Skocz do zawartości
Workout Athletes

Zalecenie Żywieniowe - Co jeść, a co unikać?


Quake
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zalecenia Żywieniowe - co jeść, a co unikać?


Dieta podstawowa powinna się składad z:

  •  30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,
  •  55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,
  •  15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu,
  •  8–10 szklanek wody.

 

Codziennie wolno jeść:

  •  warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,
  •  warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp.,
  •  soja, soczewica, groch łuskany i zielony,
  •  inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,
  •  kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,
  •  soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,
  •  orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,
  •  owoce cytrusowe – pomaraocze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,
  •  jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,
  •  inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,
  •  owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,
  •  zboża – całe ziarna – jęczmieo, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,
  •  produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn,
  •  kasze – gryczana, jaglana, perłowa,
  •  otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,
  •  kiełki – pszenne, ryżowe,
  •  nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,
  •  tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,
  •  ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela,
  •  przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,
  •  napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.


Sporadycznie wolno jeść:

  •  masło: 2–3 razy w tygodniu,
  •  tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu,
  •  produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,
  •  majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilośd,
  •  jaja: do 6 sztuk tygodniowo,
  •  drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,
  •  słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieoczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,
  •  grzyby,
  •  czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu.


Nie zaleca się jeść:

  •  mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,
  •  przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,
  •  potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu,
  •  dao z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp.,
  •  potraw smażonych: frytek, pączków,
  •  olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,
  •  zwykłej margaryny,
  •  surowych jajek,
  •  cukru białego,
  •  potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,
  •  białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),
  •  mleka pełnotłustego i jego przetworów,
  •  chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,
  •  słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,
  •  potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp.,
  •  napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,
  •  napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,
  •  alkoholi wysokoprocentowy
  • Jest moc! 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • Administrator
15 minut temu, sokownik napisał:

Doczytałem, że popełnia same edy żywieniowe, które polegają na pochanianiu jajek (około 20 tygodniowo), śniadania to płatki owsiane z MLEKIEM I Miodem, duże ilości serow białych. Ehh

Co do jajek to myślę że jest to książkowa liczba do ich spożywania te wspomniane 6 sztuk, ale z drugiej strony pojawiają się dwie szkoły. Jedna mówi że jajka podnoszą cholesterol i negatywnie działają w dużych ilościach, a druga szkoła mówi że jednak jajka nie odziałowują źle na organizm. 

Dodam, że ja jem 4 dziennie, a często gęsto dochodzi do 8 dziennie. 4 jajka w postaci jajecznicy i jest to codziennie a czasami dochodzi omlet na kolację również z 4 jajek.

Sery to wiadomo tłuszcze. 

Płatki owsiane z mlekiem i miodem, moim zdaniem jest ok jeżeli mleko jest chude

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Administrator

Mówisz o sosie np. Słodko-Kwaśnym? Pyszny ja uwielbiam i stosuję nawet na zimno jak w pracy akurat nie mam jak odgrzać to jestem zmuszony do jedzenia na zimno ale i tak mi smakuje

Kwestia wliczenia makroskładników do zapotrzebowania i tyle.

Oczywiście tutaj poruszamy kwestię zdrowego odżywiania kontra zbilansowana dieta. Odwieczna wojna pomiędzy tymi zagadnieniami.

  • Dziękuję 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 29.03.2018 o 17:04, Quake napisał:

Zalecenia Żywieniowe - co jeść, a co unikać?


Dieta podstawowa powinna się składad z:

  •  30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,
  •  55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,
  •  15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu,
  •  8–10 szklanek wody.

 

Codziennie wolno jeść:

  •  warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,
  •  warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp.,
  •  soja, soczewica, groch łuskany i zielony,
  •  inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,
  •  kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,
  •  soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,
  •  orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,
  •  owoce cytrusowe – pomaraocze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,
  •  jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,
  •  inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,
  •  owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,
  •  zboża – całe ziarna – jęczmieo, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,
  •  produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn,
  •  kasze – gryczana, jaglana, perłowa,
  •  otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,
  •  kiełki – pszenne, ryżowe,
  •  nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,
  •  tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,
  •  ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela,
  •  przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,
  •  napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.


Sporadycznie wolno jeść:

  •  masło: 2–3 razy w tygodniu,
  •  tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu,
  •  produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,
  •  majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilośd,
  •  jaja: do 6 sztuk tygodniowo,
  •  drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,
  •  słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieoczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,
  •  grzyby,
  •  czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu.


Nie zaleca się jeść:

  •  mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,
  •  przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,
  •  potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu,
  •  dao z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp.,
  •  potraw smażonych: frytek, pączków,
  •  olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,
  •  zwykłej margaryny,
  •  surowych jajek,
  •  cukru białego,
  •  potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,
  •  białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),
  •  mleka pełnotłustego i jego przetworów,
  •  chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,
  •  słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,
  •  potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp.,
  •  napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,
  •  napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,
  •  alkoholi wysokoprocentowy

w większości ok, ale mam uwagi albo pytania:

1. co do jajek to różne się słyszy opinie, kiedyś mówiono że nadmiar jajek to zwiększony cholesterol. ostatnio częściej czytam, że to raczej tzw "superfoods" i można jeść dużo więcej niż 6. Ja osobiście zjadam od 20 do 25 tygodniowo, zazwyczaj 5 na śniadanie (na śniadanie albo jajecznica albo owsianka, od jakiegoś czasu rzadko jem coś innego). Co mi grozi skoro przekraczam zalecaną tutaj normę?

2. Co jest złego jest z wątróbką? Ja kilka razy czytałem, że jest bardzo zdrowa, co nie oznacza, żeby jeść codziennie ale np raz w tygodniu nie zaszkodzi a nawet wpłynie pozytywnie na organizm

3. łosoś? obecnie raczej nie bardzo bym zaliczył do zdrowych potraw. poczytaj o hodowaniu łososi w Norwegii, a w Polsce są raczej z tamtych rejonów

4. soja podobno nie jest zbyt zdrowa dla mężczyzn ze względu na estrogeny. jakiś czas temu czytałem też o jej uprawach w Ameryce Południowej i skażeniu okolicznych wiosek z tym związanych, ludzie tam masowo chorują i umierają, więc soja zwłaszcza stamtąd raczej nie jest zbyt zdrowa

  • Lubię to 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...