Ake Napisano 5 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jak to z nim jest? Kompletnie do kitu czy może jednak nie jest takie złe? Co o nim sądzicie? Podzielcie się ze mną swoimi opiniami, koniecznie uzasadnionymi kilkoma argumentami. Pozdro. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administrator Dynloth Napisano 5 Lutego 2015 Administrator Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ciekawy temat, jeszcze takiego nie było. Więc tak.. Jeżeli mówimy o prawdziwym maśle to wiemy, że złożone jest z ok. 80% tłuszczy i tak jak inne tłuszcze np. zwierzęce zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, ok. 70%. A to z kolei wpływa na zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi za czym idzie większe ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby krążenia (podzielne zdania). Kolejnym składnikiem masła jest właśnie cholesterol ok 200mg/100g - a tyle wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie... Takie masło zawiera też witaminy takie jak: A, B2, B12, D i E. Dodatkowo jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem w porównaniu do innych spożywczych, jego proces trawienia zachodzi znacznie szybciej - co daje nam, szybki zastrzyk energii. Stosując masło jako tłuszcze do naszej diety musimy wziąć pod uwagę, że dodatkowo mamy ok 700kcal/100g zjedzonego masła. Jednakże musimy się zgodzić z tym, że masło, żółtka jaj i smalec są najzdrowszymi tłuszczami. Ja ogólnie jestem ZA! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkyWay Napisano 5 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ja rozmawiałem z kolegą, który się zajmuje dietetyką no i jest trenerem personalnym i jak mi dietkę układał to mówił, ze masło orzechowe czy jakieś tam inne wszystkie odpadają. Najlepsza jest zwykła osełka z największą ilością tłuszczy. Teraz się stosuje do tej zasady i tylko masełko wcinam Tylko, żeby było prawdziwe a nie jakieś delmy itp :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trenn Napisano 5 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 SkyWay nie zapominajmy że tłuszcze roślinne (np te w orzechach lub ziarnach słonecznika) organizm również potrzebuje do funkcjonowania. Jedni uważają że tłuszcze roślinne są lepsze , inni ze zwierzęce. A prawda jest taka że nasz organizm jest stworzony do tego aby czerpać korzyść z obu rodzai tych tłuszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkyWay Napisano 5 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 No ja to wiem ale ja teraz mówie tylko o masłach orzechy itp to jem oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karamba Napisano 5 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ja jestem za :-) . Na chlebek w sam raz. Jedyne co mi w nim nie pasuje to tłuszcze nasycone - chyba wiadomo o co kaman. Ale tez nie jemy chyba dziennie po 100g masla wiec nie ma co przesadzac :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4lusz3k Napisano 5 Lutego 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Ja masełko wcinam raz dziennie czasami wgl.. :D Mało co jem jakieś kanapki.. :D Jedynie co,to tylko do szkoły bułki :D Nie patrzę ile te masło ma tłuszczu,bo nie jadam go kilogramami .. :D Masło orzechowe/migdałowe jako żródło tłuszczy okey,ale tylko wtedy kiedy jest dobrze rozłożone w naszej diecie Przykład M.Karmowski jak robi swojego omleta z 15 białek jaj no i nie daje żółtek,tylko dlatego,że dodaje sobie masło orzechowe/migdałowe ;D Wlicza sobie do diety i tyle ;D Nie widzi w tym problemu :D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.