnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Zwykłą klasyczną, mam zapasu trochę to zanim to się zurzyje to trochę zejdzie. Później też przezucam się na pajarito. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quake Napisano 23 Grudnia 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Ja nie piłem jeszcze yerby czas nadrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 23 Grudnia 2018 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 No to akurat postanowienie noworoczne plus prezent sobie zrobisz na nowy rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokownik Napisano 5 Stycznia 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 A co myślicie o sosach do ryżu, ale takich że słoika coś jak Łowicz itp.? Wiem, że nie jest to skarbnica zdrowia, ale z braku czasu może stanowić alternarywe? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 5 Stycznia 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Mówisz o sosie np. Słodko-Kwaśnym? Pyszny ja uwielbiam i stosuję nawet na zimno jak w pracy akurat nie mam jak odgrzać to jestem zmuszony do jedzenia na zimno ale i tak mi smakuje Kwestia wliczenia makroskładników do zapotrzebowania i tyle. Oczywiście tutaj poruszamy kwestię zdrowego odżywiania kontra zbilansowana dieta. Odwieczna wojna pomiędzy tymi zagadnieniami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokownik Napisano 5 Stycznia 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Nie pilnuje makroskladnikow i kaliri bo chyba nawet nie umiem. Wagi gubic też raczej nie muszę. Przydała by się tylko większą masa miesniowa, ale złudzeń nie mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 5 Stycznia 2019 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 No to śmiało możesz jeść Nad masą też popracujemy u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pnowicki Napisano 1 Marca 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 W dniu 29.03.2018 o 17:04, Quake napisał: Zalecenia Żywieniowe - co jeść, a co unikać? Dieta podstawowa powinna się składad z: 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek, 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych, 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu, 8–10 szklanek wody. Codziennie wolno jeść: warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp., soja, soczewica, groch łuskany i zielony, inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki, kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki, soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego, orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu, owoce cytrusowe – pomaraocze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki, jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina, inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona, owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle, zboża – całe ziarna – jęczmieo, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane, produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn, kasze – gryczana, jaglana, perłowa, otręby – owsiane, pszenne, ryżowe, kiełki – pszenne, ryżowe, nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony, tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy, ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela, przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon, napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe. Sporadycznie wolno jeść: masło: 2–3 razy w tygodniu, tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu, produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna, majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilośd, jaja: do 6 sztuk tygodniowo, drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry, słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieoczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao, grzyby, czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu. Nie zaleca się jeść: mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku, przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw, potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu, dao z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp., potraw smażonych: frytek, pączków, olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju, zwykłej margaryny, surowych jajek, cukru białego, potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast, białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka), mleka pełnotłustego i jego przetworów, chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych, słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów, potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp., napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej, napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych, alkoholi wysokoprocentowy w większości ok, ale mam uwagi albo pytania: 1. co do jajek to różne się słyszy opinie, kiedyś mówiono że nadmiar jajek to zwiększony cholesterol. ostatnio częściej czytam, że to raczej tzw "superfoods" i można jeść dużo więcej niż 6. Ja osobiście zjadam od 20 do 25 tygodniowo, zazwyczaj 5 na śniadanie (na śniadanie albo jajecznica albo owsianka, od jakiegoś czasu rzadko jem coś innego). Co mi grozi skoro przekraczam zalecaną tutaj normę? 2. Co jest złego jest z wątróbką? Ja kilka razy czytałem, że jest bardzo zdrowa, co nie oznacza, żeby jeść codziennie ale np raz w tygodniu nie zaszkodzi a nawet wpłynie pozytywnie na organizm 3. łosoś? obecnie raczej nie bardzo bym zaliczył do zdrowych potraw. poczytaj o hodowaniu łososi w Norwegii, a w Polsce są raczej z tamtych rejonów 4. soja podobno nie jest zbyt zdrowa dla mężczyzn ze względu na estrogeny. jakiś czas temu czytałem też o jej uprawach w Ameryce Południowej i skażeniu okolicznych wiosek z tym związanych, ludzie tam masowo chorują i umierają, więc soja zwłaszcza stamtąd raczej nie jest zbyt zdrowa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madzia3 Napisano 24 Kwietnia 2021 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam, ostatnio zaczęłam ćwiczyć pod okiem trenera z firmy 《ciach》 i chcę skupić się na mojej diecie. Myślicie, że konsultacja z dietetykiem to dobra inwestycja? Edytowane 26 Kwietnia 2021 przez Quake Marketing szeptany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.